Hoppa till huvudinnehållet

Mitell efter chockvändningen: ”Starkt att knyta näven i sista”

Publicerad:
Jubel i Färjestad efter chockvändningen mot HV71.
Jubel i Färjestad efter chockvändningen mot HV71. Foto: CARL SANDIN

Färjestad chockade publiken i Jönköping när man vände matchen i den tredje perioden efter hela fem mål i slutakten.

– Det var starkt att knyta näven i sista och skönt att vi fick retroaktiv utdelning, säger Tomas Mitell.

Matchen var bara några minuter ung när Tomas Mitell stod och funderade på att ta en timeout. Han kände inte igen sitt lag, som tappade puckar åt höger och vänster i egen zon, och plötsligt hamnade i underläge.

– Vi hade strul med pucken. Jag vet egentligen inte vad som hände. Det var inte så att vi inte kämpade, men vi slog inte dit en passning. De fick 1-0 rättvist, säger Mitell.

Färjestad började komma in i matchen, men fick i slutet av matchen se hemmalaget öka på till 2-0.

– Det kom lite som en kalldusch för oss, menar Mitell.

I andra perioden kom reduceringen. Joel Kellman gjorde målet i numerärt underläge, men perioden präglades av utvisningar - och det var mest FBK som satt i utvisningsbåset.

– I andra åkte vi ju på en del utvisningar, vissa rätt och vissa tveksamma tycker jag, men i spelet fem mot fem tycker jag att vi var bra.

Till slut orkade inte Färjestad hålla emot, efter att ha spelat med en man mindre länge. Och 3-1 fick hemmapubliken att jubla.

Vändningen

Men det jublet, skulle snart bytas ut till tystnad bland hemmafansen - och tokextas hos Färjestads tillresta supportrar. Och de var många. När David Tomasek trampade in och reducerade i tredje periodens första minuter tändes hoppet. Och strax därefter kom kvitteringen när Marcus Westfält slog in returen på Tomaseks försök.

När Joakim Nygård la gasen i botten och satte 4-3 till Färjestad efter en fin passning av Westfält - ja, då mer eller mindre exploderade FBK:s bortasektion.

– Vi hamnade i en uppförsbacke, det var starkt att knyta näven i sista och skönt att vi fick retroaktiv utdelning, säger Mitell.

Ni hade ju inte den bästa starten på matchen, men faller ändå inte ner och dör när HV går upp till 3-1. Vad är det som gör att ni istället reser er?

– Vi känner att vi har ett bra lag, det är bra go i laget. Våra ledande spelare och toppspelarna viker inte ner sig. Vi känns starka, och sett över 40 minuter var vi inte värda att ligga under med 3-1. Vi gick ut inför sista och kände att får vi fast pucken i deras zon kan vi börja skapa därifrån.

Bra debut för Lagacé

Max Lagacé fick en tuff SHL-debut, men växte till en vägg i tredje perioden när HV71 ville bryta raset och stack emellan med luriga lägen.

– Han var bra, säger Mitell. Han räddade det han skulle, och hade en del svåra lägen.

Matchen i korthet

Färjestad vände och vann i Jönköping efter att ha chockvänt matchen i den tredje perioden. Matchen slutade 3-6 efter att FBK gjort fem mål i tredje perioden.

Hemmalaget rivstartade matchen. FBK:s inledande minuter var bleka, och HV71 utnyttjade darret skoningslöst. Man hade 2-0 efter första perioden.

I andra kom FBK ikapp när Joel Kellman reducerade i boxplay, men FBK fick spela många minuter i spelformen och HV kunde gå upp till 3-1.

Tidigt i tredje tände David Tomasek hoppet för Färjestad när han reducerade. Och det blev ketchupeffekt. FBK kvitterade och drog sedan ifrån. På slutet hade man två mål i öppen kasse, båda av Linus Johansson. Övriga målskyttar var Joakim Nygård och Marcus Westfält.

Artikeltaggar

FärjestadFärjestad BK HerrHV71IshockeyJönköpingMaxime LagacéSHLSportTomas Mitell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.