Hoppa till huvudinnehållet

Ägarna om kommunens köp av Café August: ”De har dödat platsen”

Publicerad:
Den nya byggnationen intill Café August har gjort det svårt för konsertverksamhet.
Den nya byggnationen intill Café August har gjort det svårt för konsertverksamhet. Foto: Tommy Andersson

Det finns intressenter som vill driva Café August vidare som innan, med servering och konserter.

Men nuvarande ägarna förstår att det blir något annat där.

– De har dödat platsen med alla husbyggen så tätt inpå, säger Ulf Bråth.

Idag klubbades förslaget i teknik- och fastighetsnämnden att Karlstads kommun ska köpa Café August, den klassiska konsertrestaurangen på Kanikenäset, för 5,9 miljoner kronor.

Vad kommunen ska använda fastigheten till är däremot inte klart, men en tanke är att få in en förskola där enligt nämndens ordförande Monika Bubholz (MP).

En önskan från nuvarande ägarna är, enligt tidigare intervjuer, att det ska drivas vidare som innan av någon eldsjäl.

Och de finns. Två av dem är Daniel Engh och Ammie Louthander som idag driver Esters café i Långserud.

– Vi har varit där och tittat. Det är ett kultställe som vi verkligen gillar men vi fick inte ihop den ekonomiska kalkylen så vi kunde inte gå vidare tyvärr. Men det är ett fantastiskt ställe, som gjort för konserter, säger Daniel Engh.

Bästa möjliga

Ulf och Ann-Catrine Bråth som drev Café August med restaurang och konserter under 18 år har det numer som bostad.

– Självklart vore det gôrroligt om det finns så stôlliga eldsjälar kvar som vill driva det på samma sätt. Det var en underbart rolig resa men gud vad arbete, säger Ulf Bråth men tillägger:

Ulf Bråth och frun Ann-Catrine gjorde om Café August till bostad efter att de slutade med verksamheten.
Ulf Bråth och frun Ann-Catrine gjorde om Café August till bostad efter att de slutade med verksamheten. Foto: Fredrik Karlsson

– Förutsättningen för konserter är gôrdåliga nu. Det är 59 meter mellan stenkanten och närmaste balkong på de fula husen de smällt upp i det här kulturområdet. De har dödat platsen.

Så att kommunen köpt och eventuellt bygger om till en förskola har han ändå förståelse för.

– I det här fallet är det bästa möjliga tänker jag. Huset är inte k-märkt så de kan göra vad de vill med detaljplanen.

Enligt Karlstad kommuns kulturmiljöprogram är byggnaden utpekad som gulmarkerad vilket innebär att: ”Kulturhistorisk värdering saknas eller är ofullständig. Byggnaden kan ha kulturhistoriskt värde. Plan- och bygglagens varsamhetskrav gäller för alla byggnader, oavsett värde.”

När det nya bostadsområdet på Kanikenäset byggdes erbjöds paret Bråth ett stort belopp av byggherrarna.

– Vi blev erbjudna nio miljoner kronor av Magnolia för fastigheten, men de fick inte bygga högre än ett par våningar där så då var de inte intresserade, säger Ulf Bråth.

Klubbat: Karlstads kommun köper klassiska Café August: ”Strategiskt förvärv”Café August-köpet försvaras – slår tillbaka mot oppositionen: ”Gick absolut att förstå”Oppositionen rasar mot kommunens köp av Café August: ”Märklig tondövhet”Karlstad kommun vill köpa Café August – för 5,9 miljoner kronor

Artikeltaggar

Bostad och byggenCafé AugustDaniel EnghDetaljplanerFastigheterFörskolorKanikenäsetKarlstadKonserterLångserudMiljöpartietMonika Bubholz

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.