Hoppa till huvudinnehållet

Lång önskelista när bibliotekshuset ska bli demokrati- och kulturhus

Publicerad:
Bibliotekshuset i Karlstad rymmer redan mycket mer än bibliotek, men nu börjar kommunen sammanfatta önskemål från förenings- och kulturliv om vad byggnaden ska husera i framtiden. Foto: Lena Richardson

Möteslokaler för föreningslivet, men också en kommunal konsthall – det kommer högt upp på önskelistan när Karlstads kommun sonderar terrängen för att göra bibliotekshuset till ett demokrati- och kulturhus.

Bibliotekshuset i Karlstad ska byggas om och därför gick kommunen i våras ut och frågade bland annat kulturföreningar, studieförbund och fria konstutövare, om deras behov och deras visioner för byggnaden. Också privatpersoner fick chansen att komma med sina synpunkter, både via kommunens hemsida och via Facebook.

”Vad skulle du vilja se i ett kultur- och demokratihus?” var grundfrågan som ställdes.

Nu har svaren kommit.

– Vi fick otroligt många svar. Vi har kommit en bit på väg. Vi har sammanställt allt material som kommit in, säger Anna Åberg Bucht, verksamhetschef kultur på Karlstads kommun.

Replokaler och konsthall

Återkommande förslag bland svaren berättar hon är replokaler för dans, musik och körsång, men också möteslokaler och kontorsplatser.

En kommunal konsthall är också ett önskemål som flera skickat in.

Än är hon inte mogen att gå ut offentligt med hela listan, men hon har gett kommunens direktörer en dragning av ärendet och hon tror att det kommer upp för politisk behandling under hösten.

Slår larm om lokalbrist i kulturlivet: "Ett under att det finns fria grupper”

– Sedan får politikerna ta ställning till hur vi ska gå vidare. Det blir spännande att se vad vi kan förändra, säger hon.

Ljudkänsligt hus

Redan i vårens utskick var kommunen tydlig med att det finns begränsningar för vilken sorts verksamhet bibliotekshuset kan ha. Replokaler för musik kan exempelvis bli svårt:

– Det finns ganska stora begränsningar. En förutsättning är detta med ljud: det är ett ljudkänsligt hus, säger hon.

Replokaler är ett återkommande önskemål, men det kan bli svårt att tillmötesgå i det ljudkänsliga bibliotekshuset.
Replokaler är ett återkommande önskemål, men det kan bli svårt att tillmötesgå i det ljudkänsliga bibliotekshuset. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

En annan begränsning är att huset redan har många fasta avdelningar, som biblioteket, Arenan och restaurangen.

Var ska det få plats något mer från önskelistan?

– Många lokaler är ju givna i huset och huset är byggt så att det är offentligt på våning ett och två, medan våning tre, fyra och fem är byggda för att vara interna. Det vi tittat på är hur det går att lösa att använda plan tre på ett annat sätt.

Initiativet till omgörningen kommer från politiken. Kommunalrådet Monika Bubholz (MP) sa så här, när grönröda kommunstyret i Karlstad i december i fjol presenterade sin långsiktiga investeringsplan:

– Bibliotekshuset ska ombildas till ett kultur- och demokratihus i samband med renoveringen av själva fastigheten. Det blir ett rejält lyft för hela området som präglas av många viktiga kulturinstitutioner.

Ska konsten få en egen konsthall i bibliotekhuset? Det är ett återkommande förslag i svaren om vad kultur- och föreningslivet vill se i ett demokrati- och kulturhus. Konstverket på bilden är skapat av Katja Pettersson.
Ska konsten få en egen konsthall i bibliotekhuset? Det är ett återkommande förslag i svaren om vad kultur- och föreningslivet vill se i ett demokrati- och kulturhus. Konstverket på bilden är skapat av Katja Pettersson. Foto: Lena Richardson
Vårdboende, sporthall och förskola – här är kommunens investeringsplanMörk framtid för Karlstads kulturhus – ska betala sex miljoner: ”Ett dödligt hot”

Artikeltaggar

FacebookFöreningslivKarlstadKarlstads kommunKörerKörsångKulturNöje/KulturPolitikSamhälleStadsbiblioteket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.