Hoppa till huvudinnehållet

Kommunens avtal med FBK blir dyrare och dyrare: ”Det är svårt att ställa saker mot varandra”

Publicerad:
Karlstads kommuns avtal med FBK blir nästan 900 000 kronor dyrare i år. Foto: FREDRIK KARLSSON

Kommunstyrelsen i Karlstad blöder ekonomiskt och ser ut att gå back med 25 miljoner i år.

Något som pekas ut är de externa avtalen – till exempel det med Färjestad BK.

Under 2023 blir det nästan 900 000 kronor dyrare.

– Ingångna avtal gäller, säger kommunalrådet Linda Larsson (S).

Inför kommunstyrelsens sammanträde denna vecka lämnas delårsrapporten för 2023. För driftbudgeten för kommunledningskontoret och vissa externa verksamheter som ligger under kommunstyrelsen går det att läsa röda siffror.

Vid årets slut förväntas det bli ett underskott mot budget med 25 miljoner kronor. I rapporten pekas flera olika poster ut, framför allt personalkostnader. Hittills i år ligger kostnadsökningen på 13,7 miljoner kronor jämfört med samma period 2022.

– Vi, alla kommuner, fick nya pensionsavtal under 2023. Plus löneförhöjningar. Det är framför allt det som ligger bakom det, säger Birgitta Nilsson, chef för ekonomi- och verksamhetsstyrning på kommunen.

I rapporten nämns också att omvärldsläget och den stigande inflationen har lett till högre kostnader under 2023, där avtal – som kommunledningskontoret har – påverkas eftersom de räknas upp utifrån konsumentprisindex.

Avtalen med Färjestad BK, Trygghetscenter och Mötesplatsen KB pekas ut. Kostnadsökningen för de tre avtalen ligger på 1,7 miljoner kronor efter åtta månader.

Avtalet med Färjestad BK – som i grunden kostar kommunen 7,8 miljoner kronor årligen – blir 873 000 kronor dyrare för hela 2023.

– Det är svårt att säga exakt hur det skulle sett ut ett ”normalår”. Det beror på index. Något år har det varit en ökning med 20 000 kronor, något år 200 000 kronor. Är det ett ”normalår” har det legat under 100 000.

Alexander Torin (M), kommunalråd i opposition, tycker inte det finns anledning att agera utifrån det.

Alexander Torin (M), kommunalråd i opposition.
Alexander Torin (M), kommunalråd i opposition. Foto: Joachim Lagercrantz

– Jag tycker nog kommunen behöver se över alla avtal man har, kanske inte nödvändigtvis det man har med FBK. Det är inte bara sponsring, utan även istider och nolltaxa för våra föreningar. Men man behöver som kommun se över sina omkostnader om det inte räcker, kanske inte externa avtal, säger Alexander Torin.

Enligt Linda Larsson är det här ”en mindre kostnad i sammanhanget”.

– Det är svårt att ställa saker mot varandra och att bryta i förtid är svårt att spara pengar på och det är oseriöst. Ingångna avtal gäller, däremot måste man alltid fundera framåt, hur avtalen ser ut. Social hållbarhet är viktigt för oss i Karlstad och det är därför som vi ställer mycket krav på föreningen att verka i samhället, i frivillig verksamhet och i skolor.

Kommunalrådet Linda Larsson (S).
Kommunalrådet Linda Larsson (S). Foto: Joachim Lagercrantz

Avtalet som kommunen har med FBK gäller till och med 31 december 2024. Utöver det har även moderbolaget Karlstads stadshus avtal med storklubben om en loge och en reklamskylt. Som NWT tidigare avslöjat stod denna loge tom var tredje FBK-match förra säsongen och var helt obokad under damernas matcher.

Artikeltaggar

Alexander TorinAvtalBudgetarFärjestad BK HerrKarlstadKarlstads kommunKommunstyrelsenLinda LarssonModeraternaSamhälleSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.