Hoppa till huvudinnehållet

Rita din egen takvåning i Skanskas nya kvarter

Publicerad:
Ungefär så här är tanken att Skanskas nya sjuvåningshus vid Kanikenäsbanken i Karlstad ska se ut. De två första av totalt fyra hus är tänkta att stå klara sommaren 2025. Foto: Enter arkitektur

I fjol rev Skanska sitt kontorshus längs Kanikenäsbanken i Karlstad. Nu ska det i stället byggas bostäder på den attraktiva tomten.

Totalt blir det 139 bostadsrätter i fyra sjuvåningshus och högst upp i dem finns möjligheten att köpa 250 kvadratmeter stora lägenheter med terrass runt om.

Skanska har lämnat in en ansökan om bygglov för satsningen som ska göras på fastigheten Kanoten 2 och den ska stadsbyggnadsnämnden ta ställning till under onsdagen.

Det är efter flytten av bolagets kontor till Våxnäsgatan på Strand som projektet har blivit möjligt att genomföra. NWT berättade i december 2020 att Skanska hade fattat beslut om rivningen av det gamla kontoret från 1970-talet.

Byggstart vid årsskiftet

Då räknade man med byggstart i slutet av 2021 eller början av 2022, men projektet har dragit ut lite på tiden.

– Nu räknar vi i stället med att börja bygga den första av totalt två etapper ungefär vid årsskiftet om kommunen ger oss bygglov och det inte överklagas, säger Lina Davidsson, projektutvecklare på Skanska.

Ungefär vid årsskiftet planerar Skanska att inleda byggandet av nya bostadsrätter på sin tomt vid Kanikenäsbanken där man tidigare hade sitt kontor. Totalt ska man uppföra 139 bostadsrätter i två etapper.
Ungefär vid årsskiftet planerar Skanska att inleda byggandet av nya bostadsrätter på sin tomt vid Kanikenäsbanken där man tidigare hade sitt kontor. Totalt ska man uppföra 139 bostadsrätter i två etapper. Foto: Christer Wik

Det är en stor satsning som koncernen vill göra längs Kanikenäsbanken.

– Ja, vi vill uppföra fyra stycken sjuvåningshus, sex våningsplan samt indragen takvåning. Sammanlagt blir det ett helt nytt kvarter med 139 bostadsrätter fördelade på ettor, tvåor, treor och fyror, säger Lina Davidsson.

Det handlar om 12 ettor på 30 kvadratmeter, 48 tvåor där hälften är 63 kvadrat stora och lika många är 48 kvadrat, 36 stycken treor; 24 på 86 och 12 på 73 kvadratmeter och 36 fyror där 24 stycken är 103 och 12 är på 106 kvadrat.

Rita din egen lägenhet

– Till det kommer de två lägenheterna högst upp i de indragna takvåningarna på de sjunde våningarna. Normalt sett blir de på 148 och 100 kvadratmeter. Men det finns även möjlighet att köpa en hel takvåning på 250 kvadrat.

– Då får man takterrass runt hela bostaden och kan tillsammans med en arkitekt rita hur man vill att våningen ska se ut. Utformningen blir flexibel och lite som en egen villa, säger Lina Davidsson.

Utsikten från Skanskas fyra nya sjuvåningshus blir bland annat mot vattenspegeln som leder in till Inre hamn.
Utsikten från Skanskas fyra nya sjuvåningshus blir bland annat mot vattenspegeln som leder in till Inre hamn. Foto: Christer Wik

Skanskas plan är att de första två husen ska stå klara för inflyttning ungefär vid sommaren 2025 och att de andra två skulle kunna vara färdigställda ett år senare. I projektet ingår det 82 platser i p-garage under husen samt en cirka 80 kvadratmeter stor verksamhetslokal.

Hållbar satsning

– Där vill vi ha in något som lyfter området, varför inte ett trevligt fik. Vi satsar mycket på hållbarhet i projektet som också innehåller en stor gemensam innergård. Därför ska fasaderna byggas med skiffer och träpanelinslag och dessutom ingår både bilpool och cykelpool.

– Lägenheterna blir ljusa och vi har även prioriterat utsikterna över vattenspegeln som leder in till Inre hamn.

De 70 lägenheterna i den första etappen börjar säljas i slutet av oktober. Priserna är ännu inte klara.

Det fanns ingen tvekan att dra i gång det här projektet, med tanke på nedgången i ekonomin?

– Nej, det gjorde det inte. Byggpriserna är på väg ner och marknaden kommer vända. Inflyttningen i det här projektet inleds ju dessutom inte förrän om två år, säger Lina Davidsson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderBostadsrätterBygglovKarlstadLägenheterSkanskaVåxnäsgatan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.