Hoppa till huvudinnehållet

Mentaliteten Mitell vill se ändras inför FBK:s bortaturné: ”Då är vi bättre”

Publicerad:
Tomas Mitell har sett en del i FBK:s säsongsstart som han vill ändra på. Läs om hans tankar efter måndagens träningspass här. Foto: FREDRIK KARLSSON

När Färjestad samlades på måndagsmorgonen lyfte Tomas Mitell en mentalitet han sett, som han vill ska ändras.

– Vi har haft en ”spela av-mentalitet” istället för attackmentalitet. Och det mindsetet kan vi ha sista 5-7 minuterna – inte i två perioder.

Fortsatt frågetecken för Öhgren: ”Han kommer bli bra – frågan är bara när”

Man kan utan att överdriva säga att Färjestad fått en drömstart på säsongen. 4-1 mot svenska mästarna Växjö följt av 4-1 mot fjolårsfinalisten Skellefteå.

När Färjestad samlades på måndagen stängde man Skellefteåmatchen, och det finns en del lärdomar för Mitell och company att ta med sig inför bortaturnén som väntar.

– Våra två förstaperioder har varit väldigt bra, men vi har pratat om idag att vi har slagit av på takten lite och backat hem och spelat på resultatet. Det har vi visserligen gjort bra och kontrollerat, men jag skulle vilja att vi spelade så kanske sista sju minuterna – inte sista 40, säger Mitell.

Han fortsätter:

– Vi pratade om det idag och ska påminna om det igen innan torsdag. När vi spelar anfallshockey, och går för 2-0, 3-0, 4-1 eller var det kan vara, då är vi bättre. Vi har kontrollerat matcherna väldigt bra. Motståndarna har inte skapat så mycket men vi har blivit lite... jag vill inte säga passiva, men vi har haft en ”spela av-mentalitet” istället för attackmentalitet. Och som sagt, det mindsetet kan vi ha sista 5-7 minuterna – inte i två perioder.

Det finns en hel del godbitar för tränartrion att plocka med sig från de två första SHL-matcherna.

– Vi har mött två bra, förväntade topplag, och mycket hos oss har varit bra. Det har sett bra ut i defensiven. Det är inte så att Carl (Lindbom) har behövt stå på huvudet, även om han har varit bra. Det har varit kontrollerat, men vill som sagt se lite mer fart och action. Men vi kommer bli bättre.

”Lite strul”

En del av måndagsträningen ägnades åt special teams. Uppställningarna var oförändrade mot hur de sett ut i SHL-inledningen och bäst tryck på grejerna hade PP2-formationen med Joel Kellman, Victor Ejdsell, Joakim Nygård, Linus Johansson och Joel Nyström.

Hur såg det ut i dag, tycker du?

– Den ena var ganska bra, med Kellman och gänget. Den andra enheten hade lite strul, konstaterar Mitell. Vi får titta på det och prata. En del är strukturen och en del är kvalitén och det var lite blandat.

Vad PP1-formationen, där Magnus Nygren står på blålinjen, hade att bjuda på under måndagsträningen får man analysera med specialglasögonen på.

För allt är inte som det ”ska” vara.

– ”Nygga” (Magnus Nygren) vill inte ladda stora kanonen där uppe heller. Han väljer bort en del skott på träning, säger Mitell. Är det skott därifrån som är läget för oss behöver vi kanske skjuta de skotten på träning, men vi vill inte skjuta sönder någon heller. Men vi får jobba vidare, det verkar inte fulländat – det kan man konstatera.

Färjestad spelar på torsdag igen. Då möter man HV71 på bortais. Färden fortsätter sedan till Malmö, där man spelar på lördag.

Artikeltaggar

Carl LindbomFärjestad BK HerrIshockeyJoel KellmanMagnus NygrenSHLSkellefteåSportTomas MitellVäxjö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.