Hoppa till huvudinnehållet

Regionen: Hyrda lokaler – ingen snabb besparing

Publicerad:
Fastighetsstrategen Paula Björkman och fastighetschefen Annette Andersson på Region Värmland har som mål att minska kostnaderna för hyrda lokaler med 10 miljoner till 2027. Foto: Tommy Pedersen

I år betalar Region Värmland drygt 132,4 miljoner kronor för hyrda lokaler.

Men det är ingen kostnad som går att krympa fort.

Målet är att få ner den med tio miljoner till 2027.

Fastighetschefen Annette Andersson och fastighetsstrategen Paula Björkman står utanför modulerna där Regionfastigheter håller till, mitt emot Klarälvsentrén på Centralsjukhuset i Karlstad.

Men modulerna ska bort och med dem en kostnad på 2,7 miljoner. 2025 lämnar man lokalerna och flyttar till hus 28 på CSK-området.

Region Värmland står mitt i en ekonomisk kris och riskerar ett underskott på 960 miljoner vid årets slut, något som NWT tidigare berättat.

En åtgärd för att minska kostnaderna är en översyn av kontorslokaler, hyresavtal och fastighetsbestånd.

Siffror som NWT har begärt ut från regionen visar att regionen lägger drygt 132 miljoner på hyrda lokaler och ett stort antal parkeringsplatser.

Av den summan går 23,8 miljoner till hyra av lokaler som används för administration.

Knappt 76 miljoner går till lokaler som används för hälso- och sjukvård, inklusive familjecentraler, ambulansstationer och helikopterbasen på Karlstad airport.

Lokaler med en hyreskostnad på 15 miljoner skulle i teorin gå att säga upp i år. För nästa år är motsvarande siffra 20,3 miljoner. Då är inte hyreshöjningen för nästa år inräknad och den beräknas landa på runt 7 procent. Uppsägningstiderna kan vara flera år.

Mål: 10 miljoner till 2027

Målet är att minska kostnaderna för hyrda lokaler med tio miljoner till 2027. Fem av de miljonerna sparas in först 2026, när regionen lämnar lokalerna på Lagergrens gata 2 i Karlstad, lokaler som sas upp i år.

– Det är ganska långsamma processer att avveckla hyresavtal. Man måste flytta personalen någon annanstans och så finns alltid frågan om det här är en verksamhet som ska fortsätta. Kommer den att utökas eller ska den slås ihop med någon annan? säger fastighetschefen Annette Andersson.

– Vi har en del avtal som löper på tio år, säger fastighetsstrategen Paula Björkman.

Hon säger att regionen kan spara in lite mer än tio miljoner om man räknar att kostnader för sådant som städning, IT och postutdelning sjunker.

Från cell- till flexkontor

Regionen ska minska ytorna där administrativ personal jobbar med 30-40 procent på sikt. Pandemin med sitt distansarbete och trenden med flexibla kontor har sprungit ifrån de traditionella enskilda kontoren. En ny riktlinje för kontor ska behandlas politiskt under hösten.

Regionen vill gärna äga vårdlokaler, men föredrar att hyra kontor.

– Däremot är Regionens hus en sådan verksamhet som vi kanske på sikt ska ha i egna lokaler och då försöker vi hitta möjligheter på Centralsjukhuset, säger Annette Andersson.

I dag hyrs Regionens hus av bolaget SBB.
I dag hyrs Regionens hus av bolaget SBB. Foto: Fredrik Karlsson

Annars beskriver hon CSK som ”knökfullt” och under det långa byggprojektet, som just har börjat, blir det inte bättre.

Utanför Karlstad äger regionen en del tomma lokaler, som på sikt kanske säljs.

– Ett exempel är Hagfors sjukhus, vi har en dialog på gång om vad vi ska göra där.

– Men det är inte jättestor yta totalt sett som står tom, säger Paula Björkman.

Snålar med energin

Regionen har jobbat länge med energieffektivisering och där finns mer att göra. Men både Annette Andersson och Paula Björkman säger att det snarare bromsar kostnadsökningen än sparar pengar.

– Sedan finns det en miljöaspekt i det, alltså att vi minskar vår klimatpåverkan och det känns jätteviktigt, säger Annette Andersson.

Under hösten ska även en plan för strategisk fastighetsförvaltning behandlas politiskt.

– Den kommer att innefatta planer för investeringar, förhyrningar och underhållsarbete. Den handlar också om vad vi ska göra för investeringar. Kanske är det klokt att göra en investering om vi kan minska några förhyrningar i stället. Den ger oss verktyg för det fortsatta arbetet.

Läs tidigare artiklar:

Krisande bolag äger Gripen och Regionens hus – mångmiljonbelopp i hyrorSå mycket mindre kan regionens administrativa yta bli

Artikeltaggar

Annette AnderssonÅtgärderCentralsjukhuset i KarlstadEkonomiHagforsInvesteringarKarlstadPolitikRegion VärmlandSjukvårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.