Hoppa till huvudinnehållet

Äntligen får vi en ordentlig vila mellan varje arbetspass

Publicerad:
Jag tror att förändringen kommer göra oss arbetstagare gott och i förlängningen också våra patienter och anhöriga, skriver insändarskribenten. Bilden är en genrebild.
Jag tror att förändringen kommer göra oss arbetstagare gott och i förlängningen också våra patienter och anhöriga, skriver insändarskribenten. Bilden är en genrebild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Många är de som reagerar negativt på de ”nya” EU-direktiven angående arbetsschemat inom bland annat vården. Dessa regler kom för över 15 år sedan men ingen har brytt sig att anpassa sig efter det i Sverige.

Jag säger äntligen! Äntligen en förändring där vi alla äntligen får en ordentlig vila mellan varje arbetspass! Visst, kontinuiteten kanske inte blir lika bra och visst vi kommer kanske vara borta från familjen flera kvällar i rad istället för varannan kväll. Men äntligen får jag sova mer än 4-5 timmar efter ett arbetspass. Ett arbetspass där jag inte fått lunchrast, inte hunnit gå på toaletten på flera timmar och där jag tömt alla depåer i kroppen på att vara mina patienter, anhöriga och kollegor till lags, där vi gjort allt över vår makt för att hålla vården igång.

När jag då genomfört detta styrkepass i 8 timmar och slutar kl 22 (om jag inte måste jobba över för en patient är dålig) för att sedan flexa ut, byta om, ta mig genom stan hem, duscha, äta ett kvällsmål och lägga mig och då ligga och fundera på om jag gjorde allt jag kunde för mina patienter, anhöriga och kollegor. Stirrar sen på klockan och inser att den redan är 01 och klockan ringer igen 05.30 för att jag ska upp och genomföra samma styrkepass i ytterligare 8 timmar...

Äntligen slipper jag detta! Äntligen får jag möjlighet att sova mer än 4-5 timmar mellan mina arbetspass.

Och ärligt: Hur bra mår min kropp av att upprepa dessa ritualer vecka in och vecka ut, år efter år? Jag tror att förändringen kommer göra oss arbetstagare gott och i förlängningen också våra patienter och anhöriga. Och ärligt, hur goda föräldrar/makar/sambos är vi när vi genomgått dessa arbetspass med 4-5 timmars sömn emellan?

Det stora problemet för arbetsgivaren är att man ser att det saknas personal för att schemana ska gå ihop, speciellt vid sjukdom. Ja, men man behöver kanske förbättra arbetsvillkoren så att personalen stannar inom vården och ännu bättre att vi får nya kollegor som vill stanna i yrket.

Äntligen!

Sjuksköterskan i Region Värmland

Artikeltaggar

ArbetsgivareEURegion VärmlandSjukdomVårdVård och omsorg