Hoppa till huvudinnehållet

Värmlandsförening utses till klimathjälte – får 250 000 kronor i stipendium

Publicerad:
Fritidsbanken hyllas som klimathjälte.
Fritidsbanken hyllas som klimathjälte. Foto: Helena Lundberg

Värmlandsinnovationen Fritidsbanken utses till årets klimathjältar för sitt arbete med att låna ut sport- och fritidsprylar. De får ta emot 250 000 kronor i klimatpris.

Fritidsbanken har i hård konkurrens med drygt 350 nomineringar utsetts till årets klimathjälte av elbolaget Bixia. Prisöverlämningen sker på tisdag den 26 september klockan 10.30 på Fritidsbanken Hammarö.

Föreningen prisas för sitt cirkulära tänk och arbete för social- och ekonomisk hållbarhet.

Den första Fritidsbanken slog upp portarna 2013 i Deje i Värmland. Det var diakon Carina Haak från Svenska kyrkan som fick idén efter att hon fått samtal från föräldrar som sjukskrivit sina barn från friluftsdagar, eftersom de inte hade möjlighet att skicka med utrustning.

I dag finns den ideella föreningen Fritidsbanken Sverige i över 120 kommuner från Trelleborg till Kiruna, ca 450 000 insamlade artiklar finns i lager och bara i år lånas över 900 000 fritidsprylar ut, utan kostnad, till folk i alla åldrar.

Artikeltaggar

BixiaCarina HaakFritidsbankenHållbarhetHammaröSportSvenska kyrkanTrelleborgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.