Karlstads kommun öppnar dörren för vinter-OS 2030.
Kommunalrådet Linda Larsson (S) vill utreda möjligheterna att bygga ut Tingvalla isstadion för att ta skridskotävlingarna till Värmland.
Nu ska en OS-grupp sättas ihop.
– Det är väldigt sällan en sådan här möjlighet öppnar upp sig, säger Linda Larsson.
NWT har tidigare rapporterat om att nya Tingvalla isstadion i Karlstad kan bli aktuell som skridskoarena om Stockholm utses till värdstad för vinter-OS 2030. Stockholm skulle i så fall bli huvudort, men tävlingarna skulle spridas till bland annat Åre, Falun och Östersund.
En skridskoanläggning av olympiskt snitt saknas i dagsläget i Sverige, men Tingvalla har isytan som krävs och skulle kunna byggas ut till en mästerskapsarena.
Både Sveriges olympiska kommitté (SOK) och Karlstads kommun bekräftar att en dialog pågår. Från SOK:s sida är planen att fördjupa samtalen med de tänkta arrangörsorterna under vintern och vara i mål i sommar, enligt mediechefen Lars Markusson.
– Det är då de slutgiltiga besluten behöver tas, säger han.
Internationella olympiska kommittén ska presentera arrangören för OS 2030 i sommar, före invigningen av sommar-OS i Paris.
Unik möjlighet
Linda Larsson poängterar att det rör sig om en sondering på ett tidigt stadium, men hon tycker att tanken är för intressant för att inte gå till botten med.
– Vi måste sätta det i perspektiv. Karlstads kommun är 100 000 invånare. Skulle vi få möjligheten att arrangera delar av ett OS är det något som är ”once in a lifetime”, säger kommunalrådet.
– Det skulle sätta Karlstad på kartan inte bara nationellt, utan i ett internationellt perspektiv. Det bidrar till besöksnäringen och handeln. En möjlighet att marknadsföra hela vår region.
Det innebär att hon är beredd att utreda ytterligare investeringar i Tingvalla isstadion, den nya inomhusarenan som invigdes i september förra året.
– Det är väldigt sällan en sådan här möjlighet öppnar upp sig, och den gör det tack vare att vi i bred politisk enighet valt att satsa på de här nya arenorna.
– Det vore otroligt kul om det skulle bidra till att Sverige kan arrangera att bra OS. När man får ett sådant här erbjudande tycker jag att man bör utreda det.
Bildar OS-grupp
Därför sätter Karlstads kommun ihop en arbetsgrupp som ska titta närmare på OS-frågan.
Klart är att det finns höga krav att ta hänsyn till. Det handlar bland annat om möjligheterna till tv-sändningar, speciella ytor och gångstråk för de tävlande – och en ökning av antalet läktarplatser.
Tingvalla har i dagsläget plats för 1 300 åskådare. Hur många som krävs i OS är okänt.
– Det är en förhandlingsfråga så klart, men fler än i dag. Så den kapaciteten skulle behöva utökas.
Enligt Linda Larsson kan kommunen få stöd till SOK. Kommittén vill inte bygga nya arenor för OS, men justeringar av befintliga anläggningar är inte uteslutet.
– Det finns en öppning för att söka stöd och då är det rimligt att i alla fall titta på det.
SOK ser gärna skridskotävlingar i Karlstad.
– Det är klart att vi allra helst vill ha skridsko i Sverige om vi får OS och Paralympics 2030, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann, men tillägger att det i så fall måste presenteras en tydlig plan:
– Det kan inte byggas en arena bara för ett OS. Utan det måste i så fall vara något som ska användas i framtiden också.
OS i Stockholm 2030
Stockholm, som arrangerade sommar-OS 1912, blir huvudort om Sverige tilldelas arrangörskapet av vinter-OS 2030. I så fall kommer alla issporter att avgöras i huvudstaden.
Falun blir värd för längdskidor, backhoppning och nordisk kombination.
Östersund arrangerar skidskyttetävlingarna.
I Åre hålls tävlingar i alpin skidåkning och freestyleskidåkning.
Bob, rodel och skeleton kommer inte att hållas i Sverige eftersom det saknas anläggningar. När Stockholm sökte OS 2026 var planen att utlokalisera tävlingarna till Sigulda i Lettland och det nämns som ett hett alternativ även den här gången.
Det andra frågetecknet är skridskotävlingarna där Hamar i Norge och Nederländerna pekats ut som möjliga platser. Förutom i Karlstad finns en fullstor skridskooval på Ruddalen i Göteborg, men den saknar också tillräcklig publikkapacitet.
Läs även:
Så kan OS komma till Värmland: ”Karlstad är givetvis på vår radar”