Hoppa till huvudinnehållet

Inflyttningen närmar sig på Sundsta torg

Publicerad:
Den 17 november inleds inflyttningen i åttavåningshuset på Sundsta torg. Det stora bostadsprojektet som består av 136 lägenheter i totalt tre hus med olika typer av färgat tegel började byggas för två år sedan. Foto: Helena Karlsson

Tempot är högt vid det stora bostadsprojektet på Sundsta torg. Nu genomförs de sista arbetena inför inflyttningen i de 136 lägenheterna som inleds i höst.

– Allt flyter på enligt planen och den påbörjas i åttavåningshuset den 17 november, säger Maria Frykblom.

Hon är projektutvecklare på Prepart projekt som genomför den stora satsningen tillsammans med Karlstadhus.

Sundsta torg-projektet går mot sitt slut efter många år av planering, förberedelser och genomförande.

– Det var 15 år sedan som jag fick den första idén till att bygga bostäder på den här parkeringen intill Sundstabadet.

– Sedan har det tagit sin tid, men jag gav aldrig upp eftersom läget är så fantastiskt alldeles intill Sundstatjärn och samtidigt väldigt nära centrum. När jag var liten var detta en plats där de turnerande cirkusarna slog upp sina tält, säger Karlstadhus vd Janne Gustavsson.

Stor konkurrens

– Det var tio år sedan vi vann markanvisningstävlingen. Kommunen beslutade sig för att det skulle bli en sådan när vi väl var klara med alla förberedande arbeten.

– Det var lite frustrerande, men då tänkte vi ”nu ska vi visa dem” och som tur är vann vi den i konkurrens med fyra andra bolag, skjuter Sture Emanuelsson, delägare i Prepart projekt, in.

Utsikten över Karlstad är mäktig från de nya husen vid Sundsta torg, där 13-våningshuset är högst med 45 meter, konstaterar Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart projekt, Magnus Andersson, projektledare på Karlstadhus, Janne Gustavsson, vd för Karlstadhus och Sture Emanuelsson, delägare av Prepart projekt.
Utsikten över Karlstad är mäktig från de nya husen vid Sundsta torg, där 13-våningshuset är högst med 45 meter, konstaterar Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart projekt, Magnus Andersson, projektledare på Karlstadhus, Janne Gustavsson, vd för Karlstadhus och Sture Emanuelsson, delägare av Prepart projekt. Foto: Helena Karlsson

Därefter pågick det under ett antal år en process där tre bostadsrättsföreningar överklagade detaljplanen i olika instanser och man vann flera gånger över kommunen som fick bakläxa i strandskydds- och bullerfrågorna.

I maj 2019 meddelade dock mark- och miljööverdomstolen att man inte beviljade prövningstillstånd för att pröva detaljplanen för Sundsta torg. Det var slutet på den långa processen.

Start hösten 2019

Hösten 2019 inleddes första delen av Sundsta torg-projektet. Då började bolaget Konstruktören bygga ett nytt sjuvåningshus med 24 hyresrätter i korsningen Rudsvägen/Hagaborgsgatan.

– Och sommaren 2021 drog vi i gång markarbetena för vårt projekt som består av tre flerbostadshus som är 13, 11 och 8 våningar höga. Totalt innehåller de 136 bostadsrätter.

– Intresset var väldigt stort för dem när de släpptes och de såldes på ungefär ett halvår, säger Maria Frykblom.

Det nya lägenheterna får alla balkonger och hög kvalitet när det gäller materialval som här i badrummen.
Det nya lägenheterna får alla balkonger och hög kvalitet när det gäller materialval som här i badrummen. Foto: Helena Karlsson

Vi tar hissen upp i åttavåningshuset som är det som först kommer att stå klart. Där pågår slutarbetena, bland annat montering av kök, målning och plattläggning. Utsikten är imponerande över stan och Sundstatjärn.

Löper enligt planen

– Allt flyter på enligt planen för entreprenören Consto och inflyttningen i åttavåningshuset påbörjas den 17 november. Förbesiktningen sker nästa vecka.

– I elvavåningshuset sker den med start den 8 december och i 13-våningshuset drar den i gång den 19 januari, säger Maria Frykblom.

Det blir två innergårdar mellan husen som kommer att knytas samman av en bro. I bakgrunden ses det nya torget som Karlstads kommun håller på att färdigställa.
Det blir två innergårdar mellan husen som kommer att knytas samman av en bro. I bakgrunden ses det nya torget som Karlstads kommun håller på att färdigställa. Foto: Helena Karlsson

Som mest har cirka 90 personer arbetat med det stora projektet som kostar cirka 500 miljoner kronor att genomföra. Precis som den övriga marknaden har man drabbats av ökade kostnader under byggtiden.

– Den största utmaningen har varit byggandet av de två våningarna med totalt 125 p-platser under husen med tanke på att vi har fått gräva oss ner sju, åtta meter.

– Det har krävt mycket spontning och dessutom har cirka 500 pålar slagits ner för att förstärka marken för husen, säger Magnus Andersson, projektledare på Karlstadhus.

Man ser långt i Karlstads omgivningar från lägenheterna på Sundsta torg.
Man ser långt i Karlstads omgivningar från lägenheterna på Sundsta torg. Foto: Helena Karlsson

De 136 lägenheterna fördelas mellan ettor, tvåor, treor, fyror och femmor på mellan 32 och 119 kvadratmeter och prislappen för dem har legat på 1,2–5 250 000 miljoner kronor. Dessutom ingår det tre gästlägenheter, en gemensamhetslokal och två stora innergårdar som knyts samman av en bro i projektet.

– Månadsavgiften i lägenheterna kommer att bli något högre än vad som först kommunicerats, men vi kommer att gå in med en räntegaranti för den del av summan som hamnar över 3 procent under de två första åren, säger Maria Frykblom.

Gym och restaurang

Förutom lägenheter kommer det även att finnas fyra verksamhetslokaler i markplanet i de tre husen. Den största som blir på 500 kvadratmeter ska gymkedjan Fitness24Seven ha. Granne blir en restaurang som får en yta av 240 kvadrat.

Dessutom öppnar frisörkedjan Wau sin första verksamhet i Karlstad i en lokal på 149 kvadratmeter och Auktionsverket i Karlstad ska ha en utställningslokal på 93 kvadrat. Alla dessa får tillträde den 1 februari.

3 100 kvadratmeter stort blir Sundsta torg. Hela 279 000 gatstenar håller på att läggas här. Här blir det bland annat även busshållplatser och en damm med en fontän. Allting ska stå klart den 1 december.
3 100 kvadratmeter stort blir Sundsta torg. Hela 279 000 gatstenar håller på att läggas här. Här blir det bland annat även busshållplatser och en damm med en fontän. Allting ska stå klart den 1 december. Foto: Helena Karlsson

I projektet ingår även byggandet av ett nytt torg i korsningen Ringervägen/Rudsvägen/Hagaborgsgatan. Det är något som Karlstads kommun genomför.

– Själva torget blir 3 100 kvadratmeter stort och kommer att bestå av 279 000 gatstenar samt 1 140 meter kantstenar som vi nu håller på att lägga.

– Vi bygger även en damm med en fontän, anlägger tio p-platser, busshållplatser, ska plantera 8 000 plantor och 50 träd och ska dessutom sätta upp ett konstverk. Totalt är torgområdet på 8 900 kvadrat och allt ska stå klart den 1 december.

45 miljoner kronor

– I prislappen på drygt 45 miljoner kronor ingår nytt VA som drogs 2020 samt ett promenadstråk ner till ett nytt bryggdäck vid Sundstatjärn som ska färdigställas i juni 2024, säger Mikael Lundh, projektledare på Karlstads kommun.

– Sammantaget kommer det här att bli ett väldigt trevligt område. Sundsta torg blir en knutpunkt och en kombination av fina lägenheter och ett bra utbud av service, säger Sture Emanuelsson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterDetaljplanerFitness24SevenHyresrätterJanne GustavssonKarlstadKarlstadhusLägenheterMagnus AnderssonMaria FrykblomPrepartSture EmanuelssonSundsta torgSundstatjärn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.