Hoppa till huvudinnehållet

Melodifestivalen till Karlstad – fler bidrag: ”Helt nytt upplägg”

Publicerad:
Anders Wistbacka är projektledare för Melodifestivalen. För NWT berättar han om nästa års stora förändring i Melodifestivalen som direkt påverkar deltävlingen i Karlstad.
Anders Wistbacka är projektledare för Melodifestivalen. För NWT berättar han om nästa års stora förändring i Melodifestivalen som direkt påverkar deltävlingen i Karlstad. Foto: TT

När Melodifestivalen rullar igång nästa år är Karlstad en av mellostäderna.

Det blir deltävling nummer fem för Karlstads del, den deltävling som kommer att bli den mastigaste eftersom upplägget förändras.

Nästa års schlagercirkus startar i Malmö den 3 februari och når Karlstad och Löfbergs arena den 2 mars.

– Vilka städer som får arrangera mello bestäms i en dialog mellan oss på SVT och konsertarrangören Live Nation som har kontakten med arenorna, berättar Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen.

– Städer kan absolut anmäla intresse, men det är främst med städernas arenor som dialogen förs.

Det blir den femte och sista deltävlingen av nästa års Melodifestival som avgörs i Karlstad. De övriga städerna är Malmö, Göteborg, Växjö, Eskilstuna och Stockholm.

– Karlstad är en väldigt trevlig stad och det ska jättekul att komma dit, fortsätter Anders Wistbacka.

– Jag har också förstått att arenan i Karlstad fungerar väldigt bra för Melodifestivalen. Och det är det som är det absolut viktigaste. Arenan ska vara tillräckligt stor, det ska finnas nog med kringutrymmen och all annan logistik ska flyta. Melodifestivalen är ju en väldigt stor apparat som kommer.

Karlstad blir mastigast

Under tidigare år har den femte deltävlingen fungerat som en andra chans för bidrag som inte gått direkt till final. Till nästa år ändras upplägget helt.

– Vi gör om! Det kommer att bli fem deltävlingar med sex bidrag i varje. Det blir alltså fler bidrag nästa år än tidigare, från 28 till 30. Direkt efter att den femte deltävlingen är klar i Karlstad kör vi något vi kallar för en förlängning.

Förlängningen kommer att vara i ungefär två timmar vilket gör deltävlingen i Karlstad till den tidsmässigt mastigaste.

– I förlängningen kommer bidragen som hamnat på tredje och fjärde plats i deltävlingarna att få en chans att nå finalen. Tittarna ska rösta fram de två sista finalbidragen bland dessa.

Varför denna förändring?

– Vi har märkt att det som tidigare hette "Andra chansen" och "Semifinal" inte fungerade lika bra som de övriga deltävlingarna. Vare sig publikmässigt eller vad gäller tittarsiffror. Engagemanget är mindre, både från press och på sociala medier. Vår analys kom fram till att det beror på att det inte är några nya bidrag i "Andra chansen". Så vi gjorde om den till en vanlig deltävling.

Några övriga förändringar?

– Nej, inget som är i paritet med att vi gör om den femte deltävlingen.

När presenteras artisterna?

– Juryn sitter nu som bäst och går igenom allt, bidragen kommer att presenteras senare i höst, framåt vintern. Runt början av december typ.

Karlstad har tidigare varit värd för Melodifestivalen 2004, 2006, 2013 och 2018.

Här är samtliga städer och datum:

Deltävling 1 lördag 3 februari 2024: Malmö Arena, Malmö

Deltävling 2 lördag 10 februari 2024: Scandinavium, Göteborg

Deltävling 3 lördag 17 februari 2024, Vida Arena, Växjö

Deltävling 4 lördag 24 februari 2024, Stiga Sports Arena, Eskilstuna

Deltävling 5 lördag 2 mars 2024, Löfbergs Arena, Karlstad

Final lördag 9 mars 2024 Friends Arena, Solna

Artikeltaggar

Anders WistbackaFestivalerGöteborgKändisarKarlstadLöfbergsLöfbergs ArenaMalmöMello i Karlstad 2024MelodifestivalenMusikNöje/KulturTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.