Hoppa till huvudinnehållet

Byggmästaren om trähotellet: ”Vi ska köra det här racet i mål”

Publicerad:
Den norska byggmästaren och miljardären Arthur Buchardt var på tisdagen i Karlstad för att berätta för politikerna om sitt jätteprojekt, det 100 meter höga trähotellet med 240 rum som han vill bygga på parkeringen bredvid Bibliotekshuset.
Den norska byggmästaren och miljardären Arthur Buchardt var på tisdagen i Karlstad för att berätta för politikerna om sitt jätteprojekt, det 100 meter höga trähotellet med 240 rum som han vill bygga på parkeringen bredvid Bibliotekshuset. Foto: Joachim Lagercrantz

På tisdagen besökte den norske byggmästaren och miljardären Arthur Buchardt Karlstad för att presentera sina planer på att bygga världens högsta träbyggnad i Solstaden för politikerna.

– De är positiva till planerna. Nu går vi vidare med planläggningen. Vi ska köra det här racet i mål.

Arthur Buchardt kommer full av energi till parkeringsplatsen mellan Bibliotekshuset och Sandgrund Lars Lerin. Det är i kanten av den närmast Klarälven som han vill bygga det 100 meter höga trähotellet som är tänkt att bestå av 240 rum.

NWT berättade första gången om jätteprojektet, som är kostnadsberäknat till drygt 600 miljoner kronor, för två veckor sedan.

– Jag tycker att Karlstad är en väldigt trevlig stad. Jag var här första gången i mitten av 1990-talet. Då var jag gift med Wenche Myhre som hade en konsert tillsammans med Christer Sjögren här i stan.

Många besök redan

Den senaste tiden har han blivit allt mer bekant med Karlstad.

– Ja, jag har varit här sex, sju gånger efter att vi började planera för trähotellet. Och det blir säkert 60 gånger till under den här processen. Jag tycker om att ha kontroll, säger 75-åringen och blickar ut över den attraktiva tomten intill älven.

– Läget är ju fantastiskt med närheten både till Karlstad CCC som behöver fler hotellrum till sina konferenser och till centrum.

”Genom att bygga ett 100 meter högt hotell visar vi vad vi kan prestera, leverera och vad vi vill”, säger Arthur Buchardt.
”Genom att bygga ett 100 meter högt hotell visar vi vad vi kan prestera, leverera och vad vi vill”, säger Arthur Buchardt. Foto: Joachim Lagercrantz

Arthur Buchards bolag AB Invest som han driver tillsammans med sonen Anders har byggt 20 hotell i Norden, bland annat Scandic Victoria Tower i Kista i Stockholm som med sina 120 meter är Nordeuropas högsta hotell och bolaget har även utvecklat ett stort antal kontors- och verksamhetsbyggnader.

Det som sticker ut mest är det 85 meter höga Mjøstårnet i norska Brumunddal, världens högsta träbyggnad. Det är även i den orten som Arthur Buchardt är uppväxt. Nu vill han slå det rekordet igen. I Karlstad.

Så här är det tänkt att trähotellet ska se ut. Projektet är kostnadsberäknat till drygt 600 miljoner kronor.
Så här är det tänkt att trähotellet ska se ut. Projektet är kostnadsberäknat till drygt 600 miljoner kronor. Foto: Illustration: Wingårdhs arkitektkontor

– Det passar ju bra att göra det här med tanke på all träindustri. Genom att bygga ett 100 meter högt hotell visar vi vad vi kan prestera, leverera och vad vi vill. Och vi ska göra det med kortresta produkter.

– Dessutom ger byggandet i trä cirka 70 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört om vi hade byggt i stål och betong, säger Arthur Buchardt.

Värmländskt trä i Bodø

Han visar en bild av ett hotell som han just nu bygger i norska Bodø.

– Det är också en träkonstruktion och med korslimmat trä från Värmland. Här finns produkterna och då är det klart att vi ska satsa på ett sådant projekt även i Karlstad, speciellt när Visit Värmland bekräftar behovet av fler hotellrum i stan och det kan bli ett fint utställningsfönster för Paper Province.

