Hoppa till huvudinnehållet

Café August-köpet försvaras – slår tillbaka mot oppositionen: ”Gick absolut att förstå”

Publicerad:
Kritiska röster har höjts på sociala medier gentemot kommunens agerande.
Kritiska röster har höjts på sociala medier gentemot kommunens agerande. Foto: Tommy Andersson

Karlstad kommun är bara detaljer från att köpa Café August för 5,9 miljoner.

Oppositionen anordnade en akut pressträff igår och kritiserade agerandet, men nu får de mothugg.

– Det vore felstrategiskt att inte köpa tomten nu, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

På tisdagen avslöjades det att Karlstad kommun har ett väldigt konkret intresse för att köpa Café August. Intresset är så stort att det ska vara så gott som klart, och planen är att klubba igenom det på teknik- och fastighetsnämnden senare idag.

Kommunen själva vill vara tydliga med att något köpt inte har genomförts ännu, men fastigheten är inte längre till salu och har tagits ned från Hemnet.

På sociala medier har ett hundratal läsare gjort sin röst hörd. Majoriteten av dessa riktar stor kritik mot både köpet i sig, och även mot de planer som finns om att eventuellt ersätta kaféet med en förskola.

”Mycket sorgligt”

– Helt vansinnigt om Karlstad Kommun köper Café August för att bedriva dagis eller liknande! Marken och byggnaden som står där idag är en pärla och bör nyttjas utifrån dess fina läge vid Vänern och likt den verksamhet som bedrivits tidigare, skriver en Karlstadsbo på Facebook efter gårdagens presskonferens med oppositionen.

– Det skulle vara mycket sorgligt om inte byggnaden och miljön bevaras! Karlstad behöver gamla miljöer. Vi är nog många Karlstadsbon inklusive turister som vill ha ett utflyktsmål liknande Café August. Gör inget förhastat nu, skriver en annan.

Monika Bubholz (MP) försvarar kommunens planerade köp av Café August.
Monika Bubholz (MP) försvarar kommunens planerade köp av Café August. Foto: Karlstad kommun

Oppositionen kallade under tisdagseftermiddagen till en akut presskonferens, där de fördömde kommunens agerande. De valde att kalla initiativet som märkligt tondövt, och att behovet för tomten verkar vara väldigt odefinierat.

Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden i Karlstad kommun, håller inte med.

– Deras ton får stå för dem. Men kommunen äger marken runtom Café August, och det är en viktig plats med stora möjligheter. Så det vore felstrategiskt att inte köpa tomten nu när den var till salu, förklarar hon.

”Behöver fler förskoleklasser”

Oppositionen menade även att kommunen idag redan äger för många fastigheter, som inte heller kan tas om hand ordentligt. De lade även till aspekten med de prövande tider kommunen går igenom rent ekonomiskt.

– Det är ju billigare att äga fastigheten och driva den snarare än att hyra privat. Sedan behöver vi fler förskoleklasser, som jag varit inne på tidigare, om det nu skulle bli det. Sett till vart den ligger också, så är det däromkring priserna ligger, säger Monika Bubholz om hur de resonerat kring det ekonomiska läget inför köpet.

På sociala medier är det många som uttrycker sitt missnöje vid ett eventuellt köp. Vad tycker du om det?

– Vi vet att det har varit en väldigt populär verksamhet där. Så jag förstår att många har mycket känslor i att kommunen köper fastigheten. Men vi får försöka maximera värdet så Karlstadsborna får ut så mycket som möjligt av den.

Alexander Torin (M) menade under gårdagens presskonferens att oppositionen inte hade fått reda på att en affär var ytterst nära att ros i hamn, och att de inte har fått någon insyn i ärendet. Monika Bubholz tycker att det är märkligt formulerat.

– Oppositionen fick veta det på arbetsutskottets sammanträde förra veckan. Jag pratade med Alexander Torin om det förra torsdagen, så vi fick informationen samtidigt att det har varit läge att köpa tomten, säger hon.

Du menar alltså att det var tydligt att ett köp av Café August var nära?

– Det gick absolut att förstå.

Artikeltaggar

Alexander TorinBostad och byggenCafé AugustFacebookFastigheterHemnetKarlstadMiljöpartietModeraternaMonika BubholzNöje/KulturPolitikSamhälleSociala medierTeknikVänern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.