Hoppa till huvudinnehållet

Efter NWT:s avslöjande om hemligheterna – Engelska skolan i Karlstad anmäld

Publicerad:
Internationella Engelska skolan i Karlstad har blivit anmäld till Skolinspektionen.
Internationella Engelska skolan i Karlstad har blivit anmäld till Skolinspektionen. Foto: Lisa Olaison

Efter NWT:s avslöjande om hemligheterna har Engelska skolan i Karlstad blivit anmäld till Skolinspektionen.

”De tänker fortfarande inte på alla drabbade elever utan de tar på sig offerkoftan”, står det i en av två anmälningar.

Det var förra veckan som NWT kunde avslöja helt nya detaljer kring barnporrskandalen på Engelska skolan i Karlstad.

Delar av en hemlig rapport visade hur skolledningen agerat, hur man anklagas för att ha försökt täppa till luckor i historien med efterhandskonstruktioner och att rektorn och den dåvarande biträdande rektorn försökt hålla sin privata relation dold inför krisledningen.

Krisen på Engelska skolan – hemlig rapport avslöjar kärleksaffären och tystnadenRasar efter avslöjandet om krisen på Engelska skolan: ”Vinstjakten gör att man döljer problem”Ilska på Engelska skolan efter rapporthemligheterna – elev: ”Ingen vill ha kvar dem här”

Efter publiceringen har skolan i Karlstad blivit anmäld till Skolinspektionen, två gånger.

I anmälningarna beskylls skolledningen för hur de har hanterat händelsen. En av anmälarna skriver: ”Skolan har under många år blivit informerade om denna mannen och att det är något skumt med honom men de har sopat det under mattan och inte gjort något åt det utan i stället konstant försvarat honom”.

En annan anmälare ställer en rad frågor om Engelska skolan till Skolinspektionen efter att hen haft ”sju års erfarenhet av IES Karlstad, under denna tid har det förekommit straffbart mycket”.

Nu kommer Skolinspektionen se över anmälningarna innan myndigheten tar ett beslut om hur de ska hanteras.

– Vi tar emot massor av uppgifter och sedan gör vi en bedömning beroende på allvarlighetsgraden. Antingen startar vi ett ärende eller så läggs uppgifterna i skolans ”katalog” och sen finns det där när vi bestämmer vilken skola vi ska göra tillsyn på, säger Agnes Gidlund, pressansvarig.

Agnes Gidlund, pressansvarig på Skolinspektionen.
Agnes Gidlund, pressansvarig på Skolinspektionen.

Skolkoncernen har tidigare bemött kritiken i rapporten som NWT berättat om med att det bara var ett ”ett av många underlag som ingått i den externa utredning som IES låtit tillsätta” och att ledningen fortsatt har fullt förtroende för skolledningen.

Artikeltaggar

AnmälningarBrott, lag och rättEngelska skolanIESKarlstadSkolinspektionenSkolorSkolskandalenUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.