Hoppa till huvudinnehållet

Fick för mycket föräldrapenning efter slarv – måste betala tillbaka 150 000 kronor

Publicerad:
Försäkringskassan kräver att mannen ska betala tillbaka hela beloppet. Foto: Jessica Gow/TT

En man i 35-årsåldern har fått 150 000 kronor för mycket i föräldrapenning.

Han hade missat att rapportera på ett korrekt sätt till Försäkringskassan, som nu kräver att han betalar tillbaka allt inom 30 dagar.

Mellan hösten 2020 och våren 2023 fick en man i 35-årsåldern, som är hemmahörande i Karlstad, totalt lite mer än 150 000 kronor utbetalt i föräldrapenning från Försäkringskassan. Mannen har dock slarvat och inte rapporterat korrekt till myndigheten varken när han haft semester eller när han har jobbat, och måste därför nu betala tillbaka allt.

I sitt beslut skriver Försäkringskassan bland annat att mannen inte har varit hemma från sitt jobb med barnet under flera av dagarna som han fått föräldrapenning för. För att ha rätt till ersättning måste man avstå från att jobba för att ta hand om sitt barn.

Mannen har också struntat i att rapportera när han var semesterledig vilket ledde till att han fick ersättning även under dessa dagar. Något han inte hade rätt till.

I beslutet står det att det finns tydliga riktlinjer för hur man ska gå till väga för att korrekt få ut föräldrapenning, samt vilka regler som finns. Försäkringskassan anser därför att mannen borde ha haft koll på vad som gällde.

De gör även bedömningen att mannen inte har så pass utsatta ekonomiska förutsättningar att han ska få någon form av dispens i ärendet, eller befrias från att bli återbetalningsskyldig. De vill därför att han betalar tillbaka hela summan på totalt 150 635 kronor inom 30 dagar från beslutet. Skulle mannen inte göra det inom angiven tid kommer summan att öka på grund av en dröjsmålsränta.

Artikeltaggar

ArbeteBeslutBrott, lag och rättEkonomiFörsäkringskassanKarlstadMyndigheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.