Hoppa till huvudinnehållet

Petad i båda matcherna – så ser FBK-backen på läget: ”Det är tufft såklart”

Publicerad:
Axel Bergkvist har inte fått chansen i någon av Färjestads SHL-matcher, kanske kommer den redan under torsdagen mot HV71.
Axel Bergkvist har inte fått chansen i någon av Färjestads SHL-matcher, kanske kommer den redan under torsdagen mot HV71. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Axel Bergkvist står på noll SHL-minuter hittills.

Här berättar backen om känslorna kring det, vad han ska göra för att få en större roll i FBK och vilken feedback han får från tränarteamet.

Fråga vilken hockeyspelare som helst och alla kommer vara överens om en sak: det suger att sitta på läktaren när polarna spelar match.

Axel Bergkvist har hittills tvingats konstatera att det är just det läget han befunnit sig i.

När resten av truppen samlats för match har han dragit på sig skjortan och tagit klivet upp till Löfbergs arenas pressläktare.

– Det känns lite extra just när det är matchdag, säger 23-åringen.

Nu har det bara gått två matcher, men hur ser du på läget?

– Det är tufft såklart, tråkigt att sitta på läktaren. Man vill vara med varje match, spela hockey och göra skillnad. Men samtidigt får jag försöka förbättra det jag ska bli bättre på när vi tränar och visa att jag vill lira. Man försöker hålla tempot uppe, vara positiv och jobba hårt för att vara redo när chansen kommer.

Hur svårt är det du pratar om, att hålla humöret uppe och inte börja tvivla på sig själv?

– Så fort man kommer ner till hallen är det inga problem alls. Det är ett superhärligt och glatt gäng. Men det är inte kul att vara på läktaren när det är dags för match. Samtidigt har man inget annat val än att hålla huvudet högt och köra som fan på träning.

Färjestad har just nu åtta friska seniorbackar att tillgå.

Därmed är det oundvikligt att någon hamnar i kläm när alla är friska.

Axel Bergkvist har en dialog tillsammans med tränarteamet för att försöka spela sig till en större roll.

– Vi kollar en del klipp och pratar om vad jag ska jobba med. Vad som funkar och hur jag ska ta nästa kliv. Det är främst spelet i egen zon som jag kollar mycket på. Jag försöker också titta på andra för att lära mig och ta vara på det under träningarna.

Är det just i egen zon du känner att det finns utvecklingspotential?

– Ja, det tycker jag. Det är inte heller något nytt för mig, det har varit mitt fokus länge. Jag vet att det är det jag måste jobba med och då får man se till att göra det så mycket som möjligt.

Axel Bergkvist värvades inför förra säsongen som ett framtidsnamn med stor potential. Säsong ett gick också bra rent poängmässigt, men speltiden varierade och den klara rollen i laget väntar han fortfarande på:

– Det är en viktig säsong, men det kan man samtidigt säga om alla säsonger.

Chansen till spel kan mycket väl dyka upp redan under torsdagen mot HV71. I så fall har Bergkvist planen klar – det gäller att behålla kylan.

– Ja, och det där är en riktig balansgång. Jag kan till och med känna nu på träning att man i vissa övningar blir lite för sugen och för het. Det gäller för mig att behålla lugnet och komma ihåg vilken spelare jag är.

Läs mer:

Forwarden sjuk – öppnar upp för comeback för Åslund: ”Inte otänkbart”Mitells powerplaydrag – stjärnformationen fick egen specialträningAllt du behöver veta inför FBK:s bortamatch mot HV71Melodifestivalen till Löfbergs arena – så påverkas FärjestadHan körde 250 (!) mil för Färjestad: ”Helt magisk upplevelse”

Artikeltaggar

Axel BergkvistFärjestadFärjestad BK HerrHV71IshockeyLöfbergsSHLSportTräning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.