Hoppa till huvudinnehållet

Invasion av personal när miljardinvesteringen i Skoghall börjar byggas

Publicerad:
Teknik- och investeringchefen Hans Olsson och platschefen Marie Morin säger att Stora Ensos ledning ändrade turordningen i bolagets större projekt. Utbyggnaden i massafabriken kan fortfarande bli av. Men nu är det fullt fokus på miljardinvesteringen i kartongbruket. Foto: Tommy Pedersen

Det blev ingen åttamiljardersinvestering på Stora Enso Skoghall.

Bolagsledningen valde att prioritera kartongtillverkning i stället för massa.

Men kartongsatsningen leder till en investering värd 1 miljard i KM8 i Skoghall, med syfte att öka produktionen.

Just nu förbereds ombyggnationen som kommer att involvera cirka 400 personer.

Under slutet av 2020 och 2021 utredde Stora Enso, med huvudkontor i Helsingfors, Finland, om det skulle vara lönsamt att utöka både massa- och kartongtillverkningen i Skoghall. Planerna skulle, om de realiserades, innebära en investering på cirka 8 miljarder kronor, vilket NWT rapporterade då.

En förstudie genomfördes, och I oktober 2021 kom beslutet. Bolaget skulle prioritera kartongtillverkning och sätta investeringarna i massatillverkning på paus tills vidare.

Ny forskning sänker elförbrukningen och ökar produktionen: ”Ett jättesteg”

– Bolagsledningen bestämde sig för att man skulle gå på slutprodukt, kartong, först, säger Hans Olsson, teknik- och investeringschef på Skoghalls bruk.

I änden av den 300 meter långa KM8 rullas kartongen upp. De gigantiska rullarna exporteras till kunder som tillverkar livsmedelsförpackningar. Kunderna finns över hela världen.
I änden av den 300 meter långa KM8 rullas kartongen upp. De gigantiska rullarna exporteras till kunder som tillverkar livsmedelsförpackningar. Kunderna finns över hela världen. Foto: Tommy Pedersen

Beslutet innebar att man byggde om en avställd pappersmaskin i Uleåborg, Finland, till kartongmaskin. Man beslutade också att bygga om Kartongmaskin 8 i Skoghall för 1 miljard kronor.

Varför valde bolaget att inte fullfölja investeringen i massatillverkningen i Skoghall?

– Med en satsning på kartong får man resultat som direkt kommer i händerna på slutkund. En massabruksinvestering ger inte ett mjölkpaket till, men man får andra fördelar. Det var ett strategiskt vägval. Men ledningen är tydlig med att projektet inte är borta. Man ändrade turordningen i företagets större investeringar.

Ombyggnaden av KM8 inleddes för ett år sedan.

– Hösten 2022 hade vi ganska mycket arbete för att bygga om delar av maskinen. Men det är i år de stora delarna kommer att ske.

Drygt 600 personer arbetar på Skoghalls bruk. Platschefen Marie Morin säger att miljardinvesteringen inte kommer att förändra behovet av arbetskraft varken upp eller ned, men några medarbetare kommer att få nya roller.
Drygt 600 personer arbetar på Skoghalls bruk. Platschefen Marie Morin säger att miljardinvesteringen inte kommer att förändra behovet av arbetskraft varken upp eller ned, men några medarbetare kommer att få nya roller. Foto: Tommy Pedersen

17 miljarder mjölklitrar till

Vid NWT:s besök för en tid sedan kunde man se på långa rader av manskapsbaracker och annat hur det började laddas upp inför det stora arbetet. Det inleds under det normala underhållsstoppet under hösten. I år blir stoppet i oktober längre än vanligt då 400 personer kommer att jobba med ombyggnaden, som ska göra att KM8 kan producera cirka 100 000 ton mer kartong per år.

– Det är 17 miljarder fler mjölklitrar i ökning. Det är ett sätt att behålla vår procentuella andel i världen och bevaka vår position.

Boom för hela regionen

Hans Olsson lyfter fram vad den här satsningen innebär för entreprenörer, teknikkonsulter och andra företag i regionen.

– Under vårt normala höststopp kommer 900-1000 resurser hit för att underhålla fabriken så att den kan gå kontinuerligt i tolv månader till. Men en vecka räcker inte för att bygga om en stor kartongmaskin, så den kommer att stå i princip hela oktober.

Hans Olsson räknar med att det är cirka 400 personer som kommer att jobba med ombyggnaden. Det innebär att det är 1300-1400 personer från andra företag som kommer att vara här och jobba i oktober.

– Redan nu är det 200 på plats, från lokala byggföretag som bygger sådant som är bredvid maskinen, sådant man kan bygga under drift.

Förutom ett mindre antal specialister som flygs in från olika delar av världen görs arbetet av företag i regionen.

– Det är företag från Karlskoga i öster till Arvika i väster.

”Pappersindustrins Silicon valley”

Att det finns så högspecialiserade konsultföretag och entreprenörer som kan göra det nödvändiga arbetet för att vässa maskinen här i regionen, beror enligt platschefen Marie Morin på att det finns en lång historia av skogsindustri i regionen och ett företagskluster i världsklass.

– Vi är pappersindustrins Silicon Valley, säger hon.

– Och de som inte finns tillgängliga i regionen kommer hit och bor på hotellen och gynnar besöksnäringen, säger Hans Olsson.

KM 8 på Skoghall, som togs i drift 1996, är fortfarande en av världens största kartongmaskiner. Tillsammans med KM7 tillverkar den kartong till var sjätte vätskekartongförpackning i världen. Den planerade ombyggnaden som startar på allvar under oktober syftar till att befästa bolagets position på världsmarknaden.
KM 8 på Skoghall, som togs i drift 1996, är fortfarande en av världens största kartongmaskiner. Tillsammans med KM7 tillverkar den kartong till var sjätte vätskekartongförpackning i världen. Den planerade ombyggnaden som startar på allvar under oktober syftar till att befästa bolagets position på världsmarknaden. Foto: Tommy Pedersen

Planen är att starta maskinen i november.

– Sedan är det en upprampningsfas. De 100 000 tonen kommer vi inte se i år men någon gång under nästa år kommer vi att vara uppe i full kapacitet.

Investerar på flera håll

Parallellt med investeringar i kapacitetshöjning gör bolaget investeringar i energi och transporter.

– Vår ambition är att hela den här expansionen ska transporteras härifrån på järnväg, så att det inte blir en enda lastbil extra. Därför har vi tillsammans med Trafikverket börjat bygga ut bangården utanför vårt område i Skoghall så att vi kan utöka tågtransporterna, för vidare transport till Göteborgs hamn.

Satsar på bioenergi

Skoghalls bruk bygger också en cistern för bioolja på 6000 kubikmeter.

– Den innebär att vi kan reducera våra fossila koldioxidutsläpp med 40 procent när den är i drift 2024. 93 procent av hela brukets energi är redan i dag biobaserad och fossilfri. De kvarvarande sju procenten kommer nästan halveras. Det är ett jättestort steg för oss, säger Marie Morin.

Artikeltaggar

EntreprenörskapFöretagandeInvesteringarMarie MorinNäringslivSkoghallStora EnsoTeknikTillväxtTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.