Hoppa till huvudinnehållet

Sola kan få en uppdatering: ”Gubbsjukt och gammaldags”

Publicerad:
Solastatyn Karlstad skapades av Herman Reijers och föreställer Eva Lisa Holtz, värdshusägaren som blev Sola med hela Karlstad. Foto: Lena Richardson

Solastatyn behöver en uppdatering. Det tycker en e-förslagsställare som får starkt stöd.

– En förträfflig idé, säger Anna Åberg Bucht, verksamhetschef för kulturen inom Karlstads kommun.

Själva statyn är en av Karlstads absolut mest folkkära och den vill ingen ändra på. Men sättet som Sola, Eva Lisa Holtz, presenteras på, när hon beskrivs på plaketten vid statyn är under all kritik. Det tycker många Karlstadsbor som kommenterat ett e-förslag som lämnades in i våras.

Förslaget pekar på hur liten betydelse Eva Lisa Holtz’ livsgärning tillmäts i beskrivningen.

”Gubbsjukt och gammaldags” sammanfattar en av dem som kommenterat.

Så här står det bland annat i e-förslaget:

”På bottenplattan av statyn av Eva Lisa Holtz berättas vem statyn donerats av (en man), vem som gjort statyn (en man) och en dikt kallad Värdshusflickan som handlar om hennes skönhet (skriven av en man.) --- Inte ett ord om hennes företagsamhet, entreprenörskap eller ägande”.

”Inte acceptabelt”

Nu ska e-förslaget behandlas i kultur- och bildningsnämnden. På onsdag tas det upp på ett nämndmöte och vägen verkar ligga öppen för en uppdatering av texten.

Solastatyn och plaketten som beskriver verket har funnits framför Stadshotellet sedan 1984. Då firade staden 400 år och statyn, skapad av Herman Reijers, skänktes till kommunen av en privatperson. Eva Lisa Holtz var en av Karlstads första kvinnliga företagare och ägare till ett värdshus i centrala staden under 1700-talet.
Solastatyn och plaketten som beskriver verket har funnits framför Stadshotellet sedan 1984. Då firade staden 400 år och statyn, skapad av Herman Reijers, skänktes till kommunen av en privatperson. Eva Lisa Holtz var en av Karlstads första kvinnliga företagare och ägare till ett värdshus i centrala staden under 1700-talet. Foto: Lena Richardson

”Som e-förslagsställaren påpekar nämns inte Eva Lisa Holtz gärning eller person, inte heller att hon var en av Karlstads första kvinnliga företagare, vilket ur jämställdhetsperspektiv självklart inte är acceptabelt”, skriver Kristin Idskog, kultur- och fritidsdirektör, och Anna Åberg Bucht, verksamhetschef kultur, i sin tjänsteskrivelse till nämnden.

En viktig gestalt

De föreslår att politikerna ska ge klartecken för att ändra skylten.

Anna Åberg Bucht är glad över att kommunen blivit uppmärksammad på hur ”Sola” framställs i texten.

Hon var en framgångsrik entreprenör under 1700-talet och det är ju hennes gärning vi borde beskriva och lyfta fram
Anna Åberg Bucht om Sola.

– Jag står helt bakom det som e-förslagsställaren säger. Sola är en väldigt viktig gestalt i vår historia och vi använder henne som en symbol för staden och så beskrivs hon bara utifrån sitt yttre. Hon var en framgångsrik entreprenör under 1700-talet och det är ju hennes gärning vi borde beskriva och lyfta fram, säger hon.

Många har stöttat

Den frågan är nu upp till politikerna, men att döma av den långa rad av kommentarer som e-förslaget fått, har idén att lyfta fram entreprenören Sola starkt stöd.

Några exempel:

”Ett synnerligen bra förslag om Karlstad kommun tar sitt jämställdhetsarbete på allvar.”

”En självklarhet och när man läser detta så inser man hur pinsamt det faktiskt är med texten som bara fokuserar på hennes yttre. Gubbsjukt och gammaldags.”

”Självklart ska Sola beskrivas som den entreprenör hon var!”

”Det viktigaste hon gjort är inte poängterat... för att hon var kvinna.”

Inventerar konstverk

Och, undrar en: ”Kan det vara så att fler statytexter behöver ses över?” Den frågan skickar NWT vidare till Anna Åberg Bucht.

– Det kan det ju vara. Jag känner inte till på rak arm om det är så, men vi håller på och gör en inventering tillsammans med Värmlands museum om alla platsspecifika konstverk, för att ta fram en underhållsplan. Man kan mycket väl tänka sig att i den inventeringen också ta med behovet av uppdateringar av det här slaget, svarar hon.

Ditte Reijers tar omtag i Borgvik: ”Det här är en ny pärla”

Artikeltaggar

EntreprenörskapEva-Lisa HoltzKarlstadKarlstads kommunKonstKristin IdskogKulturKultur- och fritidsnämndenNämnderNöje/KulturPolitikSamhälleSkönhetSkulpturerSola i Karlstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.