Hoppa till huvudinnehållet

Ricky styr upp sista Värmlandsmontern: ”Slutar med flaggan i topp”

Publicerad:
Ricky Andreis är redo för bokmässan. 2023 års Värmlandsmonter blir den sista och programmet är välfyllt och blandat.
Ricky Andreis är redo för bokmässan. 2023 års Värmlandsmonter blir den sista och programmet är välfyllt och blandat. Foto: Lena Richardson

Såväl brott och spänning som värmländska spelnyheter finns med, när den allra sista Värmlandsmontern packas upp på bokmässan i Göteborg i nästa vecka.

– Vi slutar med flaggan i topp, lovar Ricky Andreis.

På torsdag, den 28 september, snurrar årets Bokmässa igång i Göteborg och Värmlandsmontern inleder starkt med ett besök av Marit Kapla och avslutar traditionellt med Bengt Berg.

Däremellan radas gästerna upp i dagarna fyra, med över 50 programpunkter och ett 40-tal författare och andra kulturpersonligheter, alla med mer eller mindre anknytning till Värmland.

– Jag är skitnöjd! Det är ett så brett program. Deckarförfattare, Bengt Berg, Frida Gråsjö, från feelgood till pusseldeckare, författarsällskapet... säger Ricky Andreis, litteraturutvecklare på regionen och den som styr upp Värmlandsmontern.

”Lite vemod”

Han gör det för sista gången. 2023 års Värmlandsmonter blir finalupplagan i en mycket lång rad Värmlandsmontrar, sedan regionens kultur- och bildningsnämnd beslutat att styra om sin budget.

Ricky Andreis packar för bokmässan. Såväl skruvdragare som häftkuddar är viktiga när allt ska på plats i Värmlandsmontern.
Ricky Andreis packar för bokmässan. Såväl skruvdragare som häftkuddar är viktiga när allt ska på plats i Värmlandsmontern. Foto: Lena Richardson

– Lite vemod kan man känna spontant, men det är inte någonting jag tänker på. Vi ska bara göra en bra avrundning i Göteborg och sedan kommer vi att jobba med andra processer nästa år, säger Ricky Andreis.

Från Vildhjärta till deckare

Bland författarna som kommer att framträda i Värmlandsmonterns finalprogram finns Maria Vildhjärta Westerberg, Malin Edgren, Jessica Eriksson och Stefan Holm, Lars Andersson, deckarduon Mohlin och Nyström, Ninni Schulman, Anna Tell och Simon Sorgenfrei.

  • Jessica Eriksson och Stefan Holm är aktuella med en ny, romantisk roman.
    Jessica Eriksson och Stefan Holm är aktuella med en ny, romantisk roman. Foto: Lena Richardson
  • Malin Edgren debuterade i våras som barnboksförfattare. Lagom till bokmässan kommer hennes uppföljare.
    Malin Edgren debuterade i våras som barnboksförfattare. Lagom till bokmässan kommer hennes uppföljare. Foto: Lena Richardson
  • Deckarduon Mohlin och Nyström, båda med förnamnet Peter.
    Deckarduon Mohlin och Nyström, båda med förnamnet Peter. Foto: Lena Richardson
  • Anna Tell är spänningsförfattare med rötterna i Årjäng.
    Anna Tell är spänningsförfattare med rötterna i Årjäng. Foto: Lena Richardson
  • Ninni Schulman har lämnat Hagfors och skriver nu om mord i Dalarna.
    Ninni Schulman har lämnat Hagfors och skriver nu om mord i Dalarna. Foto: Lena Richardson
  • Bengt Berg avslutar monterprogrammet på söndagseftermiddagen.
    Bengt Berg avslutar monterprogrammet på söndagseftermiddagen. Foto: Lena Richardson

Poesi, romaner och krim är väl företrätt, men också ämnen som historisk värmländsk mat, konsthantverk i Arvika, dans, skogsbruk och matematik ryms.

Starka Värmlandsaktörer som Västanå, Mårbacka och Rackstadmuseet kommer också att synas.

Ett toppnamn saknas:

– Lerin kunde inte komma i år. Det brukar vara trevligt och det gör bra för vår statistik när han är med, säger Ricky som inför fjolårets bokmässa förkunnade att ”när Lerin är hos oss äger vi hallen”.