På tisdagen träffade Buchardt politikerna för att presentera jätteprojektet. Och han är nöjd med utfallet.

– De är positiva till planerna. Nu går vi vidare med planläggningen. Jag är medveten om att det kan bli en del protester mot projektet från närboende, men jag är beredd att köra hela racet i mål för att genomföra den här satsningen, säger Arthur Buchardt.

Högst upp i byggnaden planeras det för en öppen trädgård samt en swimmingpool.
Högst upp i byggnaden planeras det för en öppen trädgård samt en swimmingpool. Foto: Illustration: Wingårdhs arkitektkontor

Han tror dock att de flesta Karlstadsbor gör tummen upp för planerna.

– Det blir ju både ett kafé i markplanet, en restaurang med fantastisk utsikt på planet under toppvåningarna och högst där uppe blir det en trädgård och en utomhuspool.

Trä även inomhus

Även inomhus kommer det nya hotellet att präglas av trä.

– Det kommer att tydligt märkas i inredningen som ska hämtas både från Sverige och Norge. Och det blir bara kvalitetsprodukter. Det är jag mycket noggrann med, säger Arthur Buchardt.

Han skyndar mot nästa möte. Byggmästarens tempo är högt.

– Förutom det här projektet och hotellbygget i Bodø, bygger vi ett hotell med 470 rum i Helsingfors, letar ny mark i Stockholm och har två projekt på gång i Norge.

Mjøstårnet i norska Brumunddal är med sina 85 meter världens idag högsta träbyggnad.
Mjøstårnet i norska Brumunddal är med sina 85 meter världens idag högsta träbyggnad. Foto: Liv Ragnhild Sjursen/NTB

Anledningen till att Arthur Buchardt vill bygga världens högsta träbyggnad i Karlstad har en bakgrund i det besök som Sandra Sundbäck, vd för Paper Province och Mia Landin, vd för Visit Värmland gjorde i Brumunddal utanför Hamar i Norge.

– Vi reste till Mjøstårnet i november 2022. Då fick vi under en halvdag träffa Arthur Buchardt.

Vill ha ett utropstecken

– Sandra hade hört honom tala på ett möte i Norge och fastnat för Arthur. Vi var överens om att Värmland saknar ett utropstecken, ett eget Eiffeltorn. Och jag hade varit i Skellefteå och sett träbyggnaden Sara kulturhus och blivit avundsjuk, säger Mia Landin.

”Trähotellet skulle sätta oss på kartan rejält både vad gäller hållbart byggande, arkitektur och locka fler besökare till Karlstad”, säger Visit Värmlands vd Mia Landin.
”Trähotellet skulle sätta oss på kartan rejält både vad gäller hållbart byggande, arkitektur och locka fler besökare till Karlstad”, säger Visit Värmlands vd Mia Landin. Foto: Tommy Andersson

Duons mål var att försöka få Arthur Buchardt att satsa på en riktigt stor och annorlunda byggnad även i Karlstad.

– När vi träffade honom berättade han om sina planer på ett stort hotell i Stockholm, men vi lyckades övertyga honom att i stället satsa i Karlstad. Vi berättade om allt vatten som finns här och om vårt fina geografiska läge och hur bra en stor träbyggnad passar in här i vårt område.

– Jag tror han tyckte att det var roligt att två tjejer från Värmland kom och presenterade den här idén. Arthur Buchardt är en stor visionär och entreprenör och han tände på våra planer, säger Mia Landin.

Vad betyder det för Karlstad och Värmland om trähotellet blir verklighet?

– Det skulle vara fantastiskt med en sådan byggnad som skulle sätta oss på kartan rejält både vad gäller hållbart byggande, arkitektur och locka fler besökare till Karlstad samtidigt som vi skulle få ytterligare 240 hotellrum. Vi ser hur mycket stora hotellprojekt betyder för olika städer. Och framgång föder framgång, säger Mia Landin.

”Det känns jättetrevligt att ha fått den här möjligheten att rita världens högsta träbyggnad”, säger arkitekten Gert Wingårdh.
”Det känns jättetrevligt att ha fått den här möjligheten att rita världens högsta träbyggnad”, säger arkitekten Gert Wingårdh. Foto: Stefan Jerrevång/ TT

Det var arkitekten Gert Wingårdh som hittade den aktuella tomten mellan Bibliotekshuset och Klarälven vid ett besök i Karlstad.

