Hoppa till huvudinnehållet

GUIDE: Allt du behöver veta inför FBK:s bortamatch mot HV71

Publicerad:
Henrik Borgström lyfts fram som en nyckelspelare i årets upplaga av HV71.
Henrik Borgström lyfts fram som en nyckelspelare i årets upplaga av HV71. Foto: CARL SANDIN

Ett HV71 med stark finsk prägel tog en pinne i premiären mot Linköping. Men vad kan Färjestad förvänta sig av årets upplaga av HV?

Vi tog hjälp av sportreportern Carl Ljungquist på Jönköpings-Posten och Jnytt för att spana in FBK:s torsdagsmotstånd.

✓ Nyckelpositionerna som måste lyckas

✓ Skakiga genrepet

✓ Spelarna att spana in

Forwarden sjuk – öppnar upp för comeback för Åslund: ”Inte otänkbart”

HV71 har snickrats om inför säsongen, och laget har stark finsk prägel med hela sju spelare från vårt östliga grannland.

– Tre av dem är centrar – Henrik Borgström, Tommi Tikka och Joonas Nättinen – och för HV:s del kommer det att bli viktigt att den finländska centerkärnan kan flyga i SHL, säger Carl Ljungquist, som är sportreporter på Jönköpings-Posten och Jnytt. Varken Borgström eller Tikka har tidigare spelat i ligan och det återstår att se hur snabbt denna duo kan acklimatisera sig i SHL-hockeyn, för HV:s del tror jag att det är viktigt att den övergången blir relativt smidig och smärtfri.

Carl Ljungquist, reporter på Jönköpings-Posten och Jnytt, ger oss koll på HV71 inför torsdagens möte mot FBK.
Carl Ljungquist, reporter på Jönköpings-Posten och Jnytt, ger oss koll på HV71 inför torsdagens möte mot FBK. Foto: Pär Grännö

Är årets HV71 ett lag som ska konkurrera i toppen, eller kämpa för att hålla sig kvar i ligan?

– HV71:s mål är att ta sig till slutspel och inför säsongen placerade jag laget på en åttondeplats i tabellen. Jag tycker inte att HV71 borde vara med och slåss i den absoluta botten, men något topplag blir det nog inte heller.

Linköping har en SHL-match spelad inför matchen mot Färjestad. Och laget har lämnat en något svajig försäsong bakom sig.

– Det var mycket upp och ner för HV71 under försäsongen, man stod bland annat för en finfin insats när det blev seger mot Rögle men man svarade också för ett riktigt bottennapp i genrepet mot Malmö där knappt någonting stämde, berättar Carl Ljungquist. Rent spelmässigt gjorde HV71 en bra SHL-premiär hemma mot Linköping. Hemmalaget matade på med skott mot motståndarkassen, hade en hel del längre anfall och spelade med både fart och frenesi. Linköpings målvakt Marcus Högberg gjorde dock en alldeles lysande match och var en vägg mellan stolparna, ett kostsamt försvarsmisstag med mindre än en minut kvar gjorde dessutom att Linköping kvitterade till 2–2 sent i den tredje perioden. Bortalaget tog sedan hem bonuspinnen efter straffar.

Isac Brännström är en av spelarna som bör spanas in ikväll, menar Jönköpings-Postens reporter Carl Ljungquist.
Isac Brännström är en av spelarna som bör spanas in ikväll, menar Jönköpings-Postens reporter Carl Ljungquist. Foto: CARL SANDIN

Vilka ska FBK-supportrarna hålla ett öga på när lagen möts?

– André Petersson och Isac Brännström är två klasspelare i en tilltänkt toppkedja som också innehåller centern Henrik Borgström. Den trion skapade en hel del farligheter framåt mot Linköping och kommer förmodligen att vara en oerhört viktig formation för HV71 denna vinter. Tungt meriterade Anton Strålman, som har återvänt till svensk ishockey efter 16 år i Nordamerika, kan så klart också vara kul att spana in. Jag tycker dessutom att forwarden Oskar Stål Lyrenäs har sett pigg och rapp ut så här i säsongsupptakten.

Ex-Boforsaren, numera HV71:s Åke Stakkestad gör livet lite småjobbigt för Arvid Aronsson under SHL-premiären.
Ex-Boforsaren, numera HV71:s Åke Stakkestad gör livet lite småjobbigt för Arvid Aronsson under SHL-premiären. Foto: CARL SANDIN

Joker med värmländsk touch?

Ikväll håller vi ett öga på #23 Åke Stakkestad. Visserligen inte värmlänning men värvades in från BIK Karlskoga inför säsongen som HV:s första nyförvärv på ett tvåårskontrakt. I premiären spelade han i fjärdekedjan tillsammans med Oscar Fisker Molgaard och Måns Lindbäck. Har i Hockeyallsvenskan varit en jobbig typ att ha emot sig - rivig och lurig och sätter gärna press på sitt motstånd över hela isen.

Skadeläget

På onsdagen meddelade HV71 att backen Hugo Fransson lånas ut till Nybro. Fransson, som var med på träningen inför mötet mot Färjestad, var sjundeback i premiären.

Ser man på skadeläget finns ett frågetecken inför torsdagskvällens möte.

Herman Hansson, långtidsskadad forward, finns på skadelistan sedan tidigare. Backen Oliwer Kaski saknades i premiären.

– Kaski ser ut att missa mötet med FBK också. I övrigt ska samtliga spelare finnas tillgängliga, berättar Ljungquist.

Läs mer inför kvällens match:

Petad i båda matcherna – så ser FBK-backen på läget: ”Det är tufft såklart”Mitells powerplaydrag – stjärnformationen fick egen specialträningForwarden sjuk – öppnar upp för comeback för Åslund: ”Inte otänkbart”Han körde 250 (!) mil för Färjestad: ”Helt magisk upplevelse”FBK-stjärnans kärlek till hunden Bauer: ”Han är min bästa vän”Mentaliteten Mitell vill se ändras inför FBK:s bortaturné: ”Då är vi bättre”

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrHenrik BorgströmHerman HanssonHV71IshockeyLinköpingNordamerikaOliwer KaskiOskar Stål LyrenäsPremiärerSHLSportTommi Tikka

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.