Hoppa till huvudinnehållet

Skolkoncernens krisdrag efter larmrapporterna: ”För dålig kvalitet”

Publicerad:
Thoren framtid i Karlstad har brister och granskas av Skolinspektionen. Foto: Jonas Andersson

Thoren framtid i Karlstad granskas av Skolinspektionen för sina brister.

Det är inte den enda av Thorengruppens skolor som har problem.

Nu agerar koncernen för att komma ur krisen – bland annat tillsätts en tillsynsspecialist.

– Vi har skolor med för mycket brister, säger utbildningschefen Håkan Wallengren.

NWT har i flera artiklar rapporterat om bristerna på friskolan Thoren framtid på Kasernhöjden i Karlstad. Brister i det särskilda stödet har avslöjats och Skolinspektionen har en granskning som fortfarande pågår eftersom problemen inte är åtgärdade.

Thoren framtid i Karlstad är inte koncernens enda bekymmer. SVT har granskat koncernen och berättat att flera andra skolor fått svidande kritik av Skolinspektionen. Bland annat har gymnasieskolorna i Växjö och Malmö hotats av stängning.

Förra året fick koncernen på grund av kvalitetsbristerna nej på alla ansökningar om att starta nya skolor.

Bristerna har lett till ett förändringsarbete inom Thorengruppen.

– Vi måste hinna granska och upptäcka brister i tid, det vill säga bli bättre på att arbeta förebyggande, säger Håkan Wallengren.

Passion för lagar och regler

Bland annat inrättas en helt ny roll som tillsynsspecialist. Uppgifterna har tidigare legat på kvalitetsavdelningen, men nu skapas en renodlad tjänst som ska ”samordna och övervaka efterlevnaden av olika tillsynsregler och riktlinjer”.

I rekryteringsannonsen står det att Thorengruppen letar efter en person som är ”passionerad för att säkerställa överensstämmelse med lagar, regler och standarder”.

– Titeln är ny, men metoden är inte ny.

– Namnet kanske inte blev hundra procent bra, men det var svårt. Vi har försökt få det att attrahera rätt typ av människor.

”Inte nöjda”

Tjänsten är inte ett svar på Skolinspektionens kritik, enligt Håkan Wallengren.

– Inte tjänsten i sig, men givetvis gör vi en analys i hela företaget med tanke på de brister vi haft. Vi är inte nöjda med bristerna vi haft och försöker rätta till dem.

”Nätet ska bli mer finmaskigt”, uttrycker han det.

– Vi har många skolor med fantastisk kvalitet, men några med alldeles för dålig kvalitet. Det försöker vi komma åt, hur vi upptäcker det i ett tidigare skede och kan rätta till dem tidigare. Ett litet problem är enklare att rätta till, för stora problem krävs massiva insatser.

Om skolan i Karlstad säger Håkan Wallengren:

– Det är kanske inte den vi haft störst brister på. Nu har vi en välfungerande rektor på plats och en bra specialpedagog. Det är klart de har brister eftersom vi har ett pågående ärende, men vi ligger i fas med vårt åtgärdsarbete och jag förväntar mig att denna brist är åtgärdad inom tidsperioden.

Läs mer:

Eleverna flyr Karlstads kaosskola: ”Ingen studiemiljö där man kan lära sig”Nya kravlistan till omtalade Karlstadsskolan – här är bristerna som måste åtgärdasKaosskolan anställde speciallärare – utan examen: ”Rektor har headhuntat”Tunga kritiken mot skolan i Karlstad – elever har inte fått stödEricas son får stanna hemma från skolan – resurspersonen upptagen med träslöjdNWT granskar skolan – läs hela artikelserien här

Artikeltaggar

ÅtgärderBristerGranskningarKarlstadSkola och utbildningSkolinspektionenSkolorThorengruppen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.