Hoppa till huvudinnehållet

Klart för nya bostäder på Raggartorget – oro för ny fulhus-debatt

Publicerad:
Lillskär AB vill bygga bostadsrätter på Raggartorget och nu har bygglovet beviljats.
Lillskär AB vill bygga bostadsrätter på Raggartorget och nu har bygglovet beviljats.

Nu är det fritt fram för Lillskär AB att bygga bostäder på Raggartorget. Bygglovet beviljades under onsdagen.

Det enda som orsakade miljö- och byggnadsnämnden visst huvudbry var exteriören.

Vis av skada, kan man kanske säga.

Debatten kring det hus som just nu uppförs bakom Statt som enligt många kristinehamnare är ovanligt fult har nämligen fått nämnden att reagera.

– Här vill man klä fasaden med träpanel i olika färger, och med tanke på diskussionerna kring huset som byggs på Nya Kyrkogatan så funderade vi lite på hur lika fasadbeklädnaderna är på husen runt omkring. På ena sidan har vi en rappad fasad och på andra sidan är det tegelväggar. Men vi valde att godkänna bygglovet enligt det material som skickats in. Vi tycker att det ser bra ut, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Bo Andersson (S).

Bo Andersson (S), nämndordförande. Arkivbild.
Bo Andersson (S), nämndordförande. Arkivbild.

Lillskär AB, med basen i Uppsala, vill bygga ett flerfamiljshus i vinkel med fyra våningar. Det kommer att bli 50 bostadsrätter. På bottenplan kommer det också att byggas en liten verksamhetslokal.

Turerna kring bostadsbygget på Raggartorget har varit många. Arbetet med en ny detaljplan påbörjades redan 2018, och när planen antogs 2021 fanns det flera intressenter.

Den första markanvisningen gick till Byggtitanerna i Örebro. De drog sig dock ur och processen fick startas om. Kommunen lät företag lämna intresseanmälningar och inte mindre än sju olika företag visade då intresse.

Valet föll till sist på Lillskär AB som hade som ursprungsplan att inleda byggnationen våren 2023. Processen drog dock ut på tiden, och då själva byggprocessen väntas ta mellan ett och ett halvt till två år talar det mesta för att en inflyttning inte kommer att kunna ske förrän tidigast omkring årsskiftet 2025-2026.

Artikeltaggar

Bo AnderssonBostad och byggenBostäderBostadsrätterDetaljplanerMiljöÖrebroRaggartorgetSocialdemokraternaUppsala

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.