Hoppa till huvudinnehållet

Chefskarusellen – här styr avbytarbänken: ”Oerhört imponerande”

Publicerad:
Flera toppchefer har slutat i Eda kommun de senaste åren och nu leds organisationen av flera tillförordnade lösningar. Foto: Jonas Klint

Kommunchefen lämnade efter bara sju månader.

Det är bara en del av en större chefskarusell i Eda kommun.

Flera toppchefer har slutat och ledningsgruppen bygger till stor del på tillfälliga lösningar.

– Jag är absolut inte orolig, säger kommunalrådet Hanna Andersson (M).

I början av september kom beskedet att Magnus Ådén sagt upp sig från tjänsten som kommunchef i Eda. Då hade det bara gått sju månader sedan den tidigare chefen för serviceförvaltningen i Degerfors kommun tillträdde toppjobbet.

NWT kunde avslöja att det funnits ett missnöje med att Magnus Ådén – som är bosatt i Karlstad – sällan varit på plats på kommunkontoret i Charlottenberg. Han får behålla sin lön under sin tre månader långa uppsägningstid, trots att han bett om och blivit beviljad att vara arbetsbefriad.

Rotation

Magnus Ådén är en i raden av höga chefer i Eda kommun som slutat den senaste tiden. Just nu innehas flera av de tyngsta chefsrollerna av tillförordnade lösningar:

• Ordinarie ekonomichefen Johan Örnberg är tillförordnad kommunchef.

• Tf ekonomichef är ekonomen Martin Bollner.

• Louise Karlsson är tf verksamhetschef för vård och stöd efter att Sara Lundgren slutat.

En ny skolchef tillträdde på måndagen, efter att den tidigare gått i pension. Det handlar om Daniel Nordström, som närmast kommer från en tjänst som verksamhetschef inom skolan i Åmåls kommun.

Det är en av flera förändringar de senaste åren. Personalchefen köptes ut 2021 och i januari i år fick miljö- och byggavdelningen en ny chef.

”Verksamheten rullar på”

Hanna Andersson konstaterar att det uppstått en dominoeffekt som lett till tillfälliga lösningar på både kommunchefs- och ekonomichefsstolarna.

– Det är oerhört imponerande att de andra i förvaltningen går in och tar den här typen av ansvar när det händer en sådan här sak. Verksamheten rullar på riktigt bra också, skulle jag vilja påstå, säger kommunalrådet och tillägger:

– Det blir liksom inget stopp i verksamheterna.

Hanna Andersson är imponerad av hur verksamheten hanterat rotationen.
Hanna Andersson är imponerad av hur verksamheten hanterat rotationen. Foto: Oscar Walldén

Tillförordnade chefer har väl svårare att bidra till den långsiktiga utvecklingen?

– Så kan det kanske vara, men det här är personer som har jobbat här länge. Det är inget känsla jag har just nu, att det här sätter stopp för den långsiktiga utvecklingen eller drivet.

Hur ser du på rotationen i chefsled?

– Det är för- och nackdelar. Man förlorar mycket kompetens, men det kommer in nya personer som ser på organisationen med nya friska ögon. Nu tycker jag att vi är i ett väldigt bra läge där en del kommer in med helt nya ögon, men att vi även har chefer som jobbat länge och känner till organisationen.

Hanna Andersson har inte bråttom med att inleda jakten på en ny ordinarie kommunchef.

– Först och främst måste organisationen sätta sig så vi får släcka bränderna som blir. Det är massa lösa trådar man måste samla upp när någon slutar. Vi har tf-lösningarna på plats just för att kunna ge lite lugn i organisationen och identifiera vilken kompetens som behövs när det gäller kommunchef.

Läs även:

Därför slutar kommunchefen – efter bara sju månader: ”Varit totalt osynlig”Kommunen har köpt ut personal för mångmiljonbelopp: ”En avslutad historia”2,5 miljoner kostar det kommunen att köpa ut sin personalchef

Artikeltaggar

Eda kommunHanna AnderssonOrganisationerSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.