Hoppa till huvudinnehållet

Storsatsning på nya bostäder i Vålberg: ”Något som saknas”

Publicerad:
Det nya bostadsområdet i Vålberg är tänkt att byggas i åtta etapper. Så här vill Lärkängens bygg & entreprenad och den norska koncernen att det ska utvecklas.

Bolaget Lärkängens bygg & entreprenad vill storsatsa på nya bostäder i Vålberg. Där har det knappt byggts något nytt på länge.

– Vi vill sammanlagt uppföra 120 bostäder. 60-80 av dem blir seniorbostäder, 20-40 radhuslägenheter och det blir även fem villatomter.

Det berättar Tommy Johansson som är vd för Lärkängens bygg & entreprenad som han startade 2015 och som nu har 40 anställda och omsätter 120 miljoner kronor.

Han är född och uppväxt i Vålberg och brinner för att även den tätorten ska växa och utvecklas.

– Det är inte bara i Karlstad det behöver byggas nytt. Det gäller även för kransorterna.

– För fyra år sedan fick jag se att kommunen 2012 hade tagit fram ett plan-PM för att på sikt göra det möjligt att bygga ett nytt bostadsområde på Berghaga strax nordöst om ishallen i Vålberg. Därför har jag tagit fram ett skissförslag på hur det skulle kunna se ut, säger Tommy Johansson.

Norsk koncern ringde

I samband med en kontakt med ett större bolag som bygger nyckelfärdiga flerbostadshus fick en större norsk koncern veta om Lärkängens bygg & entreprenads planer och hörde av sig.

– De planerar att bygga 10 000 nya hyreslägenheter i Sverige de kommande åren och blev intresserade av våra planer och vill medverka i projektet.

– Det är på ett 42 hektar stort obebyggt område på Berghaga som vi vill bygga nya bostäder tillsammans med den stora koncernen som har sin bas i Oslo, säger Tommy Johansson.

Det är nordöst om ishallen och norr om vårdcentralen i Vålberg som de nya bostäderna planeras.
Det är nordöst om ishallen och norr om vårdcentralen i Vålberg som de nya bostäderna planeras.

Tanken är att projektet som ska knyta an mot den befintliga bebyggelsen på Bårum ska genomföras i åtta etapper och bestå av flera typer av bostäder.

Fokus på äldre

– Vi vill sammanlagt uppföra 120 bostäder. Det blir framför allt fokus på seniorbostäder, alltså 60+.

– Anledningen är att det är något som saknas i Vålberg. Många äldre vill lämna sina villor, men fortfarande bo kvar i Vålberg. Den flytten är dock inte möjlig idag.

– Vi vill bygga 60-80 seniorbostäder, 20-40 vanliga radhuslägenheter och det blir även fem villatomter, berättar Tommy Johansson.

Lärkängens bygg och den norska koncernen vill sätta spaden i marken så fort som möjligt där första etappen är tänkt att bestå av 32 seniorbostäder fördelade på två hus, men först måste kommunen ta fram en ny detaljplan för området.

Ska möta kommunen

I nästa vecka ska Tommy Johansson träffa kommunen för att berätta om projektet. Så här säger kommunalrådet Frida Nilsson (C) om planerna:

– Vi ser väldigt positivt på dem. Det rödgröna styret vill se utveckling i hela kommunen och då behövs det nya bostäder även i kransorterna.

– Det är extra kul att lite mindre aktörer vill satsa där för att skapa både inflyttning och omflyttning.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderCenterpartietDetaljplanerFrida NilssonIshockeyKarlstadOsloVålberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.