Hoppa till huvudinnehållet

Sexdömd lärare riskerar att mista legitimation

Publicerad:
Läraren dömdes i hovrätten för tre fall av sexuellt ofredande. Nu riskerar han att få sin lärarlegitimation indragen.
Läraren dömdes i hovrätten för tre fall av sexuellt ofredande. Nu riskerar han att få sin lärarlegitimation indragen. Foto: Berit

Skolinspektionen vill att den lärare från Färgelanda kommun som dömts för tre fall av sexuellt ofredande får sin legitimation indragen. Skolinspektion menar att brotten är så pass allvarliga att lärarens lämplighet att jobba som lärare måste ifrågasättas.

Det var i början av året som läraren i hovrätten dömdes till dagsböter för tre fall av sexuellt ofredande mot elever på en skola i Uddevalla kommun. Enligt domen ska läraren i ett fall ha antytt att det krävdes sex för att få högre betyg, i ett annat fall ska han ha tagit stryptag på en elev och sagt att strypsex är najs och i det tredje fallet ska han ha sagt till en elev att om du inte hade haft pojkvän skulle jag ollat dig.

Händelserna inträffade under skoltid.

Missbrukat sin ställning

Skolinspektionen skriver i sitt yttrande till Lärarnas ansvarsnämnd – som slutligen bestämmer om läraren ska få behålla sin legitimation eller inte – att brotten riktat sig mot elever där läraren i sitt agerande missbrukat sin förtroendeställning som lärare. Mot bakgrund av det är brotten att betrakta som så pass allvarliga att lärarens lämplighet ska ifrågasättas och att hans legitimation bör återkallas.

I andra hand bör läraren meddelas en varning.

Den i hovrätten dömde läraren hade i tingsrätten dömts för sexuellt ofredande i ytterligare tre fall, men där friade hovrätten honom.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDagsböterFärgelandaLärareOfredandeSexuellt ofredandeSkolinspektionenUddevalla kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.