Hoppa till huvudinnehållet

Barnbrist i Uddeholm – nu går föräldrakooperativet i graven

Publicerad:
Föräldrakooperativet Målargården i Uddeholm.
Föräldrakooperativet Målargården i Uddeholm. Foto: Pia Holmström

Föräldrakooperativet Målargården i Uddeholm läggs ner. Beslutet fattades vid ett styrelsemöte i söndags.

– Det är vikande barnantal som är den stora orsaken, säger Jonas Seiser, ordförande i föräldrakooperativet.

Förskolan Målargården som är belägen nära Uddeholms herrgård startade 1995. Den har kapacitet för 20 barn, men de senaste åren har det varit svårt att fylla platserna. I dagsläget är det 11 barn på förskolan.

– Vi har vänt på varenda sten och det finns inget annat att göra. Nu har det slutat barn och många av de barn som vi har kommer naturligt att sluta till våren. Eftersom vi ser att det skulle behövas en väldig massa fler barn här och det finns inga som är på väg in, då är det den här utvägen vi ser, säger Jonas Seiser.

Hur mycket personal berörs?

– Det beror på hur man ser det, vi har lite sjukskrivningar och föräldraledighet. Jag har inte exakt siffrorna. Det är ju ett tidigt skede. Vi har tagit kontakt med facket, men vi har inte påbörjat några förhandlingar än.

Målargården avvecklas vid årsskiftet.

– Vi har haft en jättebra dialog med kommunen i det här. De har varit med under lång tid och vi har bollat idéer vad vi kan göra, säger Jonas Seiser.

Skolchef Jenny Dahlin kommenterar nedläggningen.

– Det är klart att vi tycker att det är tråkigt. Men samtidigt är det tufft att driva fristående förskola idag med alla de krav som ställs. Dessutom med minskat barnantal totalt sett i kommunen och när det minskar så här drastiskt kan jag förstå att man tar det här beslutet.

Barnen som nu går på Målargården kommer att skrivas in på andra förskolor.

– Då det finns plats på kommunens förskolor har vi till och med kunnat möjliggöra att man får förskola utifrån sin boendeort, vilket inte är utifrån lagkravet som är att man ska garanteras plats i kommunen. De av familjerna som bor i Hagfors kommer att erbjudas plats i Hagfors och bor man i Uddeholm så får man plats i Råda, säger Jenny Dahlin.

Vad händer med själva fastigheten?

– Kommunen har ett borgensåtagande i fastigheten och i Målargårdens stadgar så står det att om man avvecklar eller går i konkurs, så övergår fastigheten i kommunens ägo, säger hon.

Artikeltaggar

FastigheterFörskolorHagforsJenny DahlinNedläggningarRådaSkola och utbildningUddeholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.