Hoppa till huvudinnehållet

Efter bottenresultatet: ”Det går att vända det här”

Publicerad:
Peter Söderström (S), kommunstyrelsens ordförande i Arvika, säger att rankingen inte visar hela bilden av Arvikas näringsliv.
Peter Söderström (S), kommunstyrelsens ordförande i Arvika, säger att rankingen inte visar hela bilden av Arvikas näringsliv. Foto: Jonas Klint

Arvika faller ytterligare i rankingen av kommunernas företagsklimat.

Nu är det bara fyra kommuner i Sverige som får ett sämre betyg.

– Det går att vända det här, om vi jobbar gemensamt över blockgränsen och tillsammans med näringslivet, säger kommunalrådet Peter Söderström (S).

I Svenskt näringslivs stora mätning av företagsklimatet hamnade Arvika på plats 283 av 290 kommuner förra året.

– Jättetråkigt. Det är tydligt att det finns att göra, sa dåvarande näringslivsutvecklaren till NWT i samband med att resultatet presenterades förra året.

Halvamerikanska ska lyfta det dåliga företagsklimatet i Arvika: ”Vi måste bli kaxigare”

På kommunen hoppades man att resultatet skulle bli bättre i år.

Det blev precis tvärtom. Kommunen halkar ner till plats 286 av 290.

Säffle har bäst företagsklimat – i år igen

– Det är jag absolut inte nöjd med. Vi har startat upp rejält och arbetat tillsammans med näringslivet för att vända skutan, säger Peter Söderström.

Kavla upp ärmarna

– Vi ska fortsätta att jobba vidare. Vi ska kavla upp ärmarna och köra på ordentligt och jobba tillsammans med näringslivet. Vi tar armkrok, för det här måste vi bara vända.

Styrt sedan 2014

Peter Söderström har varit kommunalråd och styrt i majoritet sedan 2014, då han tog över efter partikollegan Claes Pettersson. Arvika låg då på plats 119 i Svenskt näringslivs ranking. Under de nio åren Söderström varit kommunalråd har kommunen fallit stadigt till dagens bottennotering.

”Inte hela bilden”

– Den här rankingen får väldigt stort medialt utrymme och det blir ett generellt dåligt intryck av ett näringsliv som faktiskt går väldigt bra i Arvika. Arbetslösheten är väldigt låg och vi har många expansiva företag som växer så det knakar. Det blir lite missvisande. Samtidigt måste vi ta i det här och se var det är mest synpunkter. De frågorna måste man absolut punktmarkera.

Sjunkande betyg

Några av kriterierna där kommunens betyg i år var ännu sämre än 2022 är kommunpolitikernas attityder till företagande, dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare, kommunens service och bemötande, kommunala tjänstemäns attityder till företagande, konkurrens från kommunen och kommunens upphandlingar.

I alla ovanstående kriterier tillhör Arvika landets 15 lägst placerade kommuner.

Vad är förklaringen till de dåliga resultaten?

– Det är tiotusenkronorsfrågan. Det har hängt i över tid. Vissa saker är lite svårförståeliga. Om vi tar upphandlingen, den har vi gemensamt med Eda kommun. Här i Arvika får den alltid dåliga omdömen, och i Eda har den gått upp rejält nu på slutet. Den är lite svårtolkad den här listan.

Är det inte ett underbetyg åt dig och övriga ledningen att ni inte har lyckats hitta förklaringen och sätta in åtgärder?

– Ja, det är klart att alla måste ta åt sig av det här. Vi har diskussioner med Svenskt näringsliv om rankingen och hur man ska tolka olika delar undersökningen.

Det är ändå ganska tydligt vad det är vad man har mätt, till exempel dialog, bemötande och service. Det är sådant som går att påverka?

– Visst är det så, men när man har en gemensam upphandlingsenhet mellan olika kommuner och resultatet ändå varierar, då är det något man behöver penetrera mer noga och se vad det beror på.

Man vänder inte den här skutan på en femöring. Man måste jobba kontinuerligt under många år.
Peter Söderström

– När det gäller myndighetsutövning är det enklare att förstå resultaten. Vi får sätta in utbildningsinsatser och titta på hur andra jobbar. Jag är övertygad om att vi kan göra mer.

Då är frågan varför ni inte har gjort det tidigare?

– Det har vi allt gjort. Men man vänder inte den här skutan på en femöring. Man måste jobba kontinuerligt under många år. Det är bara att fortsätta arbeta.

Tät dialog viktigt

Dialogen med företagen lyfter Svenskt näringsliv fram som en av de viktigaste faktorerna för ett gott företagsklimat. Där har Arvika kommun ökat ansträngningarna på senare tid, säger Peter Söderström.

– Vi är på företagsbesök så ofta vi kan och tar in synpunkter. Under andra halvan av 2022 startade vi regelbundna samlingar där vi bjuder in alla företag då de kan komma in och träffa politiker och tjänstemän på plats och ställa frågor. Det är ett väldigt populärt och enkelt sätt att träffas. Det kommer vi att fortsätta med.

Peter Söderström (S) tror att kommunen kan vända på den negativa utvecklingen, tillsammans med näringslivet.
Peter Söderström (S) tror att kommunen kan vända på den negativa utvecklingen, tillsammans med näringslivet. Foto: Jonas Klint

Ska dra åt samma håll

En annan sak som Svenskt näringsliv lyfter fram som avgörande för framgång är en stabil politisk ledning och ett bra samspel mellan de som styr, både politiker emellan och mellan politikerna och förvaltningarna. Svenskt näringslivs regionchef Anna Hedberg hyllade topptrion Säffle, Munkfors och Grums kommuner, där hon menar att politiker och chefstjänstemän är med och drar åt samma håll i näringslivsfrågorna.

Ni verkar inte lyckas lika bra med det - varför?

– Det här är saker vi tar upp i fullmäktige där alla politiker är samlade. Vi pratar med oppositionen och vädjar att vi måste prata väl om varandra. Det är enkelt att använda sådana här rankinglistor som slagträ. Det är ingen som gynnas av att det blir fäktning i media två gånger per år, när det samlade omdömet och rankingen kommer. Vi politiker behöver skärpa till oss och prata väl om varandra, både från majoriteten och oppositionen.

Lägger du en del av ansvaret på oppositionen?

– Oppositionen ska vara i opposition, annars är de ingen opposition. Men det är viktigt att vi går gemensamt i den här typen av frågor. Det gäller för oss också att bjuda in så de känner delaktighet.

– Oppositionen är med på alla företagsbesök vi gör. Jag tycker ändå att vi jobbar på i den riktningen som Svenskt näringsliv uppmanar oss att göra.

Samtal pågår

Kommunen har bildat en så kallad referensgrupp med representanter för kommunen och näringslivet. Den ska skapa en gemensam förståelse och överblick över frågorna, enligt Peter Söderström.

–Tillsammans med näringslivet kan vi vända det här med idogt arbete. Det är jag övertygad om.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunFöretagandeKommunstyrelsenNäringslivPeter SöderströmPolitikSocialdemokraternaUpphandling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.