Hoppa till huvudinnehållet

Regionens fruktkorgar tas bort – nu går anställda bananas

Publicerad:
En fruktkorg kan ses som en liten grej men på det stora hela är det en stor grej som visar att Region Värmland åter igen har glömt bort att personalvård är viktigt för att behålla personalen, skriver signaturen ”Trött vårdadministratör”.
En fruktkorg kan ses som en liten grej men på det stora hela är det en stor grej som visar att Region Värmland åter igen har glömt bort att personalvård är viktigt för att behålla personalen, skriver signaturen ”Trött vårdadministratör”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Flera insändarskribenter reagerar kraftigt på att Region Värmland nu spar in på frukten till personalen.

Nu tar regionen bort vår frukt

När ska regionen bry sig om att oss som arbetar hos dem har det bra på jobbet? Lätt att ta beslut som inte påverkar de utanför slutenvården. Nu ska de ta bort vår frukt som vi får ta en om dagen. Den totala kostnaden är mindre än vad en läkare tjänar på ett år.

Trött sliten vårdarbetare

***

Sex nya chefer men inga pengar till frukt

Att Region Värmland ligger back nästan en miljard är det nog ingen som har missat. Man kan såklart fundera på hur vi ens hamnade här, igen? Var har alla dessa miljoner sipprat ut? Det verkar inte ens ledningen veta enligt kommentar i NWT för ett par veckor sedan. Oavsett hur det gått till innebär detta såklart att vi medarbetare fått till oss att regionen behöver spara pengar och att man ska hjälpa till att hitta men även acceptera de sparåtgärder som behöver genomföras. De som drabbas av dessa sparåtgärder är i vanlig ordning patienterna och alla medarbetare som jobbar häcken av sig varje dag för att patienterna ska få den vård de förtjänar.

Och då kan man såklart fråga sig; hur i helsike kan regionledningen, när ekonomin ser ut som värst, bestämma sig för att genomgå en omorganisation, igen? Det ska tillsättas sex nya chefer som förmodligen kommer tjäna dryga 100 000 var i månaden (vilket är det som de nuvarande områdescheferna tjänar). Hur kan det ens vara försvarbart i den ekonomiskt svåra situation som Region Värmland befinner sig i nu? Medan vårdpersonal fortfarande har alldeles för låg lön och får vända på varje krona för att gå runt. Jag misstänker att områdescheferna och direktörerna inom Region Värmland aldrig behöver ställa in en tandläkartid eller frisörtid på grund av att de har för dåligt med pengar. Eller att de behöver tänka både en, två och tre gånger innan de bokar en resa för att man egentligen inte har råd. De lär inte heller behöva oroa sig för att inte ha några pengar kvar till mat i slutet av månaden.

I dag kom det ytterligare en sparåtgärd. De senaste åren har många verksamheter inom Region Värmland fått frukt levererat en gång i veckan, kan tyckas som en liten grej men det är en förmån för medarbetarna som har varit väldigt uppskattat och som bidrar till trevnad och god hälsa. Detta dras nu in då kostnaden för detta ligger på 840 000 kronor PER ÅR. Men att tillsätta sex nya områdeschefer som vardera ska ha cirka 100 000 i månadslön, vilket uppgår till cirka 7,2 miljoner per år, det ser de inget problem med?

Vårdpersonal går på knäna på grund av för lite personal, men chefer för 7,2 miljoner per år är okej?

Vårdpersonal har fortfarande lägst lön i hela Sverige, men chefer för 7,2 miljoner per år är ändå okej?

En fruktkorg kan ses som en liten grej men på det stora hela är det en stor grej som visar att Region Värmland åter igen har glömt bort att personalvård är viktigt för att behålla personalen.

Trött vårdadministratör (som jobbat över flera timmar per vecka för att få ihop en dräglig lön)

***

Dra in på tjänster i stället?

Nu har Region Värmland kommit på ett sätt att spara, bland annat genom att dra in på frukten för de anställda. Undrar om de i Regionens hus också blir drabbade? Det kanske är tjänster där som kan dras in?

Undrande

Artikeltaggar

ArbeteLönerOmorganisationerOroligheterPrivatekonomiRegion VärmlandVård