Hoppa till huvudinnehållet

Skidskyttetävling ska rulla in i centrala Karlstad 2024: ”Finns en laservariant”

Publicerad:
Klarälvsloppet 2022Ida Dahl vinnare i damklassens 90 km rullskidor.
Klarälvsloppet 2022Ida Dahl vinnare i damklassens 90 km rullskidor. Foto: Lisa Olaison

Det finns stora planer för utveckling av Klarälvsloppet.

Redan 2024 ska det bli sprintlopp på rullskidor och rullskidskytte på en tillfälligt uppbyggd arena i centrala Karlstad.

Klarälvsloppet är inne på sjunde året sedan starten 2017. Årets upplaga avgörs nästa helg med mängder av stjärnor i framförallt långlopp på skidor, men också i vanlig längdåkning och skidskytte.

Den stora begivenheten är niomilaloppet på den asfalterade banvallen på söndagen, den 1 oktober. Starten sker i Uddeholm och målet är i Museiparken i centrala Karlstad.

– Under pandemin har vi bara försökt hålla oss vid liv och komma ut på andra sidan. Nu vill vi börja trycka på igen och gör en stor investering för att komma framåt, säger tävlingens vd Glenn Olsson.

Klarälvsloppets vd Glenn Olsson tillsammans med långloppsvärldscupens (Ski Classic) dito David Nilsson.
Klarälvsloppets vd Glenn Olsson tillsammans med långloppsvärldscupens (Ski Classic) dito David Nilsson. Foto: Johan Hedlund

En milstolpe presenterades på måndagen, då det blev officiellt att SVT och norska NRK livesänder loppet med start nu direkt. Avtalen är en förutsättning för att kunna fortsätta växa och locka ännu fler åkare, både elit och motionärer.

– Vasaloppet hade inte varit så stort om det inte legat nästan 60 år med livesändning i SVT, konstaterar Glenn Olsson.

Att längdlandslagsstjärnorna William Poromaa, Calle Halfvarsson och Marcus Grate, samt Peppe Femling, Mona Brorsson, Malte Stefansson och Johanna Skottheim från skidskyttelandslaget debuterar nu i loppet är ingen tillfällighet.

– Vi har en längre plan med SVT om att skapa en plattform där Karlstad blir basen för en satsning med skidsprint, skidskyttesprint och ett långlopp under samma helg.

Målet är att få med stora delar av svenska längd- och skidskyttelandslagen, Norges motsvarigheter och förhoppningsvis även andra länder.

– Det finns motsvarighet i Norge som heter Blinkfestivalen och Toppidrettsveka som är otroligt framgångsrika. Det är lika stort intresse i tv som på vintern.

Hur ska en skidskyttesprint gå till?

– Tillsammans med skidskytteförbundet tittar vi på olika lösningar. Det finns en laservariant, där man skjuter med samma vapen, vilket gör att man kan placera skjutmålen mer centralt och inte alls har riskzonerna som när man skjuter med riktiga skott. Vi tittar på ordinarie lösningen också så klart.

Nästa år kanske vi får se värmländska OS-guldmedaljörerna Mona Brorsson och Linn Persson i en skidskyttesprint på rullskidor i centrala Karlstad. Brorsson är med redan i år och åker nio mil i klassisk stil.
Nästa år kanske vi får se värmländska OS-guldmedaljörerna Mona Brorsson och Linn Persson i en skidskyttesprint på rullskidor i centrala Karlstad. Brorsson är med redan i år och åker nio mil i klassisk stil. Foto: Per Danielsson/TT

Var i Karlstad tävlingarna ska äga rum är inte klart.

– Vi måste bygga upp en arena med läktare, skjutmål och alltihopa, där tävlingen kan ha sin bas. Vi kanske inte hamnar exakt där vi har målet i dag, men det kommer ingå under samma paraply och samma helg.

Karlstads kommun är invigd i planerna.

– Vi har haft inledande diskussion och de har varit med som partner sedan start.

Hur stort kan det här bli?

– Visionen har varit att vi ska bli den största skidtävlingen på sommaren och en plattform för all möjlig motionsaktivitet. Vi har cykel, löpning, kidzlopp, tabatapass och annat.

Bland åkarna i långloppsvärldscupen på skidor är Klarälvsloppet redan en institution.

– Vi har börjat gå under namnet sommarens Vasalopp

SVT livesänder när storstjärnor åker värmländskt långlopp

Artikeltaggar

Glenn OlssonKarlstadKarlstads kommunKlarälvsloppetLängdskidåkningMalte StefanssonMona BrorssonNorgeNorsk RikskringkastingPeppe FemlingSkidåkningSkidskytteSportSVTVasaloppetWilliam Poromaa

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.