Hoppa till huvudinnehållet

Mitells powerplaydrag – stjärnformationen fick egen specialträning

Publicerad:
Tomas Mitell och hans tränarkollega Pelle Prestberg har filat på FBK:s powerplay. Nu berättar huvudtränaren om hur man jobbat med special teams inför Färjestads bortaturné mot HV71 och Malmö.
Tomas Mitell och hans tränarkollega Pelle Prestberg har filat på FBK:s powerplay. Nu berättar huvudtränaren om hur man jobbat med special teams inför Färjestads bortaturné mot HV71 och Malmö. Foto: Tommy Pedersen

Ett möte följt av extraträning för Färjestads första powerplayenhet.

Färjestad har lagt en hel del fokus på att förbättra special teams inför bortaturnén mot HV71 och Malmö.

– Det har sett bättre ut nu, säger Tomas Mitell.

Forwarden sjuk – öppnar upp för comeback för Åslund: ”Inte otänkbart”

Färjestads powerplay har inte varit någon sprakande historia såhär långt även om man har hyggliga 25 procent i statistiken.

Men det ljusnar i horisonten.

– Jag tycker att det har sett bättre ut den här veckan, vi gör framsteg, säger Tomas Mitell.

Han fortsätter:

– Enheten med (Joel) Kellman och gänget har sett relativt bra ut, och gjorde mål på matchen senast. Den andra enheten hade vi möte med i tisdags, och vi tränade extra med dem på den lilla rinken.

Marcus Nilsson och hans pp-gäng fick köra extraträning och ha möte om powerplay på tisdagen (arkivbild).
Marcus Nilsson och hans pp-gäng fick köra extraträning och ha möte om powerplay på tisdagen (arkivbild). Foto: Tommy Andersson

Färjestad har gjort två mål på åtta försök hittills - David Tomasék i spel 5 mot 3 mot Växjö, och Joel Kellman i spel 5 mot 4 mot Skellefteå.

Då ska man ha med sig att Joel Kellmans mål mot Skellefteå inte var det ”klassiska” powerplaymålet, utan kom efter en spelvändning när Skellefteå pressade FBK högt.

– När vi spelar bra och inte gör mål är det inte bra för då är inte procenten bra. Och när vi inte spelar superbra hela tiden och gör mål är inte det heller bra - för då ser det inte bra ut, konstaterar Mitell med ett snett leende. Det är viktigt att puckarna trillar över mållinjen, sen behöver det inte alltid se perfekt ut. Många lag stressar väldigt hårt, och då är det svårt att få ett så fint uppställt spel som förr i världen.

FBK:s powerplayformationer på onsdagen

PP1: Marcus Nilsson, Michael Lindqvist, David Tomasék, Per Åslund (Henrik Björklund sjuk) och Magnus Nygren.

PP2: Joel Kellman, Victor Ejdsell, Linus Johansson, Joakim Nygård och Joel Nyström.

Mitell lyfter just Kellmans mål mot Skellefteå som exempel.

– De (Skellefteå) går aggressivt, och det straffar sig med stor 3 mot 2:a där vi gjorde mål. Jag skulle vilja att vårt mindset var så bland, att det inte behöver vara uppställt, med 27 pass runt.

När Färjestad tränade powerplay på onsdagen inför bortaturnén var tempot högre i den första formationen. Per Åslund och Michael Lindqvist växlade plats framför kassen beroende på vem av Marcus Nilsson och David Tomasék som hade pucken.

– Vi gör framsteg, tycker vi, säger Mitell. Men man ska komma ihåg att det är tidigt på säsongen. Tar man den ena enheten är både (Magnus) Nygren och Tomasék i stora roller, och det är en omställning från många andra ligor. Men vi jobbar på det och har sett bättre ut idag och igår så vi går in i matcherna med tillförsikt.

Fotnot: Färjestads match mot HV71 spelas ikväll med nedsläpp 19.00. Lite senare under förmiddagen kommer en matig guide ut för den som är nyfiken på hur HV71 ser ut den här säsongen. Håll utkik klockan 11.00.

Artikeltaggar

David TomášekFärjestadFärjestad BK HerrHV71IshockeyJoel KellmanMarcus NilssonPer ÅslundSHLSkellefteåSportTomas Mitell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.