Hoppa till huvudinnehållet

SVT livesänder när storstjärnor åker värmländskt långlopp

Publicerad:
Mona Brorsson är en av stjärnorna som åker Klarälvsloppet på rullskidor. Foto: JOEL MARKLUND

Stjärnor som Mona Brorsson, William Poromaa, Calle Halfvarsson, Petter Northug och Ida Dahl åker Klarälvsloppet på rullskidor söndagen den 1 oktober.

Nu är det också klart att tävlingen livesänds i SVT och norska NRK.

Loppet på nio mil på den asfalterade banvallen från Uddeholm till Karlstad är Sveriges längsta på rullskidor och kallas sommarens Vasalopp. Precis som tidigare upplagor står världseliten i långlopp tillsammans med åkare från svenska längd- och skidskyttelandslaget på startlinjen.

Såväl fjolårets dam- som herrsegrare, Ida Dahl och Petter Stakston (passande namn) kommer tillbaka.

Några andra namn är: Silje Øyre Slind, Anniken Gjerde Alnes, Jenny Larsson, Hanna Lodin, Karolina Hedenström, Linnea Johansson, Emil Persson, Alvar Myhlback, Andreas Nygaard, Johan Hoel, Max Novak, Oskar Kardin, Karstein Johaug, Stian Hoelgaard, Petter Northug, William Poromaa, Calle Halfvarsson och Marcus Grate.

Skidskyttelandslaget representeras av Peppe Femling, Mona Brorsson, Malte Stefansson och Johanna Skottheim.

– Värmland har en stark skidskyttetradition och har fostrat olympiska mästare som Linn Persson och Mona Brorsson. Vi ser väldigt positivt på idén om att skapa ett evenemang med skidskytte som en del av Klarälvsloppet, vilket ger oss möjlighet att locka fler ungdomar till vår idrott i en redan stark och viktig region, säger Svenska skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Petter Northug kom på 19:e plats i fjol. Nu är han tillbaka.
Petter Northug kom på 19:e plats i fjol. Nu är han tillbaka. Foto: Ole Martin Wold

Klarälvsloppet Rollerski 90K är en del av Ski Classics Challengers samt även seedningsgrundande till Vasaloppet.

Utöver eliten är tävlingen öppen för motionärer.

Tv-produktionen görs av samma team som producerar vinterns långlopp inom långloppsvärldscupen Ski Classics.

– Målet har från början varit att lyfta fram detta rullskidlopp i SVT samt vidare till NRK och nu har vi äntligen uppnått det, vilket givetvis känns helt overkligt bra, säger Klarälvsloppets vd Glenn Olsson.

Överlägsen seger trots dubbla stavbrott: ”Jag lyckades gå med klungan”Northug drömmer om Vasaloppsseger och hyllade publiken: ”Tack för att ni kom”Halfvarsson nära pallen – debuterande värmlänningen långt bak

Artikeltaggar

Calle HalfvarssonHitraIBUIda DahlKarlstadKlarälvsloppetMona BrorssonNorsk RikskringkastingPetter NorthugPetter StakstonSki ClassicsSkidåkningSkidorSkidskytteSportSvenska SkidskytteförbundetSVTVasaloppet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.