– Jag var och tittade efter bra lägen och tyckte det var ett trevligt läge där med närheten även till Sandgrund Lars Lerin och Värmlands museum som jag anser är en Sveriges finaste byggnader.

– Det känns som vi kan skapa en fin symbios mellan trähotellet och de verksamheterna, säger Gert Wingårdh.

Långvarigt samarbete

Han känner Arthur Buchardt sedan länge. De har genomfört flera projekt tillsammans.

– Vi har arbetat ihop sedan 1997 då vi jobbade med ett 321 meter högt torn i Malmö som inte blev verklighet. Senare har vi byggt tre hotell i Stockholm; Scandic Victoria Tower, Clarion Hotel Sign och Quality Hotel Friends.

– Arthur Buchardt är en speciell person. När jag träffade honom första gången hade han inget kontor utan bara en mobiltelefon och en bil. Det är ett minimum med administration och ett handslag som gäller vid affärer, säger Gert Wingårdh.

Det är alltså han och hans arkitektkontor Wingårdhs som har fått uppdraget att rita det 100 meter höga trähotellet i Karlstad.

– Det känns jättetrevligt att ha fått den möjligheten. Arthur vill gärna återbruka idéer från tidigare projekt och erfarenheter. Trähotellet har klara likheter med Mjøstårnet.

Flera skillnader

– Men det finns förstås klara skillnader. Bland annat är stommen platsspecifik och fönstren blir större på byggnaden i Karlstad och dessutom är planen att anlägga en trädgård högst upp där träden kan växa sig stora. Vi liksom flyttar grönskan på marken runt trähotellet och dit upp, säger Gert Wingårdh.

Det är förstås skillnad att bygga högt i trä jämfört med i stål och betong.

– Ja, trä har ju inte den bärkraften och då blir dimensionerna större. Bland annat blir bjälklagren ovanligt höga. Det är lättare att bygga en hög hotellbyggnad i trä jämfört med om den skulle innehålla kontorslokaler eftersom man slipper uppföra ett antal pelare.

– Samtidigt finns utmaningarna kvar med brandskyddet som man måste jobba ännu hårdare med i träbyggnader jämfört med vanliga byggnader.

”Ger någonting tillbaka”

Gert Wingårdh hoppas att trähotellet i Karlstad blir verklighet.

– Verkligen. Läget intill Klarälven är ju väldigt fint och vi vill med projektet ge någonting tillbaka till staden.

– Speciellt med restaurangen högst upp i byggnaden under trädgården och där man kan titta ut över Karlstad, älvdeltat och Vänern.

Så vad säger då Karlstads kommun om hotellplanerna efter Arthur Buchardts presentation?

– Det är fortfarande ett väldigt intressant och imponerande projekt med tanke på hans gedigna bakgrund när det gäller andra hotellbyggen och hans samarbete med Gert Wingårdh.

– Tanken är nu att i oktober inleda en planprocess för att ta fram en ny detaljplan för området samt arbeta med den begäran om markanvisning som han har begärt, säger Anders Tallgren (S), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

”Trähotellet är ett exceptionellt ärende”, säger Anders Tallgren (S).
”Trähotellet är ett exceptionellt ärende”, säger Anders Tallgren (S). Foto: Joachim Lagercrantz

Han konstaterar att trähotellet är något som sticker ut.

– Ja, det är ett exceptionellt ärende. Vi kommer att hålla ett högt men inte forcerat tempo samtidigt som vi givetvis ska följa alla de steg som samtliga planprocesser måste följa.

Finns det några utmaningar kring det här projektet?

– Ja, det gör det. Höjden på byggnaden är en sådan, men ingen idé att sätta något exakt maximalt meterantal innan vi ens har påbörjat några arbeten, säger Anders Tallgren.

Artikeltaggar

ArkitekturArthur BuchardtGert WingårdhHotellKarlstadNäringslivPaper ProvinceResorRestaurangerSandgrundScandicSocialdemokraternaStockholmTrädgårdVärmlands länVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.