S-ilskan mot regeringens förslag om en så kallad angiverilag breder ut sig.
Regionrådet Daniel Schützer öppnar för att gå i Göteborgs fotspår: Att anställda inte ska riskera repressalier från arbetsgivaren.
Kommunalrådet i Karlstad Linda Larsson tänker göra allt hon kan för att stoppa lagförslaget:
– Släng det i papperskorgen.
Enligt regeringens förslag om informationsplikt ska offentligt anställda tvingas anmäla personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
Lagförslaget om en så kallad angiverilag – som kritikerna kallar den – utreds just nu och har redan mött stort motstånd. Förslaget har sin grund i Tidöavtalet.
I slutet av augusti kom tilläggsdirektiv till utredningen där det lyftes fram att vissa situationer kan komma att undantas från informationsplikten, men att inga verksamheter på förhand skulle uteslutas.
Tidigare i veckan röstade Region Dalarna för att motsätta sig mot regeringens förslag, skriver SVT Dalarna. Enligt en kartläggning från tidningen Altinget säger totalt tolv regioner nej till förslaget.
Nu har även Göteborgs stad agerat, skriver bland annat Dagens Nyheter. Styret – Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet – har med stöd av Centerpartiet beslutat att kommunanställda som inte väljer att anmäla papperslösa inte ska få några repressalier från arbetsgivaren.
Linda Larsson tar också avstånd, säger hon till NWT.
– Vi tycker att angiverilagen är helt fel. Jag tycker att det här är politik som inte är humanistisk. Vår inställning till lagförslaget är tydlig: Släng det i papperskorgen.
– Anmälningsplikten står i konflikt med FN:s barnkonvention, men är också svårförenlig med andra lagar såsom skollagen, bibliotekslagen och socialtjänstlagen. Kommunal personal ska inte tvingas agera informanter för att verkställa regeringens strama migrationspolitik.
Inga planer på beslut
Däremot finns det inga planer på att göra som de gjort i Göteborg i Karlstad.
– De har tagit ett beslut som föregår lagstiftningen. Men det tycker jag inte att vi ska göra. Vi kan inte besluta om något som inte finns. Men alla har givetvis rätt att markera på vilket sätt man vill.
– Vi kommer i stället att vara tydliga med vad vi tycker och ta strid emot lagförslaget och fokusera på att göra allt vi kan för att det inte ska bli en lag.
Däremot öppnar hon för att kommunen skulle kunna agera om det skulle ske.
Partivännen Daniel Schützer, som sitter som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Värmland, är också en stark motståndare mot lagförslaget.
– Vårdpersonal ska ägna sig åt vård, säger han.
”Vi får se vilken uppslutning vi får”
Det finns inget konkret beslut på gång, som de i Region Dalarna gjort, säger han, men samtidigt är han redo för att ta tag i det om det dyker upp.
– Det har varit upprop i regioner och kommuner. Skulle gissa på att det kommer upp hos oss också. Då får vi se vilken uppslutning vi får. För egen del ser jag gärna att vi gör allt vi kan för att vår personal ska slippa ange.
Han har samma åsikt som de beslutande partierna i Göteborg. Han tycker inte arbetsgivaren inte ska ge några repressalier till anställda som inte anger.
– Definitivt inte, så länge det är vi som ska besluta om det. Jag känner att jag har majoritetspartierna med mig på den frågan. Sedan får vi se vad det är för lag och vad de stoppar för påföljder i den. Men kan vi styra blir det definitivt ingenting.