Nära till naturen och hellre bra grönområden än tillgång till parkering nära boendet, det tycker Karlstadsborna är viktigt när kommunen har genomfört sin medborgarpanel om boendemiljöer.
Men håller folk på stan med – och vad saknas? NWT frågade några Karlstadsbor.
– Jag vill ha fler lekparker. Och cykelbanor, säger Unni Björkman.
Det är när Karlstads kommun genomfört sin första digitala medborgarpanel, där nästan 400 personer har valts ut för att spegla befolkningen, som man nu har fått svar på vad Karlstadsborna tycker är viktigt för en bra boendemiljö.
Panelen visar att invånarna uppskattar närhet till stad, natur och arbetsplats, samt att service som matbutik och kollektivtrafik gärna ska finnas nära.
Unni Björkman har tillsammans med resten av familjen tagit en paus från kulturkalaset på Sandgrund, och satt sig för lunch på Stora torget.
Syskonen Björkman, Sigrid, Nils och Unni, har bott i Karlstad i hela sitt liv, precis som föräldrarna Fredrik Björkman och Lovisa Johansson.
Där de bor på Skåreberget har de allt som behövs för ett bra boende.
– Det är nära till vårdcentral, mataffär och aktiviteter, så det finns det mesta för både oss och barnen, säger mamma Lovisa som nämner närheten till stad och natur som en bra grej med Karlstad.
– Sedan finns det mycket kultur och andra aktiviteter, speciellt för barnen, säger pappa Fredrik.
”Fler lekparker”
Sigrid, Nils och Unni håller med om att Karlstad och Skåre är ett bra ställe att bo på.
– Men det skulle behövas fler lekparker för lite äldre barn. Vi hade en jätterolig lekplats med en stor kompisgunga, men den gjordes om så att den bara går såhär högt, säger Nils och visar med armarna.
– Jag vill kunna gunga ännu högre. Och gärna en skatepark som Vilda Parken i Väse, fast närmare, säger han och får medhåll av Sigrid.
Ni vill inte ha något ännu större då, som Liseberg eller Gröna Lund?
– Joo, men det får nog inte plats här i Karlstad, gissar syskonen.
”Lagom stor stad”
Torbjörn Eliasson har bott i Karlstad i 26 år. Han flyttade till Alster från Skåne för sitt jobb.
– Det kändes som en väldigt bra stad, precis lagom stor för oss som kom med barn. Nära till natur och staden, men ändå lugnt, säger han.
– Det finns mycket aktiviteter och kultur. En hel del konserter och på sportsidan finns ju hockeyn, fast tyvärr ingen fotboll än.
Nu är barnen utflyttade sedan en tid tillbaka och i deras ställe är det hunden Ester som styr en del av aktiviteterna.
– I Alster är det nära till naturen så att vi bara kan släppa hunden där. Hade jag bott mer centralt hade jag nog önskat lite fler hundrastgårdar, säger Torbjörn och fortsätter.
– På vintern kunde cykelvägarna varit bättre. Annars tycker jag Karlstad är en väldigt bra stad att bo i.
Bättre cykelbanor
Även Christina och Bertil Nilsson, som flyttade till Karlstad från Östergötland 1991, uppskattar boendemiljön.
– Vi är ute med hunden varje dag. Det finns mycket grönområden centralt som Sandgrund eller Gubbholmen, säger Christina.
När de sökte sig till Karlstad ville de byta ut livet i villa mot mer centrumnära boende i lägenhet.
– Vi sökte efter något stort inne i staden, för att slippa trädgårdsarbetet, men det är skönt att det ändå finns grönområden nära, säger Bertil.
Om det finns något de skulle vilja ändra på så är det bättre och tydligare cykelbanor, speciellt för de som kör fort.
– Cyklarna går så otroligt fort nu för tiden och när de ska samsas med gående blir det stökigt. Det borde vara mer som i Stockholm, där finns cykelbanorna ute på gatan. Det känns tryggare för oss gående, de nya elcyklarna går ju lika snabbt som bilarna, säger Bertil.
”Inget som överraskar”
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Tallgren (S), välkomnar svaren de fått från medborgarpanelen.
– Egentligen är det inget som överraskar direkt, men det är ändå svar vi kan ta med oss in i arbetet framåt. Att invånarna uppskattar närheten till grönområden är en sådan sak vi får ta med oss när vi planerar nya och gamla stadsdelar, precis som tillgången till kollektivtrafik, säger Tallgren.
Närhet till service som apotek och livsmedelsbutiker är även det något kommunen kommer titta på, precis som utbudet av lekparker. Fler restauranger och tillgång till fritidsytor är något som efterfrågas
– Vi måste säkerställa att den service som redan finns i hela kommunen, speciellt i orterna utanför centrum, inte tunnas ut och att det finns förutsättningar för etablering. För de yngre är det jätteviktigt med aktivitet, så där får vi fortsätta se till att det finns lekytor och fritidsaktiviteter för alla, säger Anders Tallgren.