Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska köerna på 61/62:an byggas bort: ”Utökas till två körfält”

Publicerad:
Under 2024 ska Trafikverket bredda riksväg 61/62 norrut från Bergviksmotet från en till två filer. I dag är det mycket köer i området under rusningstid.
Under 2024 ska Trafikverket bredda riksväg 61/62 norrut från Bergviksmotet från en till två filer. I dag är det mycket köer i området under rusningstid. Foto: Tommy Andersson

I rusningstid bildas det långa köer från Bergviksmotet vid E18 och norrut på riksväg 61/62 mot Ilanda. Problemet är att delar av sträckan i dag är enfilig.

Men det ska det snart bli ändring på. Nästa år ska vägen breddas.

Under många år har trafiken ökat i området och det har lett till en allt mer kaotisk situation mellan Bergviksmotet och vidare norrut mot Ilanda. När det är mycket trafik leder köerna på 61/62:an ända ut på E18.

Därför har Trafikverket förberett för att förbättra framkomligheten på den aktuella riksvägen.

– Vi skickade in vägplanen för fastställande till Trafikverkets huvudkontor i Borlänge för ett år sedan och vår förhoppning är att det ska ske i höst.

– Planen är sedan att kunna komma i gång med projektet på vårkanten och att vi ska kunna färdigställa utbyggnaden under 2024. Men det hänger på hur det går med anbudsprocessen, säger Marie Olsson, projektledare på Trafikverket.

1,7 kilometer

Den aktuella vägsträckan som ska byggas om är cirka 1,7 kilometer lång och slutar strax norr om Katåsmotet där det är av- och påfarter till Henstad och länsväg 722 mot Bergvik/E18. Här uppe inleds dagens 2+1-väg norrut.

– Vi ska utöka till två körfält i norrgående riktning, bredda bron vid Kasåsmotet med ett körfält, bygga en ny påfart med egen fil från Körkarlsvägen i norrgående riktning, anlägga en parallellavfart till Körkarlsvägen, utöka belysningen och höja bullervallen mot Henstad, säger Marie Olsson.

Blir lite dyrare

Kalkylen för projektet ligger på 54,8 miljoner kronor och gjordes i februari 2022. Därför räknar man med en viss kostnadsökning. I projektet ingår dock inte en förlängning av avfarten in på riksväg 61/62 på E18 vid Bergviksmotet som i dag är kort.

– Nej, den ingår i stället i projektet Knutpunkt Bergvik som bland annat omfattar en utbyggnad av Bergviksmotet och byggandet av en mötespunkt för kollektivtrafiken där. Det projektet planeras att genomföras om några år, säger Peter Thörn, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

Artikeltaggar

BergvikE18IlandaMarie OlssonPeter ThörnTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.