Hoppa till huvudinnehållet

Elrea på måndag – därför pressas elpriset

Publicerad:
Billigare el i ledningarna. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Klart lägre hittills i september. Månadens elräkning blir rejält mycket lägre än i fjol. Det går att säga redan nu.

Mer kärnkraft, värme och blåst, talar för det.

I nuläget ser hela hösten lovande ut.

På måndag blir det elrea i hela landet, tio öre per kilowattimme (kWh). Och hittills i september ligger snittpriset på 17 öre i Norrland, 38 öre i elområde 3 (Svealand och norra Götaland) och 72 öre per kWh i Sydsverige, enligt elbörsen Nord Pool och TT:s sammanställning.

I september i fjol gick debatten hög om elkris och skenande priser. Då landade månadspriset på en krona i norra Sverige (elområde 1 och 2), nästan 2:30 kronor i område 3 och över 2:40 i elområde 4, södra Götaland.

Ovanpå dessa priser tillkommer elskatt, moms och elnätsavgift på över en krona/kWh.

Flera faktorer

Det handlar alltså, åtminstone i större delen av landet, om ett förmodat elpris för de flesta som är en sjättedel av fjolårets septemberfaktura, rensat för de tillkommande avgifterna. Månadspriset är det mest väsentliga för den stora merpart som har rörligt elprisavtal.

En av de viktigaste förklaringarna är att elpriserna på kontinenten är betydligt lägre, vilket förklaras av att gasen kostar omkring en tredjedel så mycket som för ett år sedan när hela Europa var orolig för att gasen inte skulle räcka över vintern.

Sen spelar den goda vattentillgången stor roll. Sommarens regnande har fyllt vattenkraftmagasinen på vissa håll proppfulla såväl i Sverige som i Norge.

Nu är det dessutom varmt vilket sänker elbehovet för uppvärmning. Förbrukningen är dessutom allmänt fortfarande lägre. De höga priserna förra hösten och vintern har fått svenskarna att hushålla bättre med elen. Det har inte klingat av, något som syns i förbrukningsstatistiken.

Kommande vecka ser blåsig ut, det garanterar bra med elproduktion från vindkraftverken.

Mer kärnkraft

Lägg därtill en kärnkraftsreaktor, Ringhals 4, som ska tas i drift igen 25 september efter att ha stått still närmare två månader för den årliga revisionen. Då kommer fem av sex svenska reaktorer gå på full fart. Bara Forsmark 2 väntar på klartecken efter det årliga underhållet.

Jämfört med förra vintern har Finland fått sin jättereaktor, Olkiluoto 3, i drift. Det spiller över på det svenska elpriset.

Elområde 1Elområde 2Elområde 3Elområde 4
1-18 sept 202317 öre/kWh173872
Sept 2022100 öre/kWh101229242

Sammantaget ger det en på förhand ganska stabil situation för den nordiska elmarknaden. Det syns tydligt i prisbilden i de framtidskontrakt som handlas på börsen. I dagsläget indikerar det elpriser i snitt i Norden på 50 öre under det fjärde kvartalet, med högre priser i söder och lägre i norr, vilket kan jämföras med vissa månader i fjol på över två kronor/kWh. Under första kvartalet 2024 handlas kontrakten i dag till ett snittpris kring 70 öre/kWh.

Olle Lindström/TT

Artikeltaggar

ElElproduktionFinlandForsmarkKärnkraftMiljöMomsNord PoolNorgeOlkiluotoOlle LindströmRinghals

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.