Hoppa till huvudinnehållet

Uppgivenhet efter miljardbidraget: ”Regeringen prioriterar snus, plastpåsar och bensin”

Publicerad:
Linda Larsson är besviken på regeringens besked om satsningen på statsbidrag. Foto: Tommy Pedersen

Kommunalrådet Linda Larsson (S) är uppgiven efter regeringens besked.

64 miljoner kronor till Karlstad är välkommet, men inte närheten nog, anser hon.

– Regeringen satsar i stället på snus, plastpåsar och bensin.

Moderaten Alexander Torin är av annan uppfattning.

I fredags meddelade regeringen att statsbidragen till kommuner och regioner stärks med tio miljarder kronor i höstbudgeten.

Det innebär att Karlstads kommun får 64 miljoner kronor.

– Alla pengar vi får nu är bra, men det är alldeles för lite, alldeles för sent, säger Linda Larsson.

Hon säger att kommunen inte var ensam i Sverige med att redan i våras skicka tydliga ekonomiska signaler till regeringen för att undvika besparingar.

– Det man kan konstatera är att regeringen prioriterar snus, plastpåsar och bensin framför att skicka medel till kommunerna där pengarna skulle gått till välfärden.

Alexander Torin, kommunalråd i opposition, har större förståelse för besluten som tagits av hans partikollegor på riksnivå.

– Staten skjuter till resurser som täcker ganska mycket av kommunernas behov. Staten har inflationen att bekämpa och andra områden som behöver prioriteras, till exempel att ge försvaret mer resurser.

Han riktar i stället en känga till styret i Karlstad.

– Det är bra att kommunerna får mer resurser till kärnverksamheten, men det fråntar inte det politiska styret här ansvar från att prioritera Karlstadsbornas resurser så bra som möjligt, säger han och fortsätter:

– Min oro är att man å styrets sida kommer skylla på att det är för lite pengar och sedan inte kunna prioritera om i områden som det administrativa och i kommunikation, som vi tycker. Det verkar som man inte vill röra de områdena och låter problemen vara därhän. Då riskerar det att bli ännu värre.

Samtidigt är Alexander Torin och Linda Larsson överens om var dessa 64 miljoner kronor behöver hamna.

Alexander Torin anser att de extra pengarna från regeringen ska användas inom skolan och vård- och omsorgen.
Alexander Torin anser att de extra pengarna från regeringen ska användas inom skolan och vård- och omsorgen. Foto: Joachim Lagercrantz

– Det kommer behövas i skolan och äldreomsorgen. Men som de ser ut nu, såväl i Karlstad som i andra kommuner, behöver vi – till följd av inflationen och andra omvärldsfaktorer – se över vår verksamhet som helhet. De här miljonerna behövs på många ställen, säger Linda Larsson.

Alexander Torin pekar också på skolan och äldreomsorgen.

– Där finns det störst behov.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgAlexander TorinInflationKarlstadKarlstads kommunLinda LarssonPolitikSocialdemokraternaVård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.