Hoppa till huvudinnehållet

Dömd fartsyndare lurade bilköpare på 20 000

Publicerad:
Mannen körde långt över den tillåtna hastigheten och har dessutom kört runt i länet med ett ogiltigt körkort. Genrebild.
Mannen körde långt över den tillåtna hastigheten och har dessutom kört runt i länet med ett ogiltigt körkort. Genrebild. Foto: Emil Langvad/TT

En 33-årig man har dömts för upprepade grova trafikbrott och ett fall av bedrägeri. Han ska till exempel ha kört i drygt 30 km/h över den tillåtna hastigheten vid ett tätbebyggt område.

Mannen, som bor i Örebro, har vid flera tillfällen kört personbil i Karlskoga utan giltigt körkort i maj och augusti förra året. De senaste fallen har tingsrätten bedömt som grova ”eftersom det har skett vanemässigt”.

I augusti förra året körde mannen dessutom personbil i 103 kilometer i timmen, i närheten av ett tätbebyggt område i Örebro kommun, trots att den högst tillåtna hastigheten var 70 kilometer i timmen.

Mannen uppger att han tog körkort i ett annat europeiskt land sommaren 2021, men har under många år varit folkbokförd i Sverige. Tingsrätten anser därför att han insett att det fanns risk att körkortet inte är giltigt i Sverige. Mannen har inte kontrollerat giltigheten.

33-åringen döms för totalt sex fall av olovlig körning – varav fyra grova brott – och en hastighetsöverträdelse.

Lurades på Blocket

33-åringen har dessutom dömts för bedrägeri efter att ha lurat en annan man på 20 000 kronor för en bil som låg ute till salu på Blocket.

Det var i juli 2021 som mannen lade ut en Volvo V70 och fick 20 000 kronor som handpenning via Swish av en intresserad köpare. Dagen efter såldes bilen, enligt uppgifter från fordonsregistret, till en annan person. 33-åringen skrev i sms till den första köparen att han skulle betala tillbaka handpenningen personligen. Mannen uppger att han saknar bank-ID och därför inte kunde swisha tillbaka, men någon återbetalning fick köparen inte.

Tingsrätten anser att mannen agerade med uppsåt vid bedrägeriet.

Mannen döms till villkorlig dom och dagsböter på totalt 29 400 kronor och ska även betala 20 000 kronor i skadestånd till den lurade bilköparen.

Artikeltaggar

BedrägerierBlocketBrott, lag och rättDagsböterKarlskogaKörkortOlovlig körningÖrebroÖrebro kommunSwish

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.