Hoppa till huvudinnehållet

Amelia och Isra gästar Draknästet: ” Vi vill bygga en stabil grund”

Publicerad:
Amelia Losander och Isra Albeatar deltar i Draknästet.
Amelia Losander och Isra Albeatar deltar i Draknästet. Foto: Privat

Från UF-företag till ett aktiebolag.

Degerforstjejerna Amelia Losander och Isra Albeatar fortsätter att imponera med sitt egna företag, och på torsdag deltar de i tv-programmet Draknästet i hopp om att hitta en investerare.

För drygt ett år sedan träffade Karlskoga Tidning-Kuriren de unga företagarna Amelia Losander 19 år och Isra Albeatar 19 år, som tillsammans grundade UF-företaget Amet drive, en digital plattform för samåkning.

Plattformen ska koppla samman användare som ska till en viss destination med förare som har ledig plats i bilen, och på så sätt bidra till en hållbarare miljö.

Strax efter studenten valde företagarna att gå från UF-företag till ett aktiebolag för att kunna fortsätta att arbeta med sitt företag efter gymnasietiden på Degerforsgymnasiet.

– Vi valde att fortsätta satsa på Amet drive, berättar Amelia Losander.

Trots att både Amelia och Isra idag är heltidsstudenter på olika platser i landet är de fast beslutna om att fortsätta att utveckla och satsa på sitt företag — som man på torsdag kan se på tv.

Förhoppningar

Duon kommer nämligen att delta i torsdagens avsnitt av tv-programmet Draknästet. I programmet får entreprenörer från hela Sverige presentera sin affärsidé framför investerare och riskkapitalister, i hopp om att kunna utveckla sin idé med hjälp av en investerare.

– Förhoppningen är att någon av de väljer att investera i vår affärsidé, berättar Amelia och Isra fyller i.

– Det kändes superkul att få delta i programmet och få chansen att presentera Amet drive bland namnkunniga personer. Det har varit en lärorik upplevelse där vi fick ta med oss mycket, men om vi lyckades tämja drakarna eller inte återstår att se nu på torsdag...

Allt började när duon en dag strax innan årsskiftet hittade en annons på Instagram där SVT sökte efter entreprenörer till programmet.

– Vi såg på varandra och tänkte varför inte? Sedan skickade vi in en ansökan, men vi tänkte väl inte riktigt att den skulle ge någonting med tanke på att vi är så pass nyetablerade, säger Amelia.

Inspelning

Kort därefter blev de kontaktade där produktionen ville veta mer om företaget, och i februari var det klart. Amet drive skulle få vara med på nationell tv.

Avsnittet spelades in redan i mars och spänningen inför sändningen har varit nästintill olidlig.

– Inspelningen gick jättebra men det var ganska nervöst. Men det har verkligen varit jättekul och hela produktionen var väldigt trevlig och lugn. Det kändes så stort att få presentera vår egen idé framför investerarna, men det gick också bra och de var jättehärliga, säger Amelia.

Företagarna satsar helhjärtat på sin affärsidé.
Företagarna satsar helhjärtat på sin affärsidé. Foto: Kajsa Juslin

Men hur det gick efter det kommer man att få veta på torsdag när programmet sänds. En sak är i alla fall säker, och det är att entreprenör-duon är redo att utvecklas som företagare och vill satsa på sitt företag.

– Vi hoppas på att kunna bygga en stabil grund hemma mot den svenska marknaden. För att sedan skala upp och vidare ut i norden. Då denna idé går att applicera på en större marknad, som vi hoppas kunna åstadkomma, säger Isra Albeatar.

Och inte nog med det.

Entreprenörsduon är också nominerade till SKAPA talang, som tilldelas personer under 30 år, och som kommer att delas ut av landshövdingen Lena Rådström Baastad under onsdagen på Örebro slott.

Artikeltaggar

AktiebolagArbeteDraknästetEkonomiEntreprenörskapFöretagarnaInstagramKarlskogaLena Rådström BaastadÖrebro slottStudenterSVTTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.