Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen vill inte stoppa EU:s massövervakning

Publicerad:
Demonstration mot Chat Control i våras.
Demonstration mot Chat Control i våras. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Regeringen har än en gång svängt och är nu för EU:s ytterst kontroversiella förslag till massövervakning av medborgarna. Än finns möjlighet för den att ta sitt förnuft till fånga och stoppa det integritetskränkande vansinnet. Men det brådskar.

EU-kommissionen har genom sin kommissionär Ylva Johansson lagt ett förslag som kallas Chat Control 2.0 och som i praktiken öppnar för en total massövervakning av vad alla skickar för bilder, meddelanden och samtal över Internet. Allt kläs i vackra ord om att skydda barn från sexuella övergrepp, men det är bara ett svepskäl för att få tyst på kritiker. Har väl principen knäsatts så kommer den ofrånkomligen att utvidgas.

Alla beslutsfattare är inte lika okunniga som kommissionär Johansson, som vid upprepade tillfällen visat att hon inte har någon som helst koll på vad förslaget innebär eller hur det ens är tänkt att fungera. Hon har bland annat liknat det vid knarkhundar som spårar upp bagage utan att öppna det. Den jämförelsen håller inte eftersom man faktiskt måste öppna och titta efter för att kunna skanna av innehållet i ett meddelande.

Förslaget ställer krav på att kringgå kryptering genom att avlyssna meddelanden innan de skickas eller efter att de skickats. Då måste det installeras "bakdörrar" i kommunikationsapparna, alltså spionprogram i din dator eller mobiltelefon. Kryptering blir då i praktiken meningslös. Blir det hela verklighet har appen Signal sagt att de kommer att lämna EU.

När detta diskuterades i våras så vacklade regeringen. Först var den för, men blev sedan neutral och ville inte bråka samtidigt som Sverige var ordförandeland i EU. Men nu har regeringen svängt tillbaka enligt ett underlag som först skickades ut inför justitieutskottets möte den 14 september, och sluter upp bakom EU-förslaget. Detta skall dras i riksdagens EU-nämnd nu på fredag.

De kör därmed över flera av regeringspartiernas Europaparlamentariker, för att inte tala om en mängd tunga remissinstanser, som Advokat­samfundet, Centrum för rättvisa (som justitieminister Gunnar Strömmer pikant nog var med och grundade), Integritetsskydds­myndigheten, Journalist­förbundet och Internetstiftelsen. Till och med EU-kommissionens och ministerrådets rättstjänst, Europaparlamentets utredningstjänst och EU:s dataskyddsombudsman gör tummen ner, liksom FN:s människorättskommissionär.

Chat Control är ett grovt ingrepp i den personliga integriteten som bryter mot rätten till privatliv och privat korrespondens. Har den väl införts så kommer det att vara en smal sak att utvidga dess användningsområden till annat, som terrorism, aktivism, annan brottslighet, eller varför inte förkastliga åsikter. Systemet kommer att fånga många oskyldiga, och läcka som ett såll. Dessutom kommer bakdörrarna att kunna kapas och användas av andra stater och tvivelaktiga aktörer.

Skulle Sverige säga nej på ministerrådets möte den 28 september uppnås en så kallande blockerande minoritet tillsammans med Tyskland, Österrike, Nederländerna och Polen, länder som uppges kommer att rösta nej. Därför är Sveriges ställningstagande avgörande. Vill vi verkligen gå i spetsen för ett storebrorssamhälle på EU-nivå? Tyvärr har ju Sverige en pinsam historia av undfallenhet mot de flesta dumheter som kommer från Bryssel.

Artikeltaggar

AdvokatsamfundetApparBarnBrott, lag och rättEUEU-kommissionenEuropaparlamentetEuropeiska unionens rådFNGunnar StrömmerIntegritetsskyddsmyndighetenInternetstiftelsenModeraternaNederländernaÖsterrikePolenPolitikRiksdagenSexuella övergreppSvenska JournalistförbundetSveriges regeringTysklandYlva Johansson