Hoppa till huvudinnehållet

61:an mot Högboda byggs ut med start 2026

Publicerad:
Riksväg 61 ska byggas ut till 2+1-väg mellan Framnäs och Säldebråten väster om Kil. Bilden är tagen i Framnäs där dagens vajerväg slutar. Foto: Christer Wik

Sakta men säkert håller standarden på riksväg 61 på att förbättras. Nästa utbyggnadsetapp är sträckan Framnäs–Säldebråten väster om Kil där vägen ska breddas och förses med vajerräcke.

– Vi räknar med byggstart tidigt under 2026, säger Marie Olsson.

Hon är projektledare på Trafikverket.

Hösten 2021 stod den senaste etappen på utbyggnaden av 61:an klar. Det handlade om den sex kilometer etappen mellan Arvika och Speke. Nu förbereds nästa sträcka som ska få en bättre standard och ökad trafiksäkerhet.

Det handlar om den 4,1 kilometer långa etappen Framnäs–Säldebråten som ska breddas och stabiliseras och förses med vajerräcke. Fram till den 29 september är vägplanen ute på granskning. Det är den andra gången som man får komma med synpunkter på planen.

– Tanken är att vi sedan ska skicka in den till Trafikverkets huvudkontor i Borlänge för fastställelse innan årsskiftet.

Klart hösten 2027

– Vi kommer gå ut med anbud under våren 2025 och vi räknar sedan med byggstart tidigt under 2026 och att utbyggnaden ska stå klar i slutet av 2027, säger Marie Olsson.

Den ombyggda vägen får till största delen 2+1-standard med 14 meters bredd, men det blir även 1+1 på några avsnitt.

Det olycksdrabbade Lene-korset ska förses med vänsterfält både in till Lene/Frykerud och till Grönlund. Dagens fartkameror kommer att stå kvar.
Det olycksdrabbade Lene-korset ska förses med vänsterfält både in till Lene/Frykerud och till Grönlund. Dagens fartkameror kommer att stå kvar. Foto: Christer Wik

I budgeten som ligger på 248 miljoner kronor ingår förutom breddning och vajerräcke även uppsättning av viltstängsel och byggandet av en viltbro. Den placeras 350 meter norr om Klacksjöns norra ände.

Bygger om korsning

– Den här etappen slutar strax väster om det olycksdrabbade Lene-korset och där kommer via att bygga vänstersvängfält både mot Lene/Frykerud och Grönlund. Men trots ombyggnaden blir dagens fartkameror kvar för att hålla nere hastigheten, säger Marie Olsson.

Det finns även planer på att genomföra en andra etapp från Säldebråten och vidare västerut till korsningen vid Högboda. Men det är oklart när det projektet, en sträcka på 3,7 kilometer, kan genomföras eftersom det i dagsläget inte har någon finansiering.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiFinansieringFramnäsFrykerudGranskningarHögbodaMarie OlssonTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.