Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket kostar Melodifestivalen för kommunen

Publicerad:
I mars kommer den stora folkfesten till Värmland. Arkivbild.
I mars kommer den stora folkfesten till Värmland. Arkivbild. Foto: Sören Turesson

Mycket arbete krävs för att arrangera en deltävling i Melodifestivalen. 2018 stod Karlstad senast som värd – och nästa år är det dags igen.

Summan för kalaset? Strax över 1 miljon kronor.

– Vi vill att det ska kännas att det är riktig festivalyra på stan, säger kommunalrådet Linda Larsson (S).

Värdstäderna för Melodifestivalen 2024 är spikade, och Karlstad blir sista stoppet på turnén. Den femte deltävlingen hålls i Löfbergs Arena den 2 mars.

Det är kommunerna själva som måste visa intresse för att vara värdstäder, men sedan är det SVT som väljer ut vilka som får arrangera en deltävling.

Melodifestivalen till Karlstad – fler bidrag: ”Helt nytt upplägg”

– Jag ser verkligen fram emot det här. Det är så roligt att vi blev uttagna som en av fem städer. Sen finns det såklart en del krav från SVT för att klara av själva produktionen, säger Linda Larsson.

Karlstad har varit värdstad vid fyra tillfällen tidigare, senaste gången var 2018.

Nytt för i år är att den femte deltävlingen ersätter andra chansen.

– Spänningen stiger ju närmre finalen man kommer. Så det känns verkligen kul att ha den sista deltävlingen före finalen. Det gör det extra spännande, säger Linda Larsson.

Karlstads kommun kommer lägga extra fokus på att skapa ett arrangemang som passar familjer, barn och ungdomar.

– Vi hoppas att många Karlstadsbor, värmlänningar och övriga hitresande gäster ska få möjlighet att möta Karlstad från sin allra bästa och soligaste sida. Att man ska få ta del av ett härligt och gediget familjearrangemang. Vi vill att det ska kännas att det är riktig festivalyra på stan och att det ska hända mycket kul för alla som bor här.

Linda Larsson fortsätter:

– Det handlar också om att sätta Karlstad på kartan och göra platsen attraktiv för studenter och de som väljer att bosätta sig här, bilda familj eller bilda företag.

Kommunalrådet Linda Larsson (S).
Kommunalrådet Linda Larsson (S). Foto: Joachim Lagercrantz

Linda Larsson förklarar att det finns ett stort marknadsföringsvärde i att stå som värdstad för Melodifestivalen.

– Vi hoppas få till ett riktigt bra arrangemang, med bland annat storbilds-tv och lite olika event på torget. Vi har som målsättning i Karlstad att vara en av de bästa arrangemangsstäderna. En sån här grej skickar signaler och skapar förutsättningar för att dra hit andra musik- och idrottsevenemang.

Hur mycket kostar kalaset?

– Vi lägger från Karlstad kommuns sida 875 000 kronor och sedan lägger bolagen Karlstads el- och stadsnät och Karlstads energi tillsammans 150 000. Så lite drygt en miljon lägger vi på ett sånt här arrangemang.

Melodifestivalen kommer till Värmland: ”Alltid lika roligt”Melodifestivalen till Löfbergs arena – så påverkas FärjestadJimmy Jansson skrev Loreens vinnarlåt: ”Någonstans hade man det på känn”Mellopanelen om finalen: "Sjunger skjortorna och glittret av alla andra tävlande"

Artikeltaggar

KarlstadLinda LarssonMello i Karlstad 2024MelodifestivalenNöje/KulturSocialdemokraternaTurné

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.