Hoppa till huvudinnehållet

Den siste som lämnar kommunhuset släcker ljuset?

Publicerad:
Skulle företaget där jag jobbar skötas på samma sätt, hade jag varit utan arbete för länge sen, skriver signaturen ”Oroad Edabo”. Foto: Åsa Eneljung

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag såg på livesändningen av Eda kommunfullmäktige. Det var ingen munter historia.

Som åskådare var det svårt att förstå. Ordförande svepte förbi ärende efter ärende utan att redovisa vad det handlade om. På frågan om församlingen hade tagit del av innehållet blev svaret ja. Det tror jag i alla fall, trots att det inte fanns någon mikrofon ute i lokalen. Även den ekonomiska redogörelsen sveptes förbi på samma sätt trots att årets underskott blir allt större. Det var bara fyra personer som orkade masa sig fram till talarstolen för att prata politik. Den ene protesterade mot att en motion röstades ner. Han menade att det var fara för barns liv. Argumenten möttes med majoritetens tystnad.

Den enda som lyckades få lite liv i tillställning var en sossepolitiker som ställde två frågor. Det tvingade upp kommunalrådet och en nämndsordförande till mikrofonen. De fick berätta hur bildning och vården skulle anpassa kostnaderna efter budget. Varför man hade slösat och hamnat i ett svårt ekonomiskt läge framkom inte av svaren. Skulle företaget där jag jobbar skötas på samma sätt, hade jag varit utan arbete för länge sen.

Än mer skrämmande var att höra om personalflykten. Hela den tidigare ledningen är borta och ersatt av tillfälliga chefer. Det har varit stora rubriker i tidningarna om kommunchefen som sa upp sig och får lön utan att arbeta. Men att så många andra har ersatts av tillfälliga chefer, har jag inte förstått förrän nu. Eda har en tf kommunchef, en tf ekonomichef, en tf socialchef och tf skolchef. En ny skolchef kommer till veckan. Till och med demenssköterskan har sagt upp sig. Kompetensbrist som den i Eda är farligt och kostsamt.

Politiker i Eda – nu får ni skärpa till er! Sitt inte tysta i fullmäktige. Vi väljare kan se att ni sitter tysta och inte gör skäl för ert arvode. Bevisa att ni är värda våra röster i nästa val. Gå upp i talarstolen, debattera och hitta lösningar. Skattehöjningar på grund av er passivitet vill ingen ha. Alternativet är att den siste som lämnar kommunhuset släcker ljuset.

Oroad Edabo

Artikeltaggar

BudgetarEdaEkonomiFörsamlingarKommunfullmäktigeVal