Hoppa till huvudinnehållet

STOR INTERVJU: Love från Karlstad gör succé i Idol: ”Tror jag kommer att vinna”

Publicerad:
Nu börjar snart allvaret för Love Strandberg som tagit sig till kvalveckan i ”Idol”. För NWT berättar han om musiken och modet, de personliga problemen och känslan i kroppen som säger att han kommer att vinna.
Nu börjar snart allvaret för Love Strandberg som tagit sig till kvalveckan i ”Idol”. För NWT berättar han om musiken och modet, de personliga problemen och känslan i kroppen som säger att han kommer att vinna. Foto: Carl Edlom

Under säsongens inledande avsnitt av talangsåpan ”Idol” har Love Strandberg från Karlstad imponerat stort på juryn.

Nu är han klar för kvalveckan och känslan i kroppen säger att han vinner hela tävlingen.

NWT möter upp den aspirerande idolen i Stockholm.

Vi letar efter varandra i varsin ände av Kungsträdgården i Stockholm. I ett myller av människor, hundar och elsparkcyklar känner jag igen honom från de inledande avsnitten av årets ”Idol” i TV4. Love Strandberg sticker ut, han har lyckats med uppgift nummer ett i de här sammanhangen – att skilja sig från mängden.

När han sjöng duett med ”Idol”-kollegan – och rivalen – Simon Näslund konstaterade juryveteranen Anders Bagge att det var bland det bästa han upplevt under sina år med programmet. Nu är Love Strandberg en av de 20 som ska slåss om att få bli en av de tio som får kämpa i höstens direktsändningar.

– Jag är inte så hemma i Stockholm än, förklarar han när vi morsar.

Leendet är varmt och blicken entusiastisk, kanske lite nervös. Han är ovan uppmärksamheten.

– Jag har alltid bott på landet typ, vi flyttade runt mycket när jag var liten. Började på Kroppkärr i Karlstad tror jag, sedan blev det Kil, Östra Fågelvik och Segerstad. Numera bor mina föräldrar i Västra Ämtervik. Vi har alltid haft djur – en massa katter och ofta hästar.

Efter Karlstad och en rad musikutbildningar på olika orter har Love Strandberg flyttat till Stockholm sedan drygt ett år.
Efter Karlstad och en rad musikutbildningar på olika orter har Love Strandberg flyttat till Stockholm sedan drygt ett år. Foto: Carl Edlom

I Stockholm har han bott i drygt ett år. Musik är hans vardag och så har det varit så länge han kan minnas. Efter Norrstrandskolans musikklass och musikstudier på Sundstagymnasiet fortsatte han att utbilda sig på både folk- och musikhögskola – ”Det skulle vara jazz och avancerat, men i dag finner jag magin mer i det enkla” – och så har det fortsatt.

– Det var en lärare på Musikhögskolan i Örebro som hjälpte mig att hitta kärnan i min sång, berättar Love Strandberg och slår ihop händerna för att visa att händelsen var betydelsefull.

– Tidigare var jag så fokuserad på prestation, det skulle låta så perfekt som möjligt. Men så lärde jag mig att förmedla det jag vill förmedla. Att sjunga perfekt kan många, men få kan verkligen säga något med sin röst.

Han tar några snabba andetag innan han fortsätter.

– Det är så många nyanser i sång, jag tror inte att alla förstår det.

För Love Strandberg har det varit självklart att han ska bli artist, det har alltid bara varit en fråga om när inte om.

– Ja, jag tänkte att allt plugg var ett sätt att fördriva tiden innan jag blev artist, vilket hela tiden varit målet. Men i efterhand inser jag har mycket jag har lärt mig. Musiken har alltid varit något av det mest självklara i mitt liv. Min farfar var jazzmusiker och pappa är jätteduktig på munspel, så musiken har alltid varit med.

Love Strandberg försöker leva i stunden, ta livet på uppstuds.
Love Strandberg försöker leva i stunden, ta livet på uppstuds. Foto: Carl Edlom

”Förändrat hela mitt sätt att se på livet”

När Love Strandberg först dök upp i ”Idol” berättade han om sina erfarenheter av asperger, adhd och social fobi. Nu berättar han om en läsupplevelse som har hjälpt honom i vardagen.

– För några månader sedan läste jag några böcker som bland annat handlar om hur själen – vårt riktiga jag – är fast i det mänskliga skalet. Hur vi har glömt bort och tappat förmågan att vara medvetna och närvarande.