Får prova vr-upplevelse

En programpunkt som sticker ut är Lurö VR – ett projekt där värmländsk arkeologi utmynnar i en spelupplevelse.

– De skildrar gamla berättelser i modern tappning. Det blir en workshop och folk får pröva med vr-glasögon och gå runt och testa, säger Ricky Andreis. De får en och en halv timme på torsdag eftermiddag.

”Mitt i farleden”

Värmlandsmontern får samma plats och samma utförande som i fjol.

– Vi har exakt samma placering i år, mitt i farleden. Vi är mitt i där alla går, så folk stannar upp och sätter sig ner för att de upptäcker att det är intressant.

Skrädmjölsdrömmarna och kaffet som det tidigare alltid bjöds på i Värmlandsmontern sparades bort redan i fjol, men:

Så här såg det ut i Värmlandsmontern på Bokmässan 2022. Årets monter blir densamma och kommer när bokmässe-eran är över att återanvändas på bokfestivalen.
Så här såg det ut i Värmlandsmontern på Bokmässan 2022. Årets monter blir densamma och kommer när bokmässe-eran är över att återanvändas på bokfestivalen. Foto: Lena Richardson

– Vi bjuder på godis i år också. Det var kanske totalt 40 personer som frågade efter kaffet av våra runt 4 000 besökare. Och vi sparar jättemycket på det, bara kakorna kostar 10 000.

Totalt sett har man sparat mer än så. Jämfört med senaste montern före pandemin har kostnaden skurits ned till hälften. Runt 240 000 kostar Värmlandsmontern regionen nu, exklusive personal,

Kommande år ska dessa pengar styras om till ett annat område i kulturbudgeten.

Det finns en annan typ av twist-påse hos oss än vad man har i Göteborg.
Ricky Andreis

– Medlen ska gå till barn och ungas läsfrämjande istället, så det finns ju ett högprioriterat område som nämnden lyfter fram som viktigt.

Och hur ska Värmland som litteraturlän marknadsföras då?

– Genom bokfestivalen. Grejen är att vi har många utställare från Mellansverige som kommer till oss och ställer ut här. Vi kommer också att dela ut flygblad i Göteborg där vi lyfter fram bokfestivalen i Karlstad. På vår egen bokfestival får många av de regionala författarna bra utrymme med sina egna bokbord och sin försäljning. Det är en exponeringsmässa för de regionala författarna och även läsfrämjande. Vi har en enormt bra plattform som inte många andra län har, säger Ricky Andreis.

Paketlösningen i Karlstad

Han har redan kommit mycket långt med planeringen av årets bokfestival, som arrangeras i november.

– Vi kommer ju aldrig att kunna bli som Göteborg, men vi är i alla fall ett komplement. Vi gör som ett paket: man kommer hit, bor på hotell, går på Lerinmuseet – det har vi här och det har de inte i Göteborg! – och så har vi vår bokfestival, med ett upplägg med några nationella författare och mycket regional litteratur och kultur. Det finns en annan typ av twist-påse hos oss än vad man har i Göteborg.

Till sist – kommer det att synas i programmet att årets Värmlandsmonter är den sista?

– Vi har inte gjort någon sån grej. Programmet i sig är inte mer annorlunda än vanligt. Vi vill alltid ha med det bästa och det främsta Värmland har i författarväg. Det har vi fått till väldigt bra. Vi är nöjda med programmet och känner att det här blir väldigt fint. Vi slutar med flaggan i topp!

Regionen sparar bort Värmlandsmontern på bokmässan: ”Inte så svår prioritering”Beskedet efter succébantningen: Värmlandsmonter på Bokmässan även i höst"När Lerin är här äger vi hallen”: Nu ska Värmlandsmonterns framtid avgöras

Artikeltaggar

ÅrjängBengt BergBokmässan i GöteborgFörfattareGöteborgKulturLerinmuseetLitteraturMalin EdgrenNinni SchulmanNöje/KulturRackstadsmuseetRegion VärmlandRicky AndreisStefan HolmVärmlands bokfestivalVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.