Hoppa till huvudinnehållet

Gav bygglov för 173 nya bostäder i två projekt

Publicerad:
Bolaget Bra bostad har fått bygglov för ett nytt flerbostadshus med fem våningar om 33 bostadsrätter på Kasernhöjden. Men byggstart blir det först nästa år.
Bolaget Bra bostad har fått bygglov för ett nytt flerbostadshus med fem våningar om 33 bostadsrätter på Kasernhöjden. Men byggstart blir det först nästa år.

Bygglovsansökningarna har minskat den senaste tiden, men på onsdagen klubbade stadsbyggnadsnämnden bygglov för totalt 173 nya bostäder.

Det handlar om 139 nya bostadsrätter längs Kanikenäsbanken och 33 lägenheter på Kasernhöjden.

Skanska får bygglov för sitt nya kvarter med 139 bostadsrätter i fyra sjuvåningshus, ett projekt som NWT berättade om tidigare i veckan.

Planen är byggstart ungefär vid årsskiftet för den första av två etapper och infyttningen är tänkt att börja sommaren 2025.

– Trots att det byggs ett helt nytt kvarter blir det ändå relativt luftigt med ljusinsläpp emellan. Det blir vackert med skiffer på fasaderna samtidigt som man ska jobb med de värdena, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Tallgren (S).

Bredvid Artisan

Nämnden gav även bygglov till bolaget Bra boende som ska bygga 33 lägenheter på Kasernhöjden i storleken ettor till fyror.

– Vi ska riva det gamla uthus som är beläget bredvid Artisan bread på Kasernhöjden och bygga ett flerbostadshus med 33 bostadsrätter. Huset blir fem våningar högt, säger Stefan Wahlsten, projektutvecklare på Bra boende som har sitt säte i Göteborg.

Men bolaget kommer inte sätta spaden i marken omgående.

– Nej, vi kommer att avvakta lite med tanke på hur marknaden ser ut och först göra en ny marknadsanalys. Projektet måste gå runt innan vi kan dra i gång det.

– Vi hoppas på byggstart sommaren eller hösten 2024 och byggtiden blir cirka ett år. Planen är att börja sälja bostadsrätterna till våren eller sommaren, säger Stefan Wahlsten.

Byggloven fördubblas

Nämnden är nöjd med satsningen.

– Femvåningshuset kommer att byggas i rött tegel och svarta plåtdetaljer och följer därmed den övriga färgsättningen i området, säger Anders Tallgren.

– De här två projekten innebär tillsammans att byggloven fördubblas för 2023. Vi har som mål att nå bygglov för 550 bostäder per år och att ha 700 på plansidan.

– Trots ett lite lägre tempo i inflödet känner jag mig inte orolig. Bygglovsansökningar fortsätter att komma in och flera nya byggprojekt är på gång, säger plan- och byggchefen Marie Eddeborn.

Artikeltaggar

Anders TallgrenArtisanBostad och byggenBostäderBostadsrätterBygglovGöteborgKasernhöjdenLägenheterSkanskaSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.