Hoppa till huvudinnehållet

Kaptenen om blixtmålet och FBK:s pangstart: ”Alla ser vad vi behöver göra”

Publicerad:
Jubel i Färjestad efter Linus Johanssons 1-0-mål mot Skellefteå. Ett mål som kom efter bara tio sekunders spel. Foto: Tommy Pedersen/TT

Pucken hade knappt hunnit landa på isen vid nedsläpp innan Färjestad hade tagit ledningen mot Skellefteå. Linus Johanssons 1-0 efter 10 (!) sekunder fick en redan kokande arena att explodera.

– Det var det som var kul tycker jag. Och jag har nog inte gjort ett snabbare mål nån gång, ler kaptenen.

Färjestad kom ut till ett maffigt tifo och spelarna hade eld under skridskorna vid nedsläpp. Henrik Björklund hittade Marcus Nilsson, som hittade Linus Johansson. De flög fram på isen och pang så satt ledningsmålet.

– Vi körde på, konstaterar Linus Johansson. Första 16-17 minuterna är riktigt bra, sen får man förvänta sig att de (Skellefteå) kommer ut rätt starkt i andra. Vi kan göra det lite bättre där, med mer kontroll. Men man ska inte måla nåt svart över det - möter man ett bra lag tar de över ett gäng minuter i någon period.

När Skellefteå trummade på för att komma ikapp i andra perioden kom Joakim Nygård loss i ett friläge i boxplay. Han blev störd av Skellefteå och domaren blåste straff.

Ejdsell gjorde ett iskallt straffmål, och FBK gick upp till 3-1 när matchen stod och vägde.

– Det är skönt ha honom (Ejdsell) där, och just i boxplay också, säger Johansson. Det räcker ibland att vinna pucken och skicka den på yta. Då skapar Jocke (Nygård) nåt. Han brukar ju inte få med sig så många straffar med tanke på hur många frilägen han har. Men när det väl händer känns det bra när ”Vic” (Ejdsell) kommer in.

Det är ingen diskussion från er andra kring straffläggandet? Typ ”men jag då”?

– Nej nej, inte från mig i alla fall, skrattar kaptenen. När jag spelade i Djurgården lurade jag till mig två straffar, satte båda och blev straffskytt. Sen missade jag tre raka och efter det var jag borta.

”Bra egenskap”

Färjestad bars fram av publiken när spelet tightade till sig.

– De var helt otroligt bra, berömmer Johansson. Alla steppar upp och vill bli delaktiga på läktaren och det gör något med laget. Man har det i baktanken, som vi hade i tredje. Man vill förstöra mer än man vill skapa framåt och det är en bra egenskap.

Matchen i korthet

Färjestad gick segrande ur striden mot Skellefteå, efter 4-1 på lördagskvällen.

Hemmalaget rivstartade när Linus Johansson gjorde mål redan efter 10 sekunder. Kort därpå kom Joel Kellmans 2-0.

Skellefteå ryckte upp sig i andra perioden, och kom ikapp. Då kom nästa kalldusch för gästerna när Victor Ejdsell utökade på straff i numerärt underläge.

Ejdsell gjorde ytterligare att mål, och gästerna orkade aldrig komma ikapp.

Färjestad är obesegrat och toppar tabellen efter två omgångar. En smakstart, men FBK-kaptenen och hans lagkamrater står stadigt kvar på jorden.

– Vi vet vad som funkar sen innan, men bra att alla nya får känna det också nu. Alla ser vad vi behöver göra. Jag drar inte för stora växlar av starten. Väldigt skönt att ha spöat Växjö och Skellefteå som båda är väldigt bra lag såklart - men sen förlorar vi nån gång också.

FBK spelar härnäst borta mot HV71 på torsdag och fortsätter sedan till Malmö för match på lördag.

Läs mer om FBK-Skellefteå:

Mitell hyllar publiken: ”Med halvtomt Löfbergs idag kanske vi inte ens vinner””Drömstarten som sätter skräck i SHL”FBK:s straffkung efter NWT:s påstående: ”Lite krydd kanske”

Artikeltaggar

FärjestadFärjestad BK HerrIshockeyLinus JohanssonSHLSkellefteåSkellefteå AIKSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.