Han beskriver en omvälvande upplevelse där han hela tiden sätter nuet i första rummet, han tänker inte på vad som ska hända eller vad som redan har hänt.

– Det här har förändrat hela mitt sätt att se på livet. Det löser upp alla mina problem. På ett nästan mirakulöst sätt.

Love Strandberg pratar om att ha hittat en nyckel till livet.

– Sången är ett sätt för mig att vara fullständigt närvarande. När jag sjunger gäller bara här och nu. Problemen med social fobi och liknande känns som problem jag själv har skapat. Allt handlar om hur man väljer att se på saker. Jag behöver inte ta till mig om någon behandlar mig illa, jag kan välja att inte låta det påverka mig.

Resonemanget ställer krav, han behöver hela tiden påminna sig själv om att leva i stunden.

– Jag har alltid haft en massa rädsla och ångest. Och det sitter liksom kvar i min kropp. Men nu kan jag hela tiden påminna mig om att inte bli uppslukad av minsta ångestkänsla. Det är väl samma sak för en bergsklättrare kan jag tänka – hen måste ju vara helt fokuserad på vad hen gör i stunden. Det går inte att tänka på någon inköpslista eller liknande när man hänger på bergsväggen. För mig har musiken den kraften, den kan få mig att vara totalt fokuserad. Den samlar mig, säger han och drar handen över hjärtat.

Han har alltid brottats med rädslor och ångest.
Han har alltid brottats med rädslor och ångest. Foto: Carl Edlom

”Råa, sexiga och coola grejer”

När han skriver låtar blir det lättillgänglig pop på engelska. Han nämner tidiga favoriter som Stevie Wonder och Esperanza Spalding och mer nutida som Lana Del Ray och Lady Gaga.

– Min musik är poppig. Ibland hård och aggressiv och ibland avskalad. Jag inspireras av Lady Gaga och hennes mer experimentella sidor – hennes råa, sexiga och coola grejer. Det vill jag ha med i min musik. Soul möter pop, som möter det elektroniska.

Han illustrerar sitt sätt att blanda olika influenser genom att likt en yogautövare plocka äpplen i luften.

– Jag gör musiken varsamt, tar hand om låtarna som om de vore bebisar. Jag är så taggad på att få ut några låtar!

Flera låtar är redan inspelade, Love Strandberg har en plan. Han pekar med båda handflatorna framåt, ungefär som om han gav ett flygplan grönt ljus för take off.

– Går jag in för något så gör jag det till hundra. När jag vinner ”Idol” så har jag de här låtarna mer eller mindre klara för release.

När du vinner ”Idol”?

– Ja, jag tror att jag kommer att vinna ”Idol”. Gud, det låter helt sjukt att säga så, men det är en känsla jag har. En känsla som jag litar på. Så jag kör på det. Det handlar inte om ego, om att se ner på de andra eller tycka att jag är bäst, det handlar om att göra något helhjärtat.

Du har hört de andra sjunga – hur upplever du konkurrensen?

– Först insåg jag att shit, alla är ju jätteduktiga. Men så skakade jag av mig det, tänkte bort det.

Om planen skiter sig och ”Idol”-äventyret havererar – vad gör du då?

– Då hänger jag på det som sker. Som ett löv i vinden. Jag behöver inte tänka så mycket, bara vara medveten, närvarande och hänga på. Jag tror att allt händer av en anledning. Om det skulle skita sig, om jag skulle ta en ful ton eller bli förkyld, så tror jag att jag någon gång kommer att förstå varför. Tänket blir som ett slags religion, ett sätt att se världen.

Karlstadsaktuella Darin ger Love Strandberg några råd inför ”Idol”.
Karlstadsaktuella Darin ger Love Strandberg några råd inför ”Idol”. Foto: Carl Edlom

Råd från någon som vet: ”Lyssna på magkänslan”

Karlstadsaktuella Darin slog igenom i ”Idol” 2004, här ger han Love några råd inför årets säsong:

– Lyssna på magkänslan. Jag tror att man innerst inne vet vad man vill. Det gjorde jag. Jag visste hur och vem jag ville vara som artist. Jag visste vilken låt som skulle bli första singeln, jag visst hur jag ville se ut i videon. Skivbolaget ville blanda sig i, men jag stod på mig.

”Jag får så mycket kärlek”

Mode har varit ett stort intresse för Love Strandberg, ett intresse som gått hand i hand med musiken och hans scendrömmar. Han lägger stor möda vid det visuella och redan som liten läste han modebloggar och följde modemässor.

– Jag ägnar mycket tid åt det visuella. Egentligen betyder det inget, för det är bara materiellt. Men det är ändå viktigt för mig. Jag förbereder alltid i detalj vad jag ska ha på mig på scenen. Kläderna ska gå ihop med det jag sjunger, det har alltid varit självklart.

Han tappar tråden för ett ögonblick, men hittar snabbt tillbaka.

– Om jag vill känna mig fett sexig, eller fett självsäker, så betyder kläderna jättemycket för att uppnå det. Jag vill också ha en lekfull inställning till mode, det är jättekul att leka med kläder, testa olika grejer.

Tidigare i veckan imponerade Love Strandberg återigen på juryn.
Tidigare i veckan imponerade Love Strandberg återigen på juryn. Foto: TV4

Börjar folk känna igen dig på stan?

– Ja, faktiskt. Man hejar och önskar lycka till. Folk är så fina, jag får så mycket kärlek.

”Idol” handlar först och främst inte om musik, utan om att göra bra tv – hur upplever du själva programformatet?

– Det är tv, det är ytligt. Vilket ger den som är intresserad av kläder och vet vad som går hem en fördel. För mig är syftet med att vara med i ”Idol” att jag ska lära mig saker. Jag vill få kritik från de som kan branschen och jag har redan fått bra input som hjälper. Och jag har blivit väldigt bra behandlad, de tar verkligen hand om en.

De avsnitt som har visats spelades in redan i maj, har du haft kontakt med de andra deltagarna sedan dess?

– Vi har en snapchatgrupp där det skrivs massor. Fast inte av mig, jag hänger inte på sociala medier. Jag kommer att träffa dem hela hösten och lära känna dem, det hinns med.

På onsdag, den 27 september, gör Love Strandberg entré i kvalveckan.
På onsdag, den 27 september, gör Love Strandberg entré i kvalveckan. Foto: Carl Edlom

Nu vill jag inte ge dig fjärilar i magen, men hur mår du inför att direktsändningarna ska börja?

– Helt sjukt ju. Nu börjar det. Jag övar på att vara närvarande i känslorna. Så länge det funkar är jag ok. Jag går inte runt och tänker på hur det ska bli de första veckorna, hur det ska bli med alla människor runt omkring. Jag vet att det kommer att vara både fantastiskt och bedrövligt. Så jag bara är. Här och nu. Jag samlar energi för att klara av det som väntar.

Han stryker sig snabbt över mustaschen och fortsätter lugnt.

– Just nu känns det som att man kan slänga vad som helst mot mig, jag kommer att klara av det. Inget kan riktigt komma åt mig.

På måndag börjar kvalveckan då tittarna får rösta fram sina favoriter. Love Strandberg gör entré i programmet på onsdag den 27 september. ”Idol” visas i TV4.

FAKTA: Love Strandberg

Love Strandberg, 26, är född i Karlstad och uppvuxen i bland annat Kil och Östra Fågelvik.

Familj: Mamma och pappa i Västra Ämtervik, storasyster på Irland och lillebror i Göteborg.

Aktuell: En av deltagarna i årets ”Idol” i TV4.

Läser: – ”Lev livet fullt ut” av Eckhart Tolle. Den här boken har verkligen ändrat mitt sätt att se på livet.

Lyssnar på: – Nina Simone. Hennes konsert från Montreuxfestivalen har jag sett tusen gånger. Hon är verkligen här och nu när hon är på scenen. Det finns inga hämningar, hon förkroppsligar allt det mänskliga. Allt tillåts och allt accepteras.

Tittar på: – Jag tittar sällan på tv. Men en filmfavorit är ”Nomadland” med Frances McDormand. Vilken genuin film.

Artikeltaggar

Anders BaggeArtisterDarinEckhart TolleEsperanza SpaldingFrances McDormandIdolJazzKändisarKarlstadKungsträdgårdenLady GagaLana Del Ray a.k.a. Lizzy GrantLove StrandbergMänskligtModeMontreuxMusikNina SimoneNöje/KulturNomadlandNorra KroppkärrNorrstrandsskolanÖstra FågelvikPopPsykisk ohälsaRockSångSegerstadSnapchatSoulStevie WonderStockholmSundstaSundsta-ÄlvkullegymnasietTVTV-serierTV4Västra Ämtervik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.