Hoppa till huvudinnehållet

”Vändningen visar varför FBK blir ett topplag – matchstraffen ett stort skämt”

Publicerad:
Färjestads Linus Johansson jublar efer sitt 3-5-mål under torsdagens ishockeymatch i SHL mellan HV71 och Färjestad BK i Husqvarna Garden.
Färjestads Linus Johansson jublar efer sitt 3-5-mål under torsdagens ishockeymatch i SHL mellan HV71 och Färjestad BK i Husqvarna Garden. Foto: Mikael Fritzon/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

NWT-sportens krönikör Markus Strömberg om:

✓ Idrottens märkliga psykologi.

✓ Urlöjliga matchstraffen.

✓ Mardrömsdebuten som vände till en dröm.

✓ Tecknet som visar att FBK blir ett topplag.

Ejdsell kritisk efter matchstraffet: ”Ska jag bara stå där och ta emot slag?”

Det var ett generöst Färjestad som dök upp i Jönköping.

Spelare som tidigare varit stabiliteten själv bjöd på gåva efter gåva i inledningen. Carl Dahlström var nära att bjussa på 0-1 redan efter ett par sekunder.

Det blev i stället David Tomásek som såsade tillräckligt i egen zon för att ge HV ledningen. Tomas Mitell måste ha stått och funderat på en timeout redan efter tre minuter. Med facit i hand borde han kanske ha tagit den, trots att man fick två raka chanser i numerärt överläge.

För trots ett uselt och ett något bättre powerplay spreds det ingen större trygghet hos gästerna. HV fick med sig även 2-0 innan paus och man undrar lite vad stackars Max Lagacé tänkte i kassen.

Förra veckan satt han på bänken och såg lagkamraterna ge Carl Lindbom utmärkta förutsättningar, nu fick han knappt någon hjälp i början och ett par riktigt svåra lägen i slutet.

Kaosperioderna

Den andra perioden visade snabbt en sak:

Man är aldrig så vass som folk säger när det går bra, men heller sällan så dålig som man säger när det går emot.

För i andra jämnades spelet ut, trots att utvisningarna haglade.

Viktor Ejdsell fick matchstraff (vi återkommer till det) och Joel Kellman fick en 2+2. Centern hann också med att reducera i boxplay i en period där det hände väldigt mycket.

Även HV fick med sig ett mål innan paus och totalt utdelades inte mindre än sex utvisningar.

Tredje hann sedan knappt börja innan det fortsatte hända grejer.

David Tomásek och Marcus Westfält reducerade och kvitterade inom tre minuter och plötsligt såg HV ut som Färjestad gjorde i första.

Färjestad sköljde fram som ett helt nytt lag och HV krympte för varje minut som gick.

Efter nio minuter gjorde också Joakim Nygård 4-3 för Färjestad.

Nygårds kärlek till stora bortaföljet: ”Känns som halva arenan var FBK-fans”

Det här kunde ha blivit en insats som hade sått ett litet tvivel hos FBK – i stället blev det helt tvärt om. En vändning av den här typen skapar kraftig medvind i seglen inför fortsättningen.

Linus Johansson fick sista ordet med femman och sexan i tom kasse i en vändning som visar att FBK är i toppen för att stanna – trots den skakiga starten.

Matchens...

Tröttaste: ”Skämtar ni eller”, såg det ut som att Victor Ejdsell sa efter sitt matchstraff. Och det var precis vad det var, ett stort skämt. Att ett kramkalas utan riktiga slag renderar i dubbla matchstraff är bara tråkigt, även om nu regelboken säger att det ska vara så. Det hade gott och väl räckt med ett mindre straff i det här fallet. Vi vill väl ha de bästa spelarna på isen i stället för i omklädningsrummet efter något som knappt kan kallas för slagsmål?

Döm själva på filmen nedanför:

Märkligaste: Idrottens psykologi är oerhört intressant. Hur kan det skilja så enormt i nivå på ett lag från period till period? Både FBK och HV visade upp sig från sina bästa respektive sämsta sidor under 60 minuters spel och den som knäcker gåtan kommer bli rik. Vi ser prov på fenomenet gång på gång och det är också därför vi alla älskar idrott. Det oberäkneliga momentet skänker en extra krydda till hela upplevelsen.

Revansch: Max Lagacé fick knappast den start han ville ha. Målvakten fick inte heller några roliga lägen att jobba med i SHL-debuten. Han visade dock att han är stark mentalt när han gång på gång stoppade riktigt bra chanser för HV i en match där det definitivt inte saknades tillfällen framför kassen.

Mitell efter chockvändningen: ”Starkt att knyta näven i sista”

Artikeltaggar

Carl LindbomDavid TomášekFärjestadFärjestad BK HerrHV71IdrottIshockeyJönköpingMaxime LagacéPsykologiSHLSportTomas Mitell