Hoppa till huvudinnehållet

Sfi-undervisningen kan försvinna från Filipstad: ”Blev väldigt förvånad”

Publicerad:
Sfi-undervisningen försvinner från Filipstad när varken kommunen eller regionen har råd att bedriva den. Bilden är en genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Filipstads kommun har beslutat att lägga ner sin sfi-undervisning – av besparingsskäl.

Nu har Region Värmland beslutat att inte ta över den, av samma anledning.

– Jag blev väldigt förvånad, säger kommunalrådet Christer Olsson (M).

När Filipstads kommun beslutade att lägga ner sin sfi-undervisning, svenska för invandrare, skickade man frågan till Region Värmland om de kan ta över den.

Tanken var att den skulle bedrivas av Molkoms folkhögskolas filial i Filipstad som sedan 2019 håller allmän kurs där.

– Det blir ju ingen kostnad för regionen eftersom kommunen finansierar sfi-undervisningen. Vi hade ett dialogmöte i slutet av förra veckan då det var nära förestående att bli av, men regionen klev ur det. Det beklagar vi så klart, säger Christer Olsson (M), kommunalråd i Filipstad.

Christer Olsson (M), kommunalråd i Filipstad, tycker det är märkligt att folkhögskolan inte tar över sfi-undervisningen.
Christer Olsson (M), kommunalråd i Filipstad, tycker det är märkligt att folkhögskolan inte tar över sfi-undervisningen. Foto: Filip Kowalski

Beskedet är att även regionens ekonomi sätter stopp för det.

Annan kommun

Alla verksamheter har fått se över hur de kan spara och inte minst folkhögskolorna har det tufft.

Med minskade statsbidrag till extra utbildningsplatser efter pandemin finns ingen möjlighet att utöka. Snarare minska utbudet. Filialen i Filipstad är en punkt som ses över.

Bedömningen av regionens kultur- och bildningsnämnd är att det är ”i högsta grad olämpligt” att utöka med nya uppdrag som kan leda till en försämrad ekonomi.

– Jag blev väldigt förvånad. Det borde ingå i folkhögskolornas kärnverksamhet att utbilda människor som står långt från arbetsmarknaden så de kommer in på den. Dessutom kan de få en lönsamhet i det, säger Christer Olsson.

Konsekvensen kan bli att sfi-studerande i Filipstad hänvisas till en annan kommun för sin undervisning.

– Vi har en plan B och en plan C så det är ingen katastrof. Den kan förläggas i en annan kommun, mer kan jag inte säga förrän allt är klart.

Artikeltaggar

BeslutChrister OlssonFilipstadFilipstads kommunKurserModeraternaMolkomRegion VärmlandSFISkola och utbildningUndervisning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.