Hoppa till huvudinnehållet

Spruckna Mumindrömmen: Kommunen köpte loss stugor för miljoner – nu står de öde

Publicerad:
När Muminparken planerades att byggas på Skutberget i Karlstad valde kommunen att köpa loss flera stugor i området. Men sedan Muminplanerna föll har stugorna stått öde och kommunen vet inte vad man ska göra med dem. Foto: Helena Karlsson

När Muminparken planerades att byggas på Skutberget i Karlstad valde kommunen att köpa loss flera stugor i området. Men sedan Muminplanerna föll har stugorna stått öde och kommunen vet inte vad man ska göra med dem.

– Vi har inte diskuterat detta än, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Det var under förberedelserna för den Muminpark som aldrig blev av som kommunen under 2018 började köpa fastigheter på Skutberget. Fastigheterna står på arrenderad mark som kommunen redan ägde. Totalt spenderades över sju miljoner kronor på att köpa nio stugor, något som SVT Värmland rapporterat om.

Men planerna för parken föll i mark- och miljödomstolen i maj för två år sedan. Stugorna har dock fortsatt att stå tomma, och kommunen vet inte vad man ska göra med dem. Kommunen tappar omkring 50 000 kronor om året på uteblivet arrende, och dessutom behöver man underhålla stugorna vilket kostar pengar.

Stugorna står tomma och behöver rustas upp.
Stugorna står tomma och behöver rustas upp. Foto: Helena Karlsson

– Vi har kikat på om vi ska rusta upp stugorna så de inte förfaller, men vi har inte kommit till något beslut ännu. Stugorna är i väldigt varierande standard, säger Monika Bubholz.

Att rusta upp stugorna skulle kosta mellan 30 000 och 200 000 per stuga, har Bubholz tidigare uppgett för SVT.

Är det möjligt att ni säljer eller hyr ut stugorna?

– Det är en möjlighet att hyra ut eller sälja, men vi har inte landat i den frågan än. Vi får kika på hur vi ska hantera detta.

Stugorna köptes ursprungligen för att det kunde komma att behövas vägar eller cykelvägar på marken ifall Muminparken blev verklighet.

Kommunen överväger att rusta upp stugorna.
Kommunen överväger att rusta upp stugorna. Foto: Helena Karlsson
Mumin-vd:n: ”Omöjligt att gå vidare när det inte finns politiskt stöd”Kommunalrådet: ”Får acceptera domen och gå vidare därifrån”Ett år sedan Mumin stoppades – sommarstugeägarna som blev kvar: ”Skönt”Norlin (S) om Muminfrågan: ”Existerar inte längre”Ett halvår sen projektet föll – här är Muminvärldens nya besked

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterKarlstadKarlstads kommunMiljöpartietMonika BubholzSkutbergetSVTVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.