Hoppa till huvudinnehållet

Ilska på Engelska skolan efter rapporthemligheterna – elev: ”Ingen vill ha kvar dem här”

Publicerad:
En hemlig rapport avslöjar hur krisarbetet på Engelska skolan gick till under de första veckorna. Foto: Lisa Olaison

Hemligheterna, som NWT kunnat avslöja, bakom krisarbetet på Engelska skolan har spridit sig som en löpeld.

Föräldrar och elever är rasande.

– De ska bort, säger en elev som drabbats i barnporrskandalen.

Som NWT tidigare berättat finns det ny information om hur krisledningsarbetet på Engelska skolan egentligen gick till när barnporrskandalen briserade.

Delar av en hemlig rapport visar hur skolledningen agerat, hur man anklagas för att ha försökt täppa till luckor i historien med efterhandskonstruktioner och att rektorn och den dåvarande biträdande rektorn försökt hålla sin privata relation dold inför krisledningen.

Föräldrar som NWT pratat med upprörs över det faktum att skolkoncernen fortsatt har förtroende för den lokala ledningen.

– Det är helt ofattbart hur huvudkontoret kan stötta personer som bevisligen arbetar så här, där man förfalskar och efterdaterar information, och hur man försöker skydda varandra med efterhandskonstruktioner, säger en mamma till en elev som drabbats i skandalen.

– Allt som sägs är sant. De sopar under mattan och de har brustit i sina arbetsbeskrivningar å det grövsta.

En annan mamma till en elev på skolan upprörs över att ”detta fått hålla på så länge”.

– Det är chockerande, hur det har skötts. Det som har framkommit är kriminella handlingar. Det är kriminellt det som de har gjort. Och det värsta är att ingen tänker på eleverna i detta.

Samtidigt är föräldrar glada över att information som de själva larmat om ”äntligen kommer fram”.

– Jag tror inte det var så mycket nyheter för mig, men en nyhet för den stora massan. Men det är över mitt förstånd, det är riktigt skrämmande, att de får sitta kvar, säger en annan mamma.

– Det är jättebra att fler får reda på det här.

”Vi hade ingen aning”

Och i skolkorridoren har det varit mycket snack under fredagen, säger en elev som drabbats i barnporrskandalen till NWT.

– Vi känner att de har lurat oss. Vi ska följa alla deras regler, men de själva gör inte det och skyddar bara sig själva, säger hon och fortsätter:

– De ska bort. Ingen vill ha kvar dem här.

Skolkoncernen har tidigare bemött kritiken i rapporten med att det bara var ett ”ett av många underlag som ingått i den externa utredning som IES låtit tillsätta” och skolledningen fortsatt har fullt förtroende för ledningen.

Läs mer:

Rasar efter avslöjandet om krisen på Engelska skolan: ”Vinstjakten gör att man döljer problem”Var med och beslutade om utredningen av Engelska skolan i Karlstad – lämnar nu jobbetPedofilskandalen: Stora mängden barnporr fick polisens system att kraschaKändisadvokat företräder över 150 offer i barnporrskandalen: ”Ge alla upprättelse”Föräldrar sågar utredningen efter pedofilskandalen på Engelska skolan: ”Patetiskt”Här bryter Engelska skolans rektor tystnaden: ”Vi har blivit lurade”Utredningen efter pedofilskandalen på Engelska skolan är klarFlykten från Engelska skolan – toppar listan över antalet skolbyten till hösten

Artikeltaggar

Engelska skolanLärareSkola och utbildningSkolskandalen